Протест пред Св. Синод срещу отказа му да прати делегация в Охрид за 1000 г. Охридска архиепископия

Направиха комплот зад гърба на патриарха, службите да се задействат, призова Фондация Българска памет

Източник: БГНЕС

Около 30 човека са се събрали пред Синодалната палата в знак на протест срещу решението на Св. Синод българската църква да не участва в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

Протестът започна в 09.00 часа пред Синодалната палата на ул. "Оборище 4“. Хората се обявяват срещу решението на Светия Синод на Българската православна църква български духовници да не участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Република Македония.

Те носят българско знаме и транспаранти с надписи: "Не се страхувайте да сте майка-църква на Охридската архиепископия” и "Седем века Охридската е била на цяла България”.

На 25 март на въпрос дали Св. Синод ще изпрати делегация за честването на 1000-годишнината на Охридската архиепископия българският Патриарх Неофит заяви: "Ако има покана, ще изпратим". 

"Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат”, заяви днес д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет”. 

Врабевски припомни, че преди шест месеца фондация "Българска памет” отново бяха пред сградата на Синодалната палата, но в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

"6 месеца по-късно, при положение, че беше обещано, няма никакво движение. Огромно разочарование от решението на Светия Синод", каза Врабевски и продължи: "Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат.

Да се провери чуждото влияние върху институции, които работят като държава в държавата в полза на други интереси. Това е под чужд диктат. Надявам се да се сезират специалните служби", заяви Врабевски.

1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия ще бъде отбелязана на 10 юни с отслужване на архиерейска св. литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Решението на Светия Синод на БПЦ-БП е взето на редовното заседание на 14 май. От Синода заявяват, че във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание.

В понеделник стана ясно, че Българската православна църква няма да изпрати архиереи за честванията в Македония, за които получи покана с писмо от 9 май на Македонския Архиепископ Стефан. С 8 гласа срещу 5 надделяха тези, които са против изпращането на българска делегация. Осмината, гласували за това, бяха митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславски Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.

Петимата им опоненти бяха следните митрополити: Сливенски Йоаникий, Великотърновский Григорий, Плевенский Игнатий, Пловдивский Николай и Старозагорский Киприян.

Охридската архиепископия е създадена от император Василий Втори през 1018 г. след падането на Първото българско царство под византийска власт. Тя е приемница на понижената в ранг Българска патриаршия и обхваща първоначално 31 епископии.

Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България, от средата на 12 век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи.

Катедрален храм на Охридската патриаршия е базиликата "Света София" в Охрид, която е построена от княз Борис I в 863 г. върху стар християнски храм от късноримската епоха.

През 1767 г. по настояване на Вселенския гръцки патриарх Охридската архиепископия е закрита неканонично, а нейният диоцез присъединен към Вселенската патриаршия. Последният Охридски архиепископ е Арсений II Охридски.

Жителите на Охрид се обръщат с пълномощно писмо от 9 април 1861 г. "до представителите на българския народ" в Цариград, да помолят Високата порта за избавяне "от своеволието на гръцкото духовенство, като потвърди основанието на автокефалната архиепископия на Първа Юстиниана Охридска и на цела България". През 1872 г. Натанаил Охридски е ръкоположен за пръв митрополит на Българската екзархия в Охрид. 

Нахлува студен фронт, носи дъжд и сняг
07:29 | 24 Октомври 2018 г.

Нахлува студен фронт, носи дъжд и сняг

07:29 | 24 Октомври 2018 г.
Днес значително ще се усили северозападният вятър. По-късно през деня с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще е промен...
22:12 | 23 Октомври 2018 г.

Кола се заби в автобус на градския транспорт в Соф...

22:12 | 23 Октомври 2018 г.
Пореден инцидент с автобус на градския транспорт в последните дни. Катастрофа между автобус и лек автомобил е станала на кръстовищет...
Облачно и ветровито е днес, ще има гръмотевици, а някъде - и сняг
21:45 | 23 Октомври 2018 г.

Идва студен фронт, носи облаци, вятър и малко дъжд...

21:45 | 23 Октомври 2018 г.
През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. Временни увеличения на облачността ще има над Северна България. Ще...
20:42 | 23 Октомври 2018 г.

Страшен вятър се завихря в цялата страна, очакват ...

20:42 | 23 Октомври 2018 г.
Предупреждания за опасно време са издадени за сряда, 24 октомври, за цялата страна. Оранжев код важи за силен вятър е обявен за 17 област...
19:14 | 23 Октомври 2018 г.

Майките на деца с увреждания отново излязоха пред ...

19:14 | 23 Октомври 2018 г.
За втори пореден ден майките на деца с увреждания се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет. Искането им остава същото &nd...
18:12 | 23 Октомври 2018 г.

Челен удар между камионче и "Мерцедес" временно за...

18:12 | 23 Октомври 2018 г.
Челен удар между лек автомобил и малък камион затвори временно главен път Е-79 край Кресна. Пътният инцидент е станал в 15:10 часа на...

гледай на живо

24.10.2018
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини