Автобусът бил с превишена скорост в момента на катастрофата, нямал и технически преглед (ВИДЕО)

Освен това имало и редица сигнали и предписания за пътя край Своге, където стана тежката катастрофа

Сотир Цацаров
Източник: Канал 3

В момента на катастрофата край Своге автобусът се е движил с превишена скорост и освен това не е имал валиден технически преглед. Това стана ясно след извънредната среща в Министерски съвет във връзка с тежката катастрофа в Искърското дефиле, при което автобус падна от пътя, вследствие на което 16 души загинаха, а 21 са ранени – 6 от които в тежко състояние.

На база информация от тахографската шайба на автобуса той се е движел съ скорост от 53 км/ч при положение, че точно в участъка на инцидента ограничението е било 40 км/ч. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференцията след срещата и така опроверга първоначалната информация, че скоростта на рейса е била 41 км/ч. Резултатът от експертизата е станал готов минути преди началото на срещата в МС, уточни Цацаров. В тази връзка предстои да се прецени дали ще бъде повдигнато обвинение срещу водача.

Освен това се оказва, че самият автобус не е имал валиден технически преглед. За автобусите той е полугодишен, а въпросното превозно средство трябвало да го направи на 5 август. Цацаров обаче уточни, че това не означава, че то е било технически неизправно.

Още един пропуск е допуснат от превозвача. По регламент за въпросна екскурзия, окачествена като случаен прево, превозвачът е трябвало да информира предварително Министерството на транспорта, но това не е станало.

Вижте още новини по темата!

В тази връзка Сотир Цацаров обяви, че от утре разследването преминава в Националната следствена служба и то ще се води в 3 направления – действията на водача, редовността на фирмата и състоянието на пътната настилка. Оказва се, че е имало редица сигнали за състоянието на пътната настилка. От АПИ няколко пъти са давали предписания да бъдат извършени ремонти и по-добро обезопасяване на фирмата изпълнител, която поддържа пътя, но това не е станало.

"Колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" 5 пъти - последно на 27 юли - са изискали моментално стартиране на възстановителни дейности от фирмата-изпълнител, съгласно сключения 2011 година договор и течащата гаранция. Не е стартирал подобен ремонт въпреки оказания срок за приключване на тези ремонтни дейности по целия път, а именно - 15 август", обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, като уточни, че това се е налагало, след като  пътните инциденти в участъка са се увеличили поради лошото сцепление на асфалта.

"Имаме данни от началника на РУ – Своге, който е изпратил 3 сигнални писма до АПИ и до всички други органи, които са свързани с необходимостта от обезопасяване на няколко пътни участъка в съответното трасе, включително и там, където е станало произшествието. В сигналите се посочва, че трябва спешно обезопасяване на участъка и към този момент не са предприети мерки за подмяна на асфалтовото покритие. В едно от писмата от 27 ноември 2017 г. се посочва следното: "От началото на 2017 г. в този участък са настъпили 6 ПТП-та с един загинал и шестима ранени. Въпреки въведеното ограничение за движение от 40 км/ч и съобразяване на водачите с него, поради лошото сцепление с асфалтовото покритие водачите губят контрол, навлизат в насрещното платно и реализират катастрофи". Ще проверим начина на ремонта на конкретния пътен участък. Ще проверим цялата документация и цялата процедура по паспортизацията на пътя след изпълнението му като такъв с отлично качество, както и всички сигнали с действия на АПИ и действия на конкретния изпълнител“, обяви Цацаров и изтъкна, че ограничението от 40 км./ч. е било поставено в резултат на констатираните нарушения на асфалтовата покривка.

"Началният анализ показва, че не може да изключим нито една версия като причина за катастрофата", обобщи главният прокурор.

Иначе самият шофьор е и един от двамата собственици на компанията превозвач. Той е шофьор с „С” категория от 1977 г., а от 1991-ва има всички допълнителни професионални категории.  Имал 2 наказателни постановления и 7 фиша – главно за неправилно паркиране и непоставен колан. Нито едно от нарушенията му не е свързано с употреба на алкохол. Към момента на катастрофата също не е бил под въздействието на алкохол или упойващи вещества.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че вече е извършена проверка на фирмата превозвач "Мобилус - 5" и не са открити нарушения. Тя има валиден лиценз и доказана финансова стабилност. Регистрирана е в Божурище и разполага с 6 автобуса. При това тя е била цялостно проверявана през април. Пропуск обаче е неуведомяването на Министерството за въпросния курс през Искърското дефиле и изтеклия наскоро технически преглед на катастрофиралия автобус. Машината е с дата на първа регистрация през 2001 г., а за последно е минала технически преглед през февруари.
 

Етикети: катастрофа , Своге
Роми обитават кантората на Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ
15:16 | 20 Октомври 2019 г.

Роми обитават кантората на Евлоги и Христо Георгие...

15:16 | 20 Октомври 2019 г.
Ромски семейства обитават сградата в Букурещ, която е била кантора и дом на нашите големи дарители – Евлоги и Христо Георгиеви. Усл...
Пожарът в \
13:18 | 20 Октомври 2019 г.

Пожарът в "Кошарите" тръгнал от запалена камина

13:18 | 20 Октомври 2019 г.
Все още не са ясни причините за пожара, избухнал вчера следобед в столично заведение.    Пламъците са тръгнали от покри...
Благотворителен търг събра 78 бона за ремонт на спортна зала в Плевен
13:06 | 20 Октомври 2019 г.

Благотворителен търг събра 78 бона за ремонт на сп...

13:06 | 20 Октомври 2019 г.
Спортният министър Красен Кралев се включи в благотворителен бал, организиран от "Лайънс клуб - Плевен", който имаше кауза за с...
Местният екстрасенс Кирчо гаси 10 дка пожар край Благоевград (СНИМКИ)
12:52 | 20 Октомври 2019 г.

Местният екстрасенс Кирчо гаси 10 дка пожар край Б...

12:52 | 20 Октомври 2019 г.
Пожар пламна над благоевградското село Рилци. Гасиха син и баща, пристигна и екип огнеборци.   Огънят тръгнал към 10.40 часа...
18:55 | 19 Октомври 2019 г.

Ето как 9 пожарни гасят пламъци в "Кошарите" (СНИМ...

18:55 | 19 Октомври 2019 г.
Гъст дим се издига от сградата на известно столично заведение в района на столичния булевард "Черни връх" и булевард "Нико...
15:26 | 19 Октомври 2019 г.

Ученици от София събират продукти за самотни възра...

15:26 | 19 Октомври 2019 г.
Ученици от Природо-математическата гимназия в София събират продукти от първа необходимост, за да ги дарят на самотните възрастни хора в ...