Тътен, бучене, безсънна нощ - ето отзиви за земетресението (ВИДЕО)

Трусът уплаши сериозно хората по високите етажи на сградите в Асеновград и Пловдив

Ето как бе усетено земетресението по места в България
Източник: Канал 3

Ето как бе усетено земетресението по места в България

Още по темата

Земетресението тази нощ е усетено силно в Пловдив и Асеновград в 01:44 часа, предаде Радио "Фокус" – Пловдив. Според данните на Европейския сеизмологичен център, то е било с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер, епицентърът е на 2 км североизточно от Асеновград, като дълбочината е била 10 км.

Според сайта на Сеизмологичния център към БАН трусът е бил с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер. Последвали са над 20 вторични труса.

"Има два малко по-силни афтършока, но те са със значително по-ниски магнитуди. Това земетресение по принцип се води за умерено силно, умерено земетресение. Няма повод за притеснение у хората и е напълно нормално за областта на Пловдив да стават земетресения с подобен магнитуд”, коментира пред БНР дежурният през нощта сеизмолог Валентина Протопопова.

Земетресението е било усетено с различна сила в много населени места в страната.

Асеновград

Няма данни за пострадали и за нанесени щети. В социалните мрежи хора от Асеновград споделят, че са усетили земетресението изключително силно по високите етажи и че са уплашени.

"Обстановката в Асеновград след земетресението е спокойна, няма постъпили сигнали за пострадали или материални щети", каза Димитър Анастасов – гл. експерт в Община Асеновград. "Лично съм разговарял с дежурния в РС "ПБЗН“, с дежурния на Районно управление и дежурния на община Асеновград.

Няма постъпили до този момент никакви сигнали за вреди, щети и т.н. До този момент никой не е поискал помощ от тези три инстанции за съдействие, за пострадали, материални вреди или щети“, заяви Анастасов. По думите му обстановката е спокойна. 

"Истина е, че трусът беше много кратък, но много неприятен. Няма паника в момента, ако е имало, то тя вече е поотшумяла. Хората са спокойни. Ежедневието е нормално“, каза още Димитър Анастасов. 

Пловдив

Жител на Пловдив разказва пред "Фокус": "Усетих земетресението през нощта, но не се уплаших. Събудих се, но не станах, за да проверя какво се случва. След това не спах добре и днес не се чувствам много добре. На по-високите етажи се е усетило повече и е било по-страшно. Това земетресение беше подобно като това в Крумово през 2002 година". 

Друг жител на Пловдив споделя, че също е усетил земетресението. "Аз и съпругата ми не спахме цяла нощ, но децата нищо не са усетили", каза още читателят.

Садово

В Садово земетресението е усетено силно, но няма данни за нанесени щети, каза пред "Фокус" кметът на Садово Димитър Здравков. "Хората изкараха безсънна нощ", каза още Здравков.

По думите му районът е земетръсен и хората са свикнали с мисълта за това. 

Село Крумово

Доста силно се усети земетресението. На този етап няма данни за щети, каза кметът на село Крумово Румяна Самоковарева след земетресението тази нощ.

"Паниката е по-скоро в социалните мрежи. Не съм получавала среднощни обаждания и оплаквания. Спокойна е обстановката на този етап.

Живея в Крумово и усетих земетресението. Беше страшно. Чуваше се доста силно бучене. Това, което според мен ни спаси от щети и разрушения, е това, че трусът беше хоризонтален, а не както през 2002 г. вертикален“, заяви Самоковарева и припомни, че тогава е имало доста щети.

"Това, което се случи тази нощ навя лоши спомени за жителите на Крумово, тъй като през 2002 г. населението беше доста изплашено“, каза още Румяна Самоковарева.

Село Избеглии

Усетихме земетресението, но няма паника сред хората и не са постъпвали сигнали за щети, каза за "Фокус“Йордан Райчев, кмет на село Избеглии, община Асеновград във връзка с регистрираното тази нощ земетресение в района с магнитуд 4.6 по скалата на Рихтер.

"Обиколих най-големите сгради в селото – детската градина, читалището, кметството. Няма нанесени материални щети и поражения. В църквата също няма поражения“, уточни Райев.

"Аз и жена ми го усетихме земетресението. Чу се тътен и имаше разлюляване“, допълни още той. По думите му хората в селото коментират земния трус, но не се наблюдава притеснение сред тях. 

С. Православен

Юсеин Реджеб от с. Православен, община Първомай, пише: „Усетих земетресението тази сутрин към 01:42ч. Силен шум от дълбочината на земята, но беше кратко към 2-3 секунди“.

Кюстендил

Като слабо и кратко разлюляване е усетено земетресението по високите етажи на блоковете в Кюстендил. 

Няма подавани сигнали за нанесени разрушения и нанесени материални щети.

Благоевград

Земетресението от тази нощ бе усетено по високите етажи на сградите в Благоевград, предаде Радио „Фокус“ – Пирин. Към момента няма данни за пострадали хора или нанесени щети.

София

Трусът е усетен по високите етажи на столичните сгради.

Какво каза за труса специално за Канал 3 проф. Емил Ботев от Национален институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към БАН - във видеото:

 

Етикети: земетресение
16:37 | 24 Март 2018 г.

Отмениха бедственото положение във Видин

16:37 | 24 Март 2018 г.
Бедственото положение в Община Видин е отменено. На заседание на Общинския щаб за защита при бедствия днес, бе направен анализ на актуалн...
ПЛАНИНСКИ СПАСИТЕЛИ откриха закъсали американка и германка в Рила
16:24 | 24 Март 2018 г.

Две акции в Пирин, спасиха 10-годишно дете

16:24 | 24 Март 2018 г.
Две акции проведоха планинските спасители в Пирин планина. Първата акция е стартирала след подаден сигнал за изгубени двама души в р...
13:29 | 24 Март 2018 г.

Близо 200 общини искат да изградят безплатен интер...

13:29 | 24 Март 2018 г.
Започна конкурсът на Европейската комисия, по който общините кандидатстват за финансиране за изграждане на безплатен интернет на обществе...
10:01 | 24 Март 2018 г.

Отменят организираното за днес мотошествие

10:01 | 24 Март 2018 г.
Във връзка с лошите атмосферни условия се отменя организираното от клуб GENTLEMEN MC мотошествие днес. Това съобщиха от пресцентъра ...
09:04 | 24 Март 2018 г.

В 109 български общини отбелязват Часът на Земята

09:04 | 24 Март 2018 г.
109 български общини отбелязват тази година Часът на Земята, съобщиха от WWF.  Те са: Алфатар, Ардино, Брацигово, Благо...
08:35 | 24 Март 2018 г.

Не забравяйте! В нощта на 25 март в 3.00 часа въве...

08:35 | 24 Март 2018 г.
На 25 март в 3.00 часа през нощта се въвежда лятното часово време, съобщава Българският институт по метрология. Тогава часовниците ще бъд...

гледай на живо

24.03.2018
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини
 • 19:30
  Интервю с Наделина Анева
 • 20:00
  Пресконференция на МВР и на Министерство на транспорта