Бурният вятър затвори ски курортите - Смолян е в бедствено положение, кулата на Снежанка се клати застрашително (СНИМКИ)

Много населени места са без ток

Кулата на връх Снежанка се клати застрашително

Кулата на връх Снежанка се клати застрашително

Още по темата

Бурният вятър затвори ски курортите Банско и Боровец. На кулата "Снежанка" се усеща като постоянно олюляване. Паднали дървета затвориха пътя към връх Снежанка. Заради ураганния вятър не работят лифтовете в Пампорово, а ски зоната е затворена. Ски зона "Мечи чал" в Чепеларе работи.

Телевизионната кула на връх Снежанка над Пампорово се клати застрашително, информираха служителите в нея. Отклонението е голямо, а хората в нея разказват, че трудно пазят равномесие при силните пориви на вятъра.  

В случай, че обстановката се нормализира и вятърът стихне, от "Пампорово" АД имат готовност да пуснат в движение лифтовете следобед с удължено работно време до 18 часа. Обстановката в курорта е спокойна, информират от дружеството.

Заради ураганния вятър община Смолян обяви бедствено положение.

"На телефон 112 са постъпили стотици сигнали за щети, нанесени от бурния вятър - за отнесени керемиди, за улуци, летящи предмети, паднали знамена, пътни знаци и дървета", каза заместник областният управител на Смолян Адриан Петров пред БНР.

70% от населените места в Смолянска община са без електрозахранване. Няма захранване във Виево, Петково, Славейново, в района на Турен, Фатово, Полковник Серафимово, Мугла.

"Това е следствие на падналите дървета, които затрудняват и придвижването към тези населени места. В града също има нанесени много поражения, има много паднали дървета, на една от къщите в Райково целият покрив тази сутрин е бил вдигнат от ураганния вятър", допълни Петров.  

Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили. 90 населени места в област Добрич са без ток и с нарушено водоподаване.

Вижте още новини от България 

Възникнало е и пътно транспортно произшествие с товарен автомобил в района на село Любен Каравелово, посока Добрич, което затруднява допълнително пътната обстановка. Движението е пренасочено по обходен маршрут през Балчик и КК "Албена". На пътя Добрич - Генерал Тошево преминаването е усложнено, тъй като заради силния вятър има много навявания и паднали клони на дървета.

Ограничено е движението в посока Габрово по пътя Казанлък - Габрово през проход "Шипка" поради снеговалеж и снегонавявания. Поради силен вятър и снегонавявания на територията на община Казанлък са затворени пътните участъци от Крън до Шипка и от между селата Шейново и Ясеново.

В района на село Дунавци и на Крън служители на полицията отклоняват колите по обходни маршрути. Затруднено е и движението в участъка Крън - Хаджидимитрово - Шейново. Пътят за Бузлуджа е непроходим. На места в Търговищка област има частични снегонавявания. Вятърът е силен, на места със силни пориви.

Пристанище "Варна" бе временно затворено заради силен вятър, съобщават от Ръководството на корабния трафик. Силата на вятъра е около 14 метра в секунда, като поривите му достигат до 19 метра в секунда.

Временно е ограничено движението по пътя Кичево - Аксаковска панорама поради снеговалеж и силен вятър. Бурният вятър прекъсна електропроводи в Ловешка област. Скоростта му е 80 км/ч.

Без ток са населени места в общините Ловеч, Луковит и Троян. Заради снегонавявания остава затворен пътят Шипково - Рибарица и Троянският проход.

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър в цялата страна от Столичната община и от други градове съобщиха за паднали дървета.

До този момент няма информация за сериозни щети, но местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета.

11:53 | 24 Май 2018 г.

Йотова: 24 май е празник, който не позволява да им...

11:53 | 24 Май 2018 г.
24 май е празник, който не позволява да има деление на хората, на гражданите на България, защото България се роди от словото и от книжнин...
11:48 | 24 Май 2018 г.

Фандъкова: Всеки 24 май празнуваме възраждането на...

11:48 | 24 Май 2018 г.
Всеки 24 май празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, като общ словесен небосвод, който ни прави народ с бъдеще....
10:49 | 24 Май 2018 г.

НА ЖИВО по Канал 3: Шествия по повод 24 май

10:49 | 24 Май 2018 г.
Множество програми и церемонии по повод 24 май в столицата днес. Очаква се президентът Румен Радев и столичният кмет Йорданка Фандъкова д...
10:23 | 24 Май 2018 г.

Красимир Вълчев: Имаме ангажимента да увеличаваме ...

10:23 | 24 Май 2018 г.
Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите. Вие сте тези, к...
09:30 | 24 Май 2018 г.

Очакват ни облаци, дъжд и гръмотевици

09:30 | 24 Май 2018 г.
Облачността в Западна България ще е по-често значителна. Това сочи прогнозата за времето на НИМХ-БАН. Главно там ще има превалявания, при...
ж
09:00 | 24 Май 2018 г.

Промени в движението заради шествието за 24 май

09:00 | 24 Май 2018 г.
Тържественото шествие по повод деня на славянската писменост днес променя движението в София. Забранява се престоят и паркирането до ...

гледай на живо

24.05.2018
 • в момента
  Без монтаж
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Патарински LIVE
 • 13:45
  Телемаркет