Елен Герджиков от СОС: Само нов план за управление ще реши проблемите във Витоша

В него се забранява ново строителство, надявам се да бъде приет възможно най-скоро, каза председателят на СОС

Елен Герджиков от СОС: Само нов план за управление ще реши проблемите във Витоша
Източник: БГНЕС

Елен Герджиков от СОС: Само нов план за управление ще реши проблемите във Витоша

Актуализираният план за управление на парк Витоша не предвижда никакво допълнително застрояване в планината, заяви председателят на Столичен общински съвет (СОС) Елен Герджиков. "Планът забранява ново строителство и разширяване на легловата база, и строеж на хижи", каза Герджиков на пресконференция.

Като тежка форма на политическа шизофрения Елен Герджиков определи изявления на съветници от ДСБ и Зелените по повод приватизацията на "Въжени линии" ЕАД и управлението на парк Витоша. 

"Тежка форма на политическа шизофрения е хора, които са подготвили и гласували това решение, сега да излизат и да атакуват нас за решение, което са взели те. Продали са на смешна цена въпросните съоръжения и не са предвидили никакви лостове за контрол, за да може Софийска община да осъществява контрол и да гарантира, че ще осъществява достъпа за софиянци“, категоричен бе Елен Герджиков.

Решението за приватизация на тогавашното общинско дружество на "Въжени линии ЕАД“ е гласувано 26 юли 2007 г. Тогава няма нито един представител на ГЕРБ. От 50 гласуващи тогава, 47 са били "за“. От тях 6 от ДСБ също са били "за“.

Декември 2007 г. е подписан договорът, но от изпълнителния директор на Агенцията по приватизация тогава в изпълнение на решението от юли. На 19 ноември се е състояла клетвата на новия СОС.

"Твърди се, че договорът не се изпълнява и на база на това СО може да го прекрати едностранно. Справка по години сочи, обаче, че от 2008 г. досега Агенцията по приватизация е осъществила 11 проверки на този договор. Не е констатирала нито едно неизпълнение по договора и повод за прекратяването му съответно“, поясни Герджиков.

"Друга лъжа е, че договорът предвижда инвестиции в лифтове и съоръжение. Задължението на купувача е да инвестира 500 000 лв. Още 2008 г. това е изпълнено“, изтъкна той.

Друго задължение на купувана било да запази работните места. От 60 са били само 47 и веднага дружеството е глобено със 120 000 лв. на следващата година дружеството поправя тази грешка и вече го изпълнява.

"Създадохме временна комисия към СОС по въпросите на Витоша. Направихме поредица от заседания, на които изслушахме всички страни, имащи отношение към този въпрос.

Работата на групата продължава и констатирахме, че в ситуацията в момента най-важното нещо, за да се гарантира достъпа до планината, е да се приеме актуализацията на плана на управление на парк Витоша. Борбата срещу плана е защита на сегашния статут“, обясни председателят на СОС.

"Ако не се приеме актуализация на плана за управление този собственик на тези съоръжение реално се бетонира там и не може да влезе друг инвеститор. Дори да има някакъв интерес това не може да стане със сегашния план за управление. За мен е необяснимо защо се оспорва актуализацията, като по този начин се защитава олигархичния модел, срещу който на практика се борят колегите“, каза Елен Герджиков.

Той бе категоричен, че актуализираният план не предвижда никакво допълнително застрояване в планината. "Планът забранява ново строителство и разширяване на легловата база, и строеж на хижи. Надявам се той да се приеме възможно най-скоро.

Това е начинът да гарантираме интереса на софиянци и модернизиране на съоръжението. Трябва да има модерни съоръжения, които да осигуряват достъпа до планината, но без да има ново строителство“, категоричен бе председателят на СОС.

Според него фокусът трябва да бъде върху екологичния достъп до планината. "Най-вече трябва да бъде с въжени линии, но се направи много и за достъпа с автобуси. Предвижда се линия 63 през летния период да работи и през делничните дни, освен през празничните дни“, съобщи Герджиков. 

Линейка
10:59 | 22 Октомври 2018 г.

8-годишно дете бере душа, след като бе поразено от...

10:59 | 22 Октомври 2018 г.
Нов инцидент с пострадало дете от волтова дъга. Лекари се борят за живота на 8-годишно момче след инцидент в силистренското село Голеш. ...
09:56 | 22 Октомври 2018 г.

Отменено е бедственото положение в Лом

09:56 | 22 Октомври 2018 г.
Бедственото положение в община Лом вече е отменено. Вече във всички квартали на града тече вода. Извънредното положение бе въведено з...
09:35 | 22 Октомври 2018 г.

Потресаваща катастрофа в Хасково, каруци в галоп м...

09:35 | 22 Октомври 2018 г.
Потресаваща катастрофа в Хасково. Две цигански каруци се забиха в автомобил на едно от възловите кръстовища на булевардите "Васил Ле...
Отваряйте крановете! Пускат парното в София
07:18 | 22 Октомври 2018 г.

"Топлофикация София" решава кога да пусне парното

07:18 | 22 Октомври 2018 г.
Седмицата започва с рязко застудяване и валежи от дъжд. Максималните температури в Западна България ще паднат до под 10 градуса. Затова д...
Обявиха бедствено положение в община Смолян
07:12 | 22 Октомври 2018 г.

Облачно и малко дъжд днес

07:12 | 22 Октомври 2018 г.
Днес ще бъде предимно облачно и на места, главно в Западна и Централна България ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб, в Източна Бълг...
Сняг ще вали в нощта на сряда срещу четвъртък (Видео)
20:12 | 21 Октомври 2018 г.

Сняг ще вали в нощта на сряда срещу четвъртък (Вид...

20:12 | 21 Октомври 2018 г.
Първият сняг по високите части на планините вече падна и вчера на Мусала преваля сняг, но в по-ниските райони в страната в сряда през нощ...

гледай на живо

22.10.2018
 • в момента
  Пулс
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Интервю с Наделина Анева