Торнадо в Хасковско издуха кметски комин, стълбове и дървета (СНИМКИ)

Общо пет села в общината са останали без електричество снощи

Източник: haskovo.info

Още по темата

Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам точно как да го определя. За няколко минути силно завихряне. Два електрически стълба край селото са счупени, има паднали и няколко тополи. Това разказа кметският наместник на хасковското село Любеново Катя Йорданова.

Според шефа на метеорологичната станция в Хасково Спас Александров за торнадо при нашите климатични условия не може да се говори, уточни haskovo.net. Вятърът при снощната буря е бил със скорост около 50 километра в час. Той обаче уточни, че в отделни моменти може да има пориви с много по-голяма мощ.

Още новини от страната ще намерите тук

Бедствието връхлетяло няколко минути след 18 часа вчера. “Беше нещо ужасно. Завихрянето беше толкова силно, че събори градинската фреза на двора. Имам 7-месечен френски булдог – Рая, бях s вързала на двора. Когато започна бурята я развързах, за да се скрие някъде. Животното беше буквално дезориентирано и се луташе сред вихъра. Успях да я грабна и внеса вкъщи, преди виелицата да я отнесе”, припомни Катя Йорданова.

Днес екипи на Енергото бяха струпали тежка техника край селото, за да възстановят електрозахранването. Два електрически стълба, единият от тях метален, са на земята, скършени от паднали тополи. Бурният вятър е бутнал и дърво на пътя за селото и той бил непроходим. Екип на Пожарната го нарязал и освободил пътя още снощи.

Снощната буря удари тежко и близкото село Динево. Там вихрушката взела на прицел кметската къща и съборила комина на Тодор Тодоров. Днес селският управник купил тухли и други строителни материали, за да го издигне отново. “Вятърът беше с такава сила, че остатъците от комина са от другата страна на къщата”, разказа кметът. 

Той допълни, че в селото има доста скършени дървета, няколко отнесени покрива на спомагателни постройки, някои улици, настлани с чакъл, също са отнесени.

Общо пет села в общината са останали без електричество от снощната буря. От общинската администрация съобщиха, че “Екопрогрес” ще възстановява отнесената настилка на пострадалите селски улици.

Посеви в няколко села в Хасковска област са пострадали от градушка снощи. Най-силна тя е била в димитровградското Ябълково и в любимешкото Вълче поле, сигнализираха читатели на Haskovo.info.

Две шосета са били временно затворени за движение. Заради паднали клони от дървета за кратко е бил непроходим пътят между Ябълково и Горски извор. От пожарната са разчистили платното и са пуснали движението.

Шосето към хасковското село Брягово е било препречено от огромна топола, която е счупена от силния вятър. Още снощи екип на “Екопрогрес” е успял да изреже част от дървото и е освободил пътя. Днес продължи разчистването, а на място дойде и кметът Добри Беливанов.

От общината уточниха, че Брягово и Любеново са сред най-пострадалите села след бурята. Освен тях без ток са останали още Подкрепа, Стойково и Динево. Днес екипи на EVN са отстранили паднали стълбове. Бурята е изровила и част от улиците, по които няма асфалт.

От областна администрация уточниха, че тази сутрин електрозахранването е било възстановено във всички населени места.

Най-много дъжд е паднал в района на село Елена – 12,7 литра на квадратен метър, допълниха от метеорологичната обсерватория в Хасково. 

Етикети: Хасково , буря , торнадо
10:56 | 21 Февруари 2020 г.

Работодателските организации се връщат в Съвета за...

10:56 | 21 Февруари 2020 г.
Работодателските организации се връщат в Съвета за тристранно сътрудничество. Те ще участват в насроченото за следващата седмица зас...
ПЛАНИНСКИ СПАСИТЕЛИ откриха закъсали американка и германка в Рила
10:22 | 21 Февруари 2020 г.

ПСС: Лоши условия за туризъм в планините

10:22 | 21 Февруари 2020 г.
Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския ...
10:02 | 21 Февруари 2020 г.

Недоволство в Перник заради площадка за обезврежда...

10:02 | 21 Февруари 2020 г.
Недоволство в Перник заради нова площадка за обезвреждане на отпадъчни химични вещества. По план тя трябва да е до кварталите "Изток...
Машина за електронни винетки
09:43 | 21 Февруари 2020 г.

Седем села в Пловдивско на бунт заради винетка за ...

09:43 | 21 Февруари 2020 г.
Нови протести заради проблема с винетките. След живеещите в Нови Искър, протести се готвят и в Пловдивско. Жителите на близо 7 села от об...
08:32 | 21 Февруари 2020 г.

В столичното "Оборище" искат 24-часова платена зон...

08:32 | 21 Февруари 2020 г.
Има предложение от живущите платената зона за паркиране в район "Оборище" да бъде направена 24-часова, включително събота и нед...
07:42 | 21 Февруари 2020 г.

Край на лотарийни билети от днес! Ликвидират всичк...

07:42 | 21 Февруари 2020 г.
Днес е последният ден, в който всички лотарийни билети трябва да бъдат изтеглени от търговската мрежа. Промените в Закона за хазарта бяха...