С 20 000 върнати в клас деца се похвалиха от МОН

Според образователния министър тези усилия за връщане на децата в класните стаи трябва да се удвоят

училище, класна стая,
Източник: БГНЕС

Над 20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието. 
Над 900 училища и детски градини са получили 400 млн. лева средства за допълнително наемане на медиатори. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на конференция, посветена на представяне на годишния доклад и предстоящите задачи за 2019 г., които стоят на дневен ред пред Министерството на образованието и науката.

Според образователния министър тези усилия за връщане на децата в класните стаи трябва да се удвоят, за да имат резултати по-нататък. От образователното министерство заявиха, че по Закона за училищното и предучилищното образование усилието за връщане в училище е задължително и нито една институция не може да се справи сама.

Министър Вълчев изтъкна другите два големи проекта, които трябва да започнат от следващата година - за допълнително обучение за преодоляване на образователните трудности и допълнително обучение по български език за децата, чиито майчин език не е българският.

"За настоящата година бюджетът за образование бе увеличен с половин милиард и тези пари отидоха за учителите, които са най-важният фактор и ще продължават да бъдат такъв", подчерта Вълчев. Той обясни, че с настоящия бюджет за образованието са увеличени броя на образователните педагогически съветници, обучаване на педагогически специалисти от по-отдалечени места и др.

Четете още новини от България и света! 

За 2019 г. са заложени допълнителни средства за ежегодно увеличение на средствата за заплати за учителите. "В тази връзка бих искал да кажа и за трите нива на финансово-разпределителна формула, която сме подготвили. Тя се състои в равни условия на образователните институции, привличане на педагогическите специалисти и оценка на тяхната работа", отбеляза Вълчев.

През следващата година МОН трябва да положи усилия и в областта на всички професии с недостиг на кадри. Предстои преструктуриране на приема в образователната система.

Сред другите насоки, които предстоят пред просветното ведомство за следващата година, са в областта на предоставяне на допълнителни 3 млн. лева на гимназиите от есента, изготвяне на закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, инвестиции в млади преподаватели и включването им в университетски мрежи.

Министър Вълчев каза още, че проектите на образователното министерство за 2019 г. са насочени в областта на кариерното ориентиране, студентски стипендии, включващо образование, допълнително ограмотяване, подобряване на капацитета на управляващия орган и др.

На въпрос на news.bg, с въвеждането на новата програма по БЕЛ, ще се промени ли формата на матурите, Вълчев заяви, че настоящите матури ще се провеждат така, както досега. "През новия випуск ще работим за концепцията за външното оценяване и за новата програма по български език и литература", каза просветният министър.

Тази година ще се разчита изключително много на квесторите, които наблюдават зрелостниците.

Етикети: деца , МОН , клас
Абитуриенти потеглиха към бала и бъдещето с безшумна водородна кола (СНИМКИ)
20:16 | 27 Май 2018 г.

Абитуриенти потеглиха към бала и бъдещето с безшум...

20:16 | 27 Май 2018 г.
Абитуриенти от столичното 73.СУ "Владислав Граматик” избраха да отидат с водороден автомобил на бала си. Решението на зре...
19:02 | 27 Май 2018 г.

Карадайъ: Горд съм, че имаме сила да отстояваме пр...

19:02 | 27 Май 2018 г.
Днес в с. Руен, община Руен, пристигна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с ръководството на ДПС и ПГ на ДПС за да отбележат 39...
16:57 | 27 Май 2018 г.

Поклонението пред акад. Светлин Русев е в сряда в ...

16:57 | 27 Май 2018 г.
Поклонението пред тленните останки на акад. Светлин Русев ще се състои на 30 май, сряда, от 12.00 часа в централното фоайе на Националнат...
УЖАС! \
16:28 | 27 Май 2018 г.

Почина 19-годишният Феди, катастрофирал в колата с...

16:28 | 27 Май 2018 г.
Почина 19-годишното момче от катастрофата на автомагистрала "Тракия", станала на 24 май. Това съобщиха от пресцентъра на б...
09:49 | 27 Май 2018 г.

Пиян помля три паркирани автомобила във Велико Тър...

09:49 | 27 Май 2018 г.
Кола помля други три паркирани автомобила в неделя сутринта на ул. ''Полтава'' във Велико Търново. Инцидентът е стана...
09:04 | 27 Май 2018 г.

Протест за болницата в Ловеч блокира пътя София - ...

09:04 | 27 Май 2018 г.
За четвърта поредна неделя, медици и жители на Ловеч ще блокират за един час, след 17 часа, движението по главния път София - Варна, в ра...

гледай на живо

28.05.2018
 • в момента
  Канадска борба „Евроарм 2018”
 • 02:00
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо