Самолет излетял от летище "София" без проверка

Аеропланът кацнал и след това тръгнал за Гърция без никакъв граничен контрол

Източник: Канал 3

"Антикорупция" проверява сигнал за предоставен достъп на частна фирма до информационната система на Летище София

Отново случай на самолет, чиито пътници са преминали през летище "София" без проверка на пътниците. Става въпрос за частен самолет, който кацнал на столичното летище от Габрово на път за Гърция, но не бил проверен от "Гранична полиция".

Новината първи всъщност оповести Румен Петков на пресконференция на АБВ, предаде репортер на Канал 3. Той за пореден път обвини управляващите в неспособност да създадат условия българските граници да бъдат ефективно управлявани и поиска оставката на Валентин Радев.

За случая потвърди и главният секретар на МВР Младен Маринов, който уточни, че става дума за частен самолет с петима души на борда. Вече е стартирало разследване.

На 13 юли 2018 г. в 15:30 ч. частен полет с 5 души на борда каца на летище София. Полетът е пристигнал от летателна площадка "Драгановци“ и същия ден в 16:48 ч. е излетял за Скиатос, Гърция.

На столичното летище машината не е проверена, защото наземният оператор на полета не е уведомил Гранична полиция, обясни днес Маринов.

"Не е грешка на Гранична полиция и не касае действия на МВР.  Нямаме информация за други подобни случаи. В момента нашата компетентност е да предприемем действия, случаят е докладван и продължаваме да изясняваме обстоятелствата, които са довели до този случай. Този случай не касае нарушение на Гранична полиция, в този случаи работим като служба, която контролира този процес, затова е образувано и досъдебното производство“, обясни Маринов.

След като разбрали, от МВР уведомили гръцките власти, които проверили пътниците и не открили нищо притеснително.

Началникът на "Гранична полиция“ комисар Светлан Кичиков, потвърди, че лицата, които са пътували на борда са проверени и са установени.

"Ако беше голям самолет това нямаше да се случи. Малките самолети подлежат на друг контрол. Наземният оператор е допуснал груба грешка, но е нямало някакви вредни последици от целия този случай. Отговорност за случилото се е на летищния оператор и той ще понесе отговорност по делото“, коментира Кичиков.

"Летище София“ ЕАД води разследване по случая. Предварителните данни сочат за човешка грешка, свързана с обслужването на полета от наземния оператор "Летище София“. До изясняване на обстоятелствата по случая рамп-агентът е с отнет служебен пропуск и е отстранен от изпълняване на служебните задължения", гласи официално съобщение от летището. 

Заради поредния случая с непроверени пътници, летищните оператори и Гранична полиция се събират на съвещание.

Вижте още новини от България!

Както вече е известно, това не е първи подобен случай на софийското летище. През март 44 души бяха допуснати без гранична проверка. Впоследствие 15 души бяха наказани.

Във връзка с новия случай Румен Петков, който е и бивш министър на вътрешните работи, призова за оставка на настоящия – Валентин Радев.

В петък 13, между 17.00 и 19.00 часа самолет с определен брой пътници на борда е излетял от летище "София", без каквато и да е проверка от граничните власти - нито на пътниците, нито на техния багаж. Ако, това е вярно, първо би било абсолютно непочтено, ръководството на МВР да се опита да прехвърли отговорността върху летищните власти. Ако това е вярно, "любимец 13", просто трябва да си ходи. Всичките ни приказки, че сме готови за Шенген, този министър ги разрушава с всички сили, които има под ръка", каза Петков, визирайки именно министъра на вътрешните работи Валентин Радев и също пояснявайки, че става въпрос за частен самолет.

 

 

13:33 | 19 Декември 2018 г.

Утре пускат трамваите по "Графа"

13:33 | 19 Декември 2018 г.
От утре трамваите с номера 10,12 и 18 отново ще се движат по столичната улица "Граф Игнатиев". Това съобщи кметът на София Йорд...
12:22 | 19 Декември 2018 г.

Деца от Велико Търново намериха чанта с документи ...

12:22 | 19 Декември 2018 г.
Директорът на полицията във Велико Търново старши комисар Димитър Машов връчи грамоти на трима петокласници за проявена гражданска съвест...
Пореден протест на хората с увреждания, 5
11:51 | 19 Декември 2018 г.

Всички над 18г. с трайни увреждания, взимат нов ви...

11:51 | 19 Декември 2018 г.
От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта...
09:36 | 19 Декември 2018 г.

Ето какво време ни очаква на Коледа и Нова година

09:36 | 19 Декември 2018 г.
Топла Коледа, без сняг ни очаква тази година. Това сочи метеорологичната прогноза за следващата седмица, представена пред Нова тв от сино...
Проф. Пимпирев пристигна в Антарктида (Снимки)
07:58 | 19 Декември 2018 г.

Проф. Пимпирев пристигна в Антарктида (Снимки)

07:58 | 19 Декември 2018 г.
Проф. Христо Пимпирев заедно с още десет души ще се присъедини към нашите полярници на Българската база "Св. Климент Охридски" ...
Снеговалежът спира на запад, но продължава на изток - ето времето днес
07:50 | 19 Декември 2018 г.

Снеговалежът спира на запад, но продължава на изто...

07:50 | 19 Декември 2018 г.
Днес над Западна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Над източната половина от страната ще се задържи облач...

гледай на живо

19.12.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини