Почит към Боян Петров - учения и изследователя (СНИМКИ)

На големия алпинист ще бъдат кръстени уникални високопланински обитатели, каза д-р Петър Берон

Източник: БГНЕС

Безследно изчезналият български алпинист на хималайския осемхилядник Шиша Пангма Боян Петров преди всичко е учен и има много постижения в науката. Това казаха за него колегите му от Националния природонаучен музей на БАН, където днес показаха другото лице на алпиниста – това на изследователя и учения.

"Боян Петров беше 20 години кадър на природонаучния музей. За това време той свърши много работа, освен като алпинист, и като зоолог, спелеолог и природозащитник", припомни бившият директор на музея и депутат д-р Петър Берон.

"Първият му труд беше посветен на изследването на скорпионите и паяците. Той беше силно увлечен и по изучаването на пещерната фауна. Посетил е над 450 пещери и има много публикации. Автор е на много статии в Червената книга, които се отнасят до фауната на България и пещерите като хабитати. Той има към 30 научни публикации и 8 книги", продължи д-р Берон.

Той отбеляза, че Петров е събрал колекция от уникални високопланински обитатели, които е намерил около базовите лагери на всички тези осемхилядници. Берон каза, че те са изложени в БАН, предстои да бъдат изучени и част от тях ще бъдат кръстени на него – род Петрови или род Петровия, а в природонаучния музей ще бъде направен и специален кът на великия ни алпинист и учен, защото неговото име и принос не трябва да се забравят.

Неговият колега и приятел проф. Павел Стоев добавя, че Боян Петров не е само учен, но и новатор.

"Благодарение на Боян в нашата наука бяха вкарани непознати методи за изследване на прилепите като радиотелеметрия. Боян пръв започна да се занимава с генетиката на летящите бозайници", разказа проф. Стоев.

"Той разкри и нови факти за миграцията, биологията и непознати досега видове прилепи. Както знаете, те са непознати у нас и повечето от тях са застрашени. Боян представляваше България в европейската конвенция за опазване на прилепите EUROBATS. Освен огромния труд, който свърши, той създаде и център към музея за изследване на прилепите с неговите студенти“, продължи проф. Стоев.

Той добави още, че в работата са се допълвали и заедно са се развивали като учени и изследователи. Стоев подчерта, че са били като скачени съдове в науката и заедно са написали над 20 статии, книги, заедно са били и на експедиции.

Всеки, дошъл да научи за другото лице на алпиниста Боян Петров, имаше възможността да сподели свои спомени, свързани с него в голяма тетрадка. До края на седмицата всеки, който го е познавал и Боян Петров е негов кумир, може да го направи. Тетрадката ще бъде изваждана по определени поводи и годишнини, свързани с Боян Петров. 

20:43 | 16 Ноември 2018 г.

Издирва се 12-годишният Даниел от гр. Стамболийски

20:43 | 16 Ноември 2018 г.
По молба на родителите полицията издирва 12-годишния Даниел Ангелов Дехтеров. Той е излязъл от дома си в град Стамболийски тази сутри...
19:44 | 16 Ноември 2018 г.

Пак нощна блокада на АМ "Люлин" - Канал 3 бе на мя...

19:44 | 16 Ноември 2018 г.
Блокирано е движението по автомагистрала "Люлин“ при пътен възел "Даскалово“ заради протест срещу цените на гориват...
Пожар избухна в х-л Балкан на пъпа на София, евакуираха гостите
16:07 | 16 Ноември 2018 г.

Самотен дядо загина в пожар във Видинско

16:07 | 16 Ноември 2018 г.
Тялото на 70-годишен дядо е открито под развалините на изгорелия му дом във видинското село Калина, съобщиха от полицията. Трагедията...
14:57 | 16 Ноември 2018 г.

МРРБ: Няма да се събират нови такси за съществуващ...

14:57 | 16 Ноември 2018 г.
След въвеждането на електронната винетка за леките автомобили и тол системата за тежкотоварните няма да се събират нови такси за сега дей...
07:59 | 16 Ноември 2018 г.

13 см сняг на връх Ботев, снегорините влязоха в де...

07:59 | 16 Ноември 2018 г.
В планините вече вали сняг и на връх Ботев е натрупала 13 см снежна покривка. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хи...
Сухопътните войски със своето знаме
07:47 | 16 Ноември 2018 г.

В деня на голямата победа край Сливница Сухопътнит...

07:47 | 16 Ноември 2018 г.
Сухопътните войски на България ще отбележат бойния си празник във Военна академия "Георги Стойков Раковски".  На тържество...

гледай на живо

17.11.2018
  • в момента