Тътен, бучене, безсънна нощ - ето отзиви за земетресението (ВИДЕО)

Трусът уплаши сериозно хората по високите етажи на сградите в Асеновград и Пловдив

Ето как бе усетено земетресението по места в България
Източник: Канал 3

Ето как бе усетено земетресението по места в България

Още по темата

Земетресението тази нощ е усетено силно в Пловдив и Асеновград в 01:44 часа, предаде Радио "Фокус" – Пловдив. Според данните на Европейския сеизмологичен център, то е било с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер, епицентърът е на 2 км североизточно от Асеновград, като дълбочината е била 10 км.

Според сайта на Сеизмологичния център към БАН трусът е бил с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер. Последвали са над 20 вторични труса.

"Има два малко по-силни афтършока, но те са със значително по-ниски магнитуди. Това земетресение по принцип се води за умерено силно, умерено земетресение. Няма повод за притеснение у хората и е напълно нормално за областта на Пловдив да стават земетресения с подобен магнитуд”, коментира пред БНР дежурният през нощта сеизмолог Валентина Протопопова.

Земетресението е било усетено с различна сила в много населени места в страната.

Асеновград

Няма данни за пострадали и за нанесени щети. В социалните мрежи хора от Асеновград споделят, че са усетили земетресението изключително силно по високите етажи и че са уплашени.

"Обстановката в Асеновград след земетресението е спокойна, няма постъпили сигнали за пострадали или материални щети", каза Димитър Анастасов – гл. експерт в Община Асеновград. "Лично съм разговарял с дежурния в РС "ПБЗН“, с дежурния на Районно управление и дежурния на община Асеновград.

Няма постъпили до този момент никакви сигнали за вреди, щети и т.н. До този момент никой не е поискал помощ от тези три инстанции за съдействие, за пострадали, материални вреди или щети“, заяви Анастасов. По думите му обстановката е спокойна. 

"Истина е, че трусът беше много кратък, но много неприятен. Няма паника в момента, ако е имало, то тя вече е поотшумяла. Хората са спокойни. Ежедневието е нормално“, каза още Димитър Анастасов. 

Пловдив

Жител на Пловдив разказва пред "Фокус": "Усетих земетресението през нощта, но не се уплаших. Събудих се, но не станах, за да проверя какво се случва. След това не спах добре и днес не се чувствам много добре. На по-високите етажи се е усетило повече и е било по-страшно. Това земетресение беше подобно като това в Крумово през 2002 година". 

Друг жител на Пловдив споделя, че също е усетил земетресението. "Аз и съпругата ми не спахме цяла нощ, но децата нищо не са усетили", каза още читателят.

Садово

В Садово земетресението е усетено силно, но няма данни за нанесени щети, каза пред "Фокус" кметът на Садово Димитър Здравков. "Хората изкараха безсънна нощ", каза още Здравков.

По думите му районът е земетръсен и хората са свикнали с мисълта за това. 

Село Крумово

Доста силно се усети земетресението. На този етап няма данни за щети, каза кметът на село Крумово Румяна Самоковарева след земетресението тази нощ.

"Паниката е по-скоро в социалните мрежи. Не съм получавала среднощни обаждания и оплаквания. Спокойна е обстановката на този етап.

Живея в Крумово и усетих земетресението. Беше страшно. Чуваше се доста силно бучене. Това, което според мен ни спаси от щети и разрушения, е това, че трусът беше хоризонтален, а не както през 2002 г. вертикален“, заяви Самоковарева и припомни, че тогава е имало доста щети.

"Това, което се случи тази нощ навя лоши спомени за жителите на Крумово, тъй като през 2002 г. населението беше доста изплашено“, каза още Румяна Самоковарева.

Село Избеглии

Усетихме земетресението, но няма паника сред хората и не са постъпвали сигнали за щети, каза за "Фокус“Йордан Райчев, кмет на село Избеглии, община Асеновград във връзка с регистрираното тази нощ земетресение в района с магнитуд 4.6 по скалата на Рихтер.

"Обиколих най-големите сгради в селото – детската градина, читалището, кметството. Няма нанесени материални щети и поражения. В църквата също няма поражения“, уточни Райев.

"Аз и жена ми го усетихме земетресението. Чу се тътен и имаше разлюляване“, допълни още той. По думите му хората в селото коментират земния трус, но не се наблюдава притеснение сред тях. 

С. Православен

Юсеин Реджеб от с. Православен, община Първомай, пише: „Усетих земетресението тази сутрин към 01:42ч. Силен шум от дълбочината на земята, но беше кратко към 2-3 секунди“.

Кюстендил

Като слабо и кратко разлюляване е усетено земетресението по високите етажи на блоковете в Кюстендил. 

Няма подавани сигнали за нанесени разрушения и нанесени материални щети.

Благоевград

Земетресението от тази нощ бе усетено по високите етажи на сградите в Благоевград, предаде Радио „Фокус“ – Пирин. Към момента няма данни за пострадали хора или нанесени щети.

София

Трусът е усетен по високите етажи на столичните сгради.

Какво каза за труса специално за Канал 3 проф. Емил Ботев от Национален институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към БАН - във видеото:

 

Етикети: земетресение
10:55 | 21 Септември 2018 г.

Коригиращите декларации към НАП се подават до 1 ок...

10:55 | 21 Септември 2018 г.
На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирм...
Силно интензивен трафик на границата с Турция
09:58 | 21 Септември 2018 г.

Голямото изнасяне започна! Чака се адски трафик в ...

09:58 | 21 Септември 2018 г.
Интензивен трафик се очаква в последния работен ден преди трите почивни дни около Деня на Независимостта - 22 септември.   Ками...
Очакваме първия сняг да падне до седмица
08:10 | 21 Септември 2018 г.

Очакваме първия сняг да падне до седмица

08:10 | 21 Септември 2018 г.
Последният работен ден от тази седмица ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват м...
Слънцето вдига температурите до 34 градуса днес
07:17 | 21 Септември 2018 г.

Времето се разваля от понеделник - вижте прогнозат...

07:17 | 21 Септември 2018 г.
Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са м...
Измама! Строителна фирма заряза ремонт на физкултурен салон в училище в Стара Загора (Снимки)
22:35 | 20 Септември 2018 г.

Училище остана с недовършен ремонт, фирмата се отт...

22:35 | 20 Септември 2018 г.
Езиковата гимназия в Пловдив започна новата учебна година с недовършени ремонти. Фирмата, която е извършвала санирането и другите де...
Как ще ни се отрази връщането на часовника 1 ч. назад?
15:37 | 20 Септември 2018 г.

Ето кога връщаме часовниците с един час назад

15:37 | 20 Септември 2018 г.
Тази година сменяме времето в неделя, 28 октомври 2018 от 4:00 часа през нощта, когато преминаваме с един назад, тоест от 4:00 ...

гледай на живо

21.09.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на живо