Бурният вятър затвори ски курортите - Смолян е в бедствено положение, кулата на Снежанка се клати застрашително (СНИМКИ)

Много населени места са без ток

Кулата на връх Снежанка се клати застрашително

Кулата на връх Снежанка се клати застрашително

Още по темата

Бурният вятър затвори ски курортите Банско и Боровец. На кулата "Снежанка" се усеща като постоянно олюляване. Паднали дървета затвориха пътя към връх Снежанка. Заради ураганния вятър не работят лифтовете в Пампорово, а ски зоната е затворена. Ски зона "Мечи чал" в Чепеларе работи.

Телевизионната кула на връх Снежанка над Пампорово се клати застрашително, информираха служителите в нея. Отклонението е голямо, а хората в нея разказват, че трудно пазят равномесие при силните пориви на вятъра.  

В случай, че обстановката се нормализира и вятърът стихне, от "Пампорово" АД имат готовност да пуснат в движение лифтовете следобед с удължено работно време до 18 часа. Обстановката в курорта е спокойна, информират от дружеството.

Заради ураганния вятър община Смолян обяви бедствено положение.

"На телефон 112 са постъпили стотици сигнали за щети, нанесени от бурния вятър - за отнесени керемиди, за улуци, летящи предмети, паднали знамена, пътни знаци и дървета", каза заместник областният управител на Смолян Адриан Петров пред БНР.

70% от населените места в Смолянска община са без електрозахранване. Няма захранване във Виево, Петково, Славейново, в района на Турен, Фатово, Полковник Серафимово, Мугла.

"Това е следствие на падналите дървета, които затрудняват и придвижването към тези населени места. В града също има нанесени много поражения, има много паднали дървета, на една от къщите в Райково целият покрив тази сутрин е бил вдигнат от ураганния вятър", допълни Петров.  

Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. 90 населени места в област Добрич са без ток и с нарушено водоподаване.

Вижте още новини от България 

Възникнало е и пътно транспортно произшествие с товарен автомобил в района на село Любен Каравелово, посока Добрич, което затруднява допълнително пътната обстановка. Движението е пренасочено по обходен маршрут през Балчик и КК "Албена". На пътя Добрич - Генерал Тошево преминаването е усложнено, тъй като заради силния вятър има много навявания и паднали клони на дървета.

Ограничено е движението в посока Габрово по пътя Казанлък - Габрово през проход "Шипка" поради снеговалеж и снегонавявания. Поради силен вятър и снегонавявания на територията на община Казанлък са затворени пътните участъци от Крън до Шипка и от между селата Шейново и Ясеново.

В района на село Дунавци и на Крън служители на полицията отклоняват колите по обходни маршрути. Затруднено е и движението в участъка Крън - Хаджидимитрово - Шейново. Пътят за Бузлуджа е непроходим. На места в Търговищка област има частични снегонавявания. Вятърът е силен, на места със силни пориви.

Пристанище "Варна" бе временно затворено заради силен вятър, съобщават от Ръководството на корабния трафик. Силата на вятъра е около 14 метра в секунда, като поривите му достигат до 19 метра в секунда.

Временно е ограничено движението по пътя Кичево - Аксаковска панорама поради снеговалеж и силен вятър. Бурният вятър прекъсна електропроводи в Ловешка област. Скоростта му е 80 км/ч.

Без ток са населени места в общините Ловеч, Луковит и Троян. Заради снегонавявания остава затворен пътят Шипково - Рибарица и Троянският проход.

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър в цялата страна от Столичната община и от други градове съобщиха за паднали дървета.

До този момент няма информация за сериозни щети, но местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета.

10:11 | 19 Февруари 2019 г.

Гордост: Отхвърлен циганин стреля по любимата в ма...

10:11 | 19 Февруари 2019 г.
Полицията в Благоевград бе вдигната на крак заради стрелба в циганската махала. Сигнал за стрелбата е постъпил рано тази сутрин, въоръжен...
България почита Апостола на свободата Васил Левски
10
07:23 | 19 Февруари 2019 г.

146 години безсмъртие на Апостола на свободата Вас...

07:23 | 19 Февруари 2019 г.
Навършват се 146 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София. На 19 февруари коленичим отново пред паметника на Ле...
19:43 | 18 Февруари 2019 г.

Над 1000 души на бдение за убития при свада в Кюст...

19:43 | 18 Февруари 2019 г.
Над 1000 души се събраха на централния площад в Кюстендил, за да почетат паметта на 35-годишния Валери Дъбов, убит вчера сутринта при опи...
19:28 | 18 Февруари 2019 г.

Илияна Йотова: Пророческите слова на Апостола днес...

19:28 | 18 Февруари 2019 г.
Заветите на Васил Левски изгарят демагогията, користта и празнословието на днешната политика, заяви Илияна Йотова на възпоменателното отб...
17:33 | 18 Февруари 2019 г.

Патентното ведомство домакин на семинар за експерт...

17:33 | 18 Февруари 2019 г.
В столицата започна едноседмичен семинар за експерти в областта на изобретенията. Събитието е организирано съвместно с Европейската патен...
15:49 | 18 Февруари 2019 г.

70-годишен мъж се заби в стълб и загина на място н...

15:49 | 18 Февруари 2019 г.
Мъж на 70 години е загинал в пътен инцидент рано тази сутрин  по пътя Русе - Шумен – Варна близо до разклона за село Тервел. ...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Пулс
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Интервю с Наделина Анева