Елен Герджиков от СОС: Само нов план за управление ще реши проблемите във Витоша

В него се забранява ново строителство, надявам се да бъде приет възможно най-скоро, каза председателят на СОС

Елен Герджиков от СОС: Само нов план за управление ще реши проблемите във Витоша
Източник: БГНЕС

Елен Герджиков от СОС: Само нов план за управление ще реши проблемите във Витоша

Актуализираният план за управление на парк Витоша не предвижда никакво допълнително застрояване в планината, заяви председателят на Столичен общински съвет (СОС) Елен Герджиков. "Планът забранява ново строителство и разширяване на легловата база, и строеж на хижи", каза Герджиков на пресконференция.

Като тежка форма на политическа шизофрения Елен Герджиков определи изявления на съветници от ДСБ и Зелените по повод приватизацията на "Въжени линии" ЕАД и управлението на парк Витоша. 

"Тежка форма на политическа шизофрения е хора, които са подготвили и гласували това решение, сега да излизат и да атакуват нас за решение, което са взели те. Продали са на смешна цена въпросните съоръжения и не са предвидили никакви лостове за контрол, за да може Софийска община да осъществява контрол и да гарантира, че ще осъществява достъпа за софиянци“, категоричен бе Елен Герджиков.

Решението за приватизация на тогавашното общинско дружество на "Въжени линии ЕАД“ е гласувано 26 юли 2007 г. Тогава няма нито един представител на ГЕРБ. От 50 гласуващи тогава, 47 са били "за“. От тях 6 от ДСБ също са били "за“.

Декември 2007 г. е подписан договорът, но от изпълнителния директор на Агенцията по приватизация тогава в изпълнение на решението от юли. На 19 ноември се е състояла клетвата на новия СОС.

"Твърди се, че договорът не се изпълнява и на база на това СО може да го прекрати едностранно. Справка по години сочи, обаче, че от 2008 г. досега Агенцията по приватизация е осъществила 11 проверки на този договор. Не е констатирала нито едно неизпълнение по договора и повод за прекратяването му съответно“, поясни Герджиков.

"Друга лъжа е, че договорът предвижда инвестиции в лифтове и съоръжение. Задължението на купувача е да инвестира 500 000 лв. Още 2008 г. това е изпълнено“, изтъкна той.

Друго задължение на купувана било да запази работните места. От 60 са били само 47 и веднага дружеството е глобено със 120 000 лв. на следващата година дружеството поправя тази грешка и вече го изпълнява.

"Създадохме временна комисия към СОС по въпросите на Витоша. Направихме поредица от заседания, на които изслушахме всички страни, имащи отношение към този въпрос.

Работата на групата продължава и констатирахме, че в ситуацията в момента най-важното нещо, за да се гарантира достъпа до планината, е да се приеме актуализацията на плана на управление на парк Витоша. Борбата срещу плана е защита на сегашния статут“, обясни председателят на СОС.

"Ако не се приеме актуализация на плана за управление този собственик на тези съоръжение реално се бетонира там и не може да влезе друг инвеститор. Дори да има някакъв интерес това не може да стане със сегашния план за управление. За мен е необяснимо защо се оспорва актуализацията, като по този начин се защитава олигархичния модел, срещу който на практика се борят колегите“, каза Елен Герджиков.

Той бе категоричен, че актуализираният план не предвижда никакво допълнително застрояване в планината. "Планът забранява ново строителство и разширяване на легловата база, и строеж на хижи. Надявам се той да се приеме възможно най-скоро.

Това е начинът да гарантираме интереса на софиянци и модернизиране на съоръжението. Трябва да има модерни съоръжения, които да осигуряват достъпа до планината, но без да има ново строителство“, категоричен бе председателят на СОС.

Според него фокусът трябва да бъде върху екологичния достъп до планината. "Най-вече трябва да бъде с въжени линии, но се направи много и за достъпа с автобуси. Предвижда се линия 63 през летния период да работи и през делничните дни, освен през празничните дни“, съобщи Герджиков. 

13:03 | 23 Януари 2018 г.

36-годишна пиянка от Берковица нахлу в гимназия и ...

13:03 | 23 Януари 2018 г.
Уникален учебен ден се проведе вчера в училище в Берковица с главно действащо лице пиян местен бабаит. 36-годишният Е. И. влетял в сграда...
153 училища в страната затвориха заради грипа
12:45 | 23 Януари 2018 г.

153 училища в страната затвориха заради грипа

12:45 | 23 Януари 2018 г.
Поради висока заболеваемост в 153 училища в страната днес няма да има учебни занятия. В 116 училища в област Пазарджик е преустановен...
12:23 | 23 Януари 2018 г.

Влак блъсна мъж в Пловдивско

12:23 | 23 Януари 2018 г.
Мъж е в болница след като бе блъснат от влак тази сутрин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив. Минути преди 7:00 часа, ...
Пак смърт на пътя: Мъж загина при челен удар на Симеоновско шосе
11:26 | 23 Януари 2018 г.

Жена почина след челен удар край Ловеч, пострадало...

11:26 | 23 Януари 2018 г.
Жена е загинала при катастрофа на пътя София - Варна край село Микре, при инцидента е пострадало и дете, съобщиха от ОДМВР-Лове...
Задръствания и хаос в движението във Варна (Снимки)
10:14 | 23 Януари 2018 г.

Задръствания и хаос в движението във Варна (Снимки...

10:14 | 23 Януари 2018 г.
С огромни задръствания и хаос в движението осъмна Варна. Едва ли през днешния ден има варненец, който да е стигнал навреме до работно...
10:09 | 23 Януари 2018 г.

Мъж се изгуби на Витоша (ВИДЕО)

10:09 | 23 Януари 2018 г.
Екип на ПСС е оказал помощ на мъж, изгубил се на Витоша, съобщиха от Планинската спасителна служба при БЧК.   Софийски...

гледай на живо

23.01.2018
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Извънредно заседание на парламента (на живо)
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  Топ шоп