Почит към Боян Петров - учения и изследователя (СНИМКИ)

На големия алпинист ще бъдат кръстени уникални високопланински обитатели, каза д-р Петър Берон

Източник: БГНЕС

Безследно изчезналият български алпинист на хималайския осемхилядник Шиша Пангма Боян Петров преди всичко е учен и има много постижения в науката. Това казаха за него колегите му от Националния природонаучен музей на БАН, където днес показаха другото лице на алпиниста – това на изследователя и учения.

"Боян Петров беше 20 години кадър на природонаучния музей. За това време той свърши много работа, освен като алпинист, и като зоолог, спелеолог и природозащитник", припомни бившият директор на музея и депутат д-р Петър Берон.

"Първият му труд беше посветен на изследването на скорпионите и паяците. Той беше силно увлечен и по изучаването на пещерната фауна. Посетил е над 450 пещери и има много публикации. Автор е на много статии в Червената книга, които се отнасят до фауната на България и пещерите като хабитати. Той има към 30 научни публикации и 8 книги", продължи д-р Берон.

Той отбеляза, че Петров е събрал колекция от уникални високопланински обитатели, които е намерил около базовите лагери на всички тези осемхилядници. Берон каза, че те са изложени в БАН, предстои да бъдат изучени и част от тях ще бъдат кръстени на него – род Петрови или род Петровия, а в природонаучния музей ще бъде направен и специален кът на великия ни алпинист и учен, защото неговото име и принос не трябва да се забравят.

Неговият колега и приятел проф. Павел Стоев добавя, че Боян Петров не е само учен, но и новатор.

"Благодарение на Боян в нашата наука бяха вкарани непознати методи за изследване на прилепите като радиотелеметрия. Боян пръв започна да се занимава с генетиката на летящите бозайници", разказа проф. Стоев.

"Той разкри и нови факти за миграцията, биологията и непознати досега видове прилепи. Както знаете, те са непознати у нас и повечето от тях са застрашени. Боян представляваше България в европейската конвенция за опазване на прилепите EUROBATS. Освен огромния труд, който свърши, той създаде и център към музея за изследване на прилепите с неговите студенти“, продължи проф. Стоев.

Той добави още, че в работата са се допълвали и заедно са се развивали като учени и изследователи. Стоев подчерта, че са били като скачени съдове в науката и заедно са написали над 20 статии, книги, заедно са били и на експедиции.

Всеки, дошъл да научи за другото лице на алпиниста Боян Петров, имаше възможността да сподели свои спомени, свързани с него в голяма тетрадка. До края на седмицата всеки, който го е познавал и Боян Петров е негов кумир, може да го направи. Тетрадката ще бъде изваждана по определени поводи и годишнини, свързани с Боян Петров. 

Студът се завръща, жълт код в половината страна
18:58 | 21 Февруари 2019 г.

Студът и снегът се завръщат, жълт код в половината...

18:58 | 21 Февруари 2019 г.
Още сутринта в петък - 22 февруари, от северозапад облачността ще се увеличава, малко по-късно и ще завали дъжд, в планините - сняг. До в...
12:55 | 21 Февруари 2019 г.

На каква възраст трябва да започне сексуалното въз...

12:55 | 21 Февруари 2019 г.
В "Социална мрежа" очаквайте: 1. Как се отразява на детската психика половият неутралитет и на каква възраст трябва да запо...
11:48 | 21 Февруари 2019 г.

Пиян хасковлия рита и удря с глава полицай при зад...

11:48 | 21 Февруари 2019 г.
27-годишен хасковлия е задържан за нанасяне на телесна повреда на полицай, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Снощи в 22:20 часа на ...
11:36 | 21 Февруари 2019 г.

Колоездач с 1,4 промила ударен от кола в Пловдив

11:36 | 21 Февруари 2019 г.
Автомобил блъсна колоездач в пловдивския ЖР "Тракия”, като пострадалият е откаран в болница за прегледи.   Инциде...
11:02 | 21 Февруари 2019 г.

В 900 училища децата избират 4 варианта за пол в п...

11:02 | 21 Февруари 2019 г.
Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност, каза пред журналисти ...
09:48 | 21 Февруари 2019 г.

Рейс с 35 пътници в канавката на пътя Пловдив - Ма...

09:48 | 21 Февруари 2019 г.
Автобус с 35 пътници излeзе извън пътя Пловдив-Марково и пропадна в канавка. Няма пострадали при пътния инцидент, съобщиха от пресце...

гледай на живо

22.02.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини