Самолет излетял от летище "София" без проверка

Аеропланът кацнал и след това тръгнал за Гърция без никакъв граничен контрол

Източник: Канал 3

"Антикорупция" проверява сигнал за предоставен достъп на частна фирма до информационната система на Летище София

Отново случай на самолет, чиито пътници са преминали през летище "София" без проверка на пътниците. Става въпрос за частен самолет, който кацнал на столичното летище от Габрово на път за Гърция, но не бил проверен от "Гранична полиция".

Новината първи всъщност оповести Румен Петков на пресконференция на АБВ, предаде репортер на Канал 3. Той за пореден път обвини управляващите в неспособност да създадат условия българските граници да бъдат ефективно управлявани и поиска оставката на Валентин Радев.

За случая потвърди и главният секретар на МВР Младен Маринов, който уточни, че става дума за частен самолет с петима души на борда. Вече е стартирало разследване.

На 13 юли 2018 г. в 15:30 ч. частен полет с 5 души на борда каца на летище София. Полетът е пристигнал от летателна площадка "Драгановци“ и същия ден в 16:48 ч. е излетял за Скиатос, Гърция.

На столичното летище машината не е проверена, защото наземният оператор на полета не е уведомил Гранична полиция, обясни днес Маринов.

"Не е грешка на Гранична полиция и не касае действия на МВР.  Нямаме информация за други подобни случаи. В момента нашата компетентност е да предприемем действия, случаят е докладван и продължаваме да изясняваме обстоятелствата, които са довели до този случай. Този случай не касае нарушение на Гранична полиция, в този случаи работим като служба, която контролира този процес, затова е образувано и досъдебното производство“, обясни Маринов.

След като разбрали, от МВР уведомили гръцките власти, които проверили пътниците и не открили нищо притеснително.

Началникът на "Гранична полиция“ комисар Светлан Кичиков, потвърди, че лицата, които са пътували на борда са проверени и са установени.

"Ако беше голям самолет това нямаше да се случи. Малките самолети подлежат на друг контрол. Наземният оператор е допуснал груба грешка, но е нямало някакви вредни последици от целия този случай. Отговорност за случилото се е на летищния оператор и той ще понесе отговорност по делото“, коментира Кичиков.

"Летище София“ ЕАД води разследване по случая. Предварителните данни сочат за човешка грешка, свързана с обслужването на полета от наземния оператор "Летище София“. До изясняване на обстоятелствата по случая рамп-агентът е с отнет служебен пропуск и е отстранен от изпълняване на служебните задължения", гласи официално съобщение от летището. 

Заради поредния случая с непроверени пътници, летищните оператори и Гранична полиция се събират на съвещание.

Вижте още новини от България!

Както вече е известно, това не е първи подобен случай на софийското летище. През март 44 души бяха допуснати без гранична проверка. Впоследствие 15 души бяха наказани.

Във връзка с новия случай Румен Петков, който е и бивш министър на вътрешните работи, призова за оставка на настоящия – Валентин Радев.

В петък 13, между 17.00 и 19.00 часа самолет с определен брой пътници на борда е излетял от летище "София", без каквато и да е проверка от граничните власти - нито на пътниците, нито на техния багаж. Ако, това е вярно, първо би било абсолютно непочтено, ръководството на МВР да се опита да прехвърли отговорността върху летищните власти. Ако това е вярно, "любимец 13", просто трябва да си ходи. Всичките ни приказки, че сме готови за Шенген, този министър ги разрушава с всички сили, които има под ръка", каза Петков, визирайки именно министъра на вътрешните работи Валентин Радев и също пояснявайки, че става въпрос за частен самолет.

 

 

Слънчево и ясно време, температурите скачат до 27 градуса
22:20 | 15 Август 2018 г.

Без промени - остава слънчево с температури до 35...

22:20 | 15 Август 2018 г.
През нощта ще е предимно ясно, утре ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, главно над п...
Водата в София е чиста, успокояват от кметството
21:41 | 15 Август 2018 г.

Отново вода с Уран в Хасковско - забраниха я за пи...

21:41 | 15 Август 2018 г.
В Харманли от днес (15 август) водата е забранена за пиене и приготвяне на храна заради завишени стойности на уран и алфаактивност, съобщ...
21:11 | 15 Август 2018 г.

Спряха издирването на изчезналите в морето деца. О...

21:11 | 15 Август 2018 г.
Операцията по издирването на двете деца, които бяха повлечени от морето на вълнолома във Варна, временно е прекратена. Това обяви директо...
19:46 | 15 Август 2018 г.

Ужас във Варна, морето повлече две деца

19:46 | 15 Август 2018 г.
Две деца бяха повлечени в морето край варненския вълнолом, съобщава БНР.  Двете момчета са на 12 и 13 години. Веднага е започнал...
18:03 | 15 Август 2018 г.

Нападнатата камериерка проговори: Буквално излетях...

18:03 | 15 Август 2018 г.
Ударената от австрийски турист камериерка проговори за кошмара, който е преживяла. Случката се разигра в понеделник сутрин в хотел в Злат...
15:10 | 15 Август 2018 г.

Шефката на Агенцията по вписванията: Няма загубена...

15:10 | 15 Август 2018 г.
С извинения към гражданите започна извънредната си пресконференция изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова ...

гледай на живо

16.08.2018
 • в момента
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо
 • 07:00
  “Всеки следобед“- избрано