С 20 000 върнати в клас деца се похвалиха от МОН

Според образователния министър тези усилия за връщане на децата в класните стаи трябва да се удвоят

училище, класна стая,
Източник: БГНЕС

Над 20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието. 
Над 900 училища и детски градини са получили 400 млн. лева средства за допълнително наемане на медиатори. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на конференция, посветена на представяне на годишния доклад и предстоящите задачи за 2019 г., които стоят на дневен ред пред Министерството на образованието и науката.

Според образователния министър тези усилия за връщане на децата в класните стаи трябва да се удвоят, за да имат резултати по-нататък. От образователното министерство заявиха, че по Закона за училищното и предучилищното образование усилието за връщане в училище е задължително и нито една институция не може да се справи сама.

Министър Вълчев изтъкна другите два големи проекта, които трябва да започнат от следващата година - за допълнително обучение за преодоляване на образователните трудности и допълнително обучение по български език за децата, чиито майчин език не е българският.

"За настоящата година бюджетът за образование бе увеличен с половин милиард и тези пари отидоха за учителите, които са най-важният фактор и ще продължават да бъдат такъв", подчерта Вълчев. Той обясни, че с настоящия бюджет за образованието са увеличени броя на образователните педагогически съветници, обучаване на педагогически специалисти от по-отдалечени места и др.

Четете още новини от България и света! 

За 2019 г. са заложени допълнителни средства за ежегодно увеличение на средствата за заплати за учителите. "В тази връзка бих искал да кажа и за трите нива на финансово-разпределителна формула, която сме подготвили. Тя се състои в равни условия на образователните институции, привличане на педагогическите специалисти и оценка на тяхната работа", отбеляза Вълчев.

През следващата година МОН трябва да положи усилия и в областта на всички професии с недостиг на кадри. Предстои преструктуриране на приема в образователната система.

Сред другите насоки, които предстоят пред просветното ведомство за следващата година, са в областта на предоставяне на допълнителни 3 млн. лева на гимназиите от есента, изготвяне на закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, инвестиции в млади преподаватели и включването им в университетски мрежи.

Министър Вълчев каза още, че проектите на образователното министерство за 2019 г. са насочени в областта на кариерното ориентиране, студентски стипендии, включващо образование, допълнително ограмотяване, подобряване на капацитета на управляващия орган и др.

На въпрос на news.bg, с въвеждането на новата програма по БЕЛ, ще се промени ли формата на матурите, Вълчев заяви, че настоящите матури ще се провеждат така, както досега. "През новия випуск ще работим за концепцията за външното оценяване и за новата програма по български език и литература", каза просветният министър.

Тази година ще се разчита изключително много на квесторите, които наблюдават зрелостниците.

Етикети: деца , МОН , клас
Нахлува студен фронт, носи дъжд и сняг
07:29 | 24 Октомври 2018 г.

Нахлува студен фронт, носи дъжд и сняг

07:29 | 24 Октомври 2018 г.
Днес значително ще се усили северозападният вятър. По-късно през деня с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще е промен...
22:12 | 23 Октомври 2018 г.

Кола се заби в автобус на градския транспорт в Соф...

22:12 | 23 Октомври 2018 г.
Пореден инцидент с автобус на градския транспорт в последните дни. Катастрофа между автобус и лек автомобил е станала на кръстовищет...
Облачно и ветровито е днес, ще има гръмотевици, а някъде - и сняг
21:45 | 23 Октомври 2018 г.

Идва студен фронт, носи облаци, вятър и малко дъжд...

21:45 | 23 Октомври 2018 г.
През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. Временни увеличения на облачността ще има над Северна България. Ще...
20:42 | 23 Октомври 2018 г.

Страшен вятър се завихря в цялата страна, очакват ...

20:42 | 23 Октомври 2018 г.
Предупреждания за опасно време са издадени за сряда, 24 октомври, за цялата страна. Оранжев код важи за силен вятър е обявен за 17 област...
19:14 | 23 Октомври 2018 г.

Майките на деца с увреждания отново излязоха пред ...

19:14 | 23 Октомври 2018 г.
За втори пореден ден майките на деца с увреждания се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет. Искането им остава същото &nd...
18:12 | 23 Октомври 2018 г.

Челен удар между камионче и "Мерцедес" временно за...

18:12 | 23 Октомври 2018 г.
Челен удар между лек автомобил и малък камион затвори временно главен път Е-79 край Кресна. Пътният инцидент е станал в 15:10 часа на...

гледай на живо

24.10.2018
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини