Протест пред Св. Синод срещу отказа му да прати делегация в Охрид за 1000 г. Охридска архиепископия

Направиха комплот зад гърба на патриарха, службите да се задействат, призова Фондация Българска памет

Източник: БГНЕС

Около 30 човека са се събрали пред Синодалната палата в знак на протест срещу решението на Св. Синод българската църква да не участва в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

Протестът започна в 09.00 часа пред Синодалната палата на ул. "Оборище 4“. Хората се обявяват срещу решението на Светия Синод на Българската православна църква български духовници да не участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Република Македония.

Те носят българско знаме и транспаранти с надписи: "Не се страхувайте да сте майка-църква на Охридската архиепископия” и "Седем века Охридската е била на цяла България”.

На 25 март на въпрос дали Св. Синод ще изпрати делегация за честването на 1000-годишнината на Охридската архиепископия българският Патриарх Неофит заяви: "Ако има покана, ще изпратим". 

"Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат”, заяви днес д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет”. 

Врабевски припомни, че преди шест месеца фондация "Българска памет” отново бяха пред сградата на Синодалната палата, но в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

"6 месеца по-късно, при положение, че беше обещано, няма никакво движение. Огромно разочарование от решението на Светия Синод", каза Врабевски и продължи: "Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат.

Да се провери чуждото влияние върху институции, които работят като държава в държавата в полза на други интереси. Това е под чужд диктат. Надявам се да се сезират специалните служби", заяви Врабевски.

1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия ще бъде отбелязана на 10 юни с отслужване на архиерейска св. литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Решението на Светия Синод на БПЦ-БП е взето на редовното заседание на 14 май. От Синода заявяват, че във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание.

В понеделник стана ясно, че Българската православна църква няма да изпрати архиереи за честванията в Македония, за които получи покана с писмо от 9 май на Македонския Архиепископ Стефан. С 8 гласа срещу 5 надделяха тези, които са против изпращането на българска делегация. Осмината, гласували за това, бяха митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславски Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.

Петимата им опоненти бяха следните митрополити: Сливенски Йоаникий, Великотърновский Григорий, Плевенский Игнатий, Пловдивский Николай и Старозагорский Киприян.

Охридската архиепископия е създадена от император Василий Втори през 1018 г. след падането на Първото българско царство под византийска власт. Тя е приемница на понижената в ранг Българска патриаршия и обхваща първоначално 31 епископии.

Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България, от средата на 12 век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи.

Катедрален храм на Охридската патриаршия е базиликата "Света София" в Охрид, която е построена от княз Борис I в 863 г. върху стар християнски храм от късноримската епоха.

През 1767 г. по настояване на Вселенския гръцки патриарх Охридската архиепископия е закрита неканонично, а нейният диоцез присъединен към Вселенската патриаршия. Последният Охридски архиепископ е Арсений II Охридски.

Жителите на Охрид се обръщат с пълномощно писмо от 9 април 1861 г. "до представителите на българския народ" в Цариград, да помолят Високата порта за избавяне "от своеволието на гръцкото духовенство, като потвърди основанието на автокефалната архиепископия на Първа Юстиниана Охридска и на цела България". През 1872 г. Натанаил Охридски е ръкоположен за пръв митрополит на Българската екзархия в Охрид. 

15:02 | 18 Август 2018 г.

Пускат предсрочно обновения бул. "Христофор Колумб...

15:02 | 18 Август 2018 г.
В началото на следващата седмица ще бъде пуснато предсрочно движението по обновения столичен булевард „Христофор Колумб“. Рем...
14:45 | 18 Август 2018 г.

Застраховките към "Олимпик" вече са невалидни

14:45 | 18 Август 2018 г.
От днес клиентите на фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“ остават без „Гражданска отговорност“...
Откриха снаряд в Пернишко
14:12 | 18 Август 2018 г.

Откриха снаряд в двора на училище в Пловдив

14:12 | 18 Август 2018 г.
Снаряд е открит при изкопни работи в двора на училище в Пловдив, съобщава "Фокус", като се позовава на информация от МВР. Сигна...
Николай Нанков
13:33 | 18 Август 2018 г.

Нанков: Започва работата по пътя за Рилския манаст...

13:33 | 18 Август 2018 г.
От понеделник започват дейностите по разчистване на двете скални свлачища на пътя за Рилския манастир. Това обяви министърът на регионалн...
Пожарна
12:30 | 18 Август 2018 г.

Случайно ли е? За 17 месеца се обърнаха 4 наши пож...

12:30 | 18 Август 2018 г.
Пожарният автомобил марка "Ивеко Магирус" TLF 3000/300, чието обръщане при неизвестни обстоятелства на мост край Куклен доведе ...
11:47 | 18 Август 2018 г.

5 души загинаха във войната по пътищата за последн...

11:47 | 18 Август 2018 г.
5 души са загинали, а 26 са ранени при 23 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. ...

гледай на живо

18.08.2018
 • в момента
  “Офанзива” с Любо Огнянов - избрано
 • 19:00
  Новини
 • 19:30
  Интервю с Наделина Анева
 • 20:00
  „Патарински Live” - избрано