ДАНС проверява университетската болница в Пловдив

Агентите са сезирани за нарушения при обществените поръчки

Св. Георги, Пловдив
Източник: БГНЕС

Св. Георги, Пловдив

Още по темата

ДАНС проверява документацията на най-голямата болница в Пловдив - университетската "Св. Георги”. От здравното заведение обясниха, за kanal3.bg, че не знаят за какво е проверката и колко време ще продължи, само потвърдиха, че се прави проверка.

От здравното министерство обясниха, че се проверяват обществени поръчки на болницата от минал период. Очаква се проверката да приключи до ден и резултатите да бъдат оповестени.

По информация на работещите в лечебното заведение, в момента се рови в компютрите и се преглежда цялата документация на болницата.

Заместник-председателят на Съвета на директорите проф. Ангел Учиков заяви по-рано, че проверката е по подаден анонимен сигнал, и на негова база компетентните органи са предприели съответни действия. Според него става въпрос за донос. "По наша информация сигналът е свързан с интерес към продажбата на голям терен в района на болницата", каза той.

По-късно обаче в съобщение до медиите от болницата обясниха, че органите на ДАНС извършват рутинна документална проверка, тъй като лечебното заведение е обект със стратегическо и национално значение.

Заповедта за извършване на проверката е с дата 13 май 2015 година, като срокът за изпълнение е 18 - 22 май. От лечебното заведение информират, че са предоставени всички изискани документи и справки и е оказано пълно съдействие на длъжностните лица от ДАНС.

“Повече информация за хода и резултатите от проверката могат да дадат само компетентните органи след нейното приключване“, заявиха Изпълнителният директор на болницата – проф. д-р Карен Джамбазов и икономическият директор – Момчил Мавров.

Проверката на УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив е планирана и се осъществява в качеството й на задължено лице по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Болницата попада в обхвата на ЗМИП като лице, организиращо възлагането на обществени поръчки, съобщиха от пресцентър на Държавна агенция “Национална сигурност”.

Предмет на проверката на служителите на Дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС е единствено прилагането на изискванията на Закона за мерките срещу изпирането на пари при възлагането на обществени поръчки.

Проверката на болницата се извършва по реда, по който Дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС осъществявява своята контролна дейност спрямо всички останали лица, попадащи в кръга на закона, се казва още в съобщението на ДАНС. 

22:11 | 16 Юни 2019 г.

Момиче в шок в "Пирогов" с тежки контузии след жес...

22:11 | 16 Юни 2019 г.
Двама младежи с мотор - момче и момиче, са пострадали лошо при катастрофа между лек автомобил и мотор на кръстовището между бул. "Бъ...
20:16 | 16 Юни 2019 г.

Шофьор прати двама полицаи в болницата в Шумен кат...

20:16 | 16 Юни 2019 г.
Втори инцидент с полицейска патрулка само за два дни след тежката вчерашна катастрофа край Ябланица - днес лека кола мина на червено и уд...
Агенцията по вписванията
13:25 | 16 Юни 2019 г.

Агенцията по вписванията ограничава достъпа до онл...

13:25 | 16 Юни 2019 г.
Онлайн услугите на Агенцията по вписванията ще бъдат ограничени в неделя от 12 часа до полунощ, съобщиха от агенцията. Ще бъдат засег...
Язовирът в провадийското село Тутраканци преля
12:26 | 16 Юни 2019 г.

Пороите във Великотърносвко продължават! Язовир "Ч...

12:26 | 16 Юни 2019 г.
Язовир "Чешме дере" в стражишкото село Камен за втори път преля тази седмица след снощния проливен дъжд, придружен с гръмотевич...
09:15 | 16 Юни 2019 г.

Земетресение със сила 7,4 по Рихтер беше регистрир...

09:15 | 16 Юни 2019 г.
Земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер стана днес сутринта в района на островната група Кермадек в южната част на Тихия океан, предадоха Р...
Днес е Томина неделя
08:46 | 16 Юни 2019 г.

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църкв...

08:46 | 16 Юни 2019 г.
Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя.  ...