Бурният вятър затвори ски курортите - Смолян е в бедствено положение, кулата на Снежанка се клати застрашително (СНИМКИ)

Много населени места са без ток

Кулата на връх Снежанка се клати застрашително

Кулата на връх Снежанка се клати застрашително

Още по темата

Бурният вятър затвори ски курортите Банско и Боровец. На кулата "Снежанка" се усеща като постоянно олюляване. Паднали дървета затвориха пътя към връх Снежанка. Заради ураганния вятър не работят лифтовете в Пампорово, а ски зоната е затворена. Ски зона "Мечи чал" в Чепеларе работи.

Телевизионната кула на връх Снежанка над Пампорово се клати застрашително, информираха служителите в нея. Отклонението е голямо, а хората в нея разказват, че трудно пазят равномесие при силните пориви на вятъра.  

В случай, че обстановката се нормализира и вятърът стихне, от "Пампорово" АД имат готовност да пуснат в движение лифтовете следобед с удължено работно време до 18 часа. Обстановката в курорта е спокойна, информират от дружеството.

Заради ураганния вятър община Смолян обяви бедствено положение.

"На телефон 112 са постъпили стотици сигнали за щети, нанесени от бурния вятър - за отнесени керемиди, за улуци, летящи предмети, паднали знамена, пътни знаци и дървета", каза заместник областният управител на Смолян Адриан Петров пред БНР.

70% от населените места в Смолянска община са без електрозахранване. Няма захранване във Виево, Петково, Славейново, в района на Турен, Фатово, Полковник Серафимово, Мугла.

"Това е следствие на падналите дървета, които затрудняват и придвижването към тези населени места. В града също има нанесени много поражения, има много паднали дървета, на една от къщите в Райково целият покрив тази сутрин е бил вдигнат от ураганния вятър", допълни Петров.  

Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. 90 населени места в област Добрич са без ток и с нарушено водоподаване.

Вижте още новини от България 

Възникнало е и пътно транспортно произшествие с товарен автомобил в района на село Любен Каравелово, посока Добрич, което затруднява допълнително пътната обстановка. Движението е пренасочено по обходен маршрут през Балчик и КК "Албена". На пътя Добрич - Генерал Тошево преминаването е усложнено, тъй като заради силния вятър има много навявания и паднали клони на дървета.

Ограничено е движението в посока Габрово по пътя Казанлък - Габрово през проход "Шипка" поради снеговалеж и снегонавявания. Поради силен вятър и снегонавявания на територията на община Казанлък са затворени пътните участъци от Крън до Шипка и от между селата Шейново и Ясеново.

В района на село Дунавци и на Крън служители на полицията отклоняват колите по обходни маршрути. Затруднено е и движението в участъка Крън - Хаджидимитрово - Шейново. Пътят за Бузлуджа е непроходим. На места в Търговищка област има частични снегонавявания. Вятърът е силен, на места със силни пориви.

Пристанище "Варна" бе временно затворено заради силен вятър, съобщават от Ръководството на корабния трафик. Силата на вятъра е около 14 метра в секунда, като поривите му достигат до 19 метра в секунда.

Временно е ограничено движението по пътя Кичево - Аксаковска панорама поради снеговалеж и силен вятър. Бурният вятър прекъсна електропроводи в Ловешка област. Скоростта му е 80 км/ч.

Без ток са населени места в общините Ловеч, Луковит и Троян. Заради снегонавявания остава затворен пътят Шипково - Рибарица и Троянският проход.

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър в цялата страна от Столичната община и от други градове съобщиха за паднали дървета.

До този момент няма информация за сериозни щети, но местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета.

Румен Радев пред паметника на Левски: Днес сме република, но чиста ли, свята ли?
18:51 | 19 Февруари 2018 г.

Румен Радев пред паметника на Левски: Днес сме реп...

18:51 | 19 Февруари 2018 г.
Преди 145 години тук, на това място, увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен. Но заравяйки Левски, поробителят зарови и з...
Йорданка Фандъкова: Прости ни, Апостоле, за суетата, гордостта и липсата на вяра
18:37 | 19 Февруари 2018 г.

Йорданка Фандъкова: Прости ни, Апостоле, за суетат...

18:37 | 19 Февруари 2018 г.
Ти, който си спечели прозвищата Левски и Апостола, положи най-здрави основи на нашето историческо пробуждане и на осъзнатия стремеж към с...
КЗД: Кошлуков е жертва на езика на омразата
13:18 | 19 Февруари 2018 г.

КЗД: Кошлуков е жертва на езика на омразата

13:18 | 19 Февруари 2018 г.
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) разпространи декларация, в която отбелязва ескалация на езика на омразата. Комисията специално...
\
12:48 | 19 Февруари 2018 г.

"Всеки следобед" на живо от Националния военноист...

12:48 | 19 Февруари 2018 г.
Днес във "Всеки следобед" очаквайте:  По традиция в София днес се провежда най-мащабното честване на паметта на Васил ...
Софийски университет
12:13 | 19 Февруари 2018 г.

Старт на кандидатстудентската кампания в Софийския...

12:13 | 19 Февруари 2018 г.
Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2018/2019 година, съобщават о...
11:59 | 19 Февруари 2018 г.

Близо половин милион пътници през Летище София пре...

11:59 | 19 Февруари 2018 г.
През първия месец на тази година столичното летище е обслужило общо 499 688 пътници, което представлява ръст от 6,6% спрямо същия пе...

гледай на живо

19.02.2018
 • в момента
  Денят на живо
 • 21:00
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:30
  Денят на живо