Дойде му времето: Зимните гуми задължителни от днес, иначе - 50 лв. глоба (ВИДЕО)

За неизправна спирачна система санкциите стигат до 500 лв.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Зимни гуми или 4 мм грайфер от 15 ноември до 1 март
Източник: БГНЕС

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Зимни гуми или 4 мм грайфер от 15 ноември до 1 март

Акция “Зима“ на МВР вече набира мощ, като след активните проверки от началото на месеца за смяната на летни гуми със зимни, от днес 15-и ноември, зимните грайфери стават задължителни за автомобилите.

От Пътна полиция ще глобяват с 50 лв. водачите, чиито гуми на превозни средства са под 4 мм. Толкова е и стойността на глобата за неизправни фарове и габарити. За неизправни спирачни системи, обаче, санкциите могат да достигнат до 500 лв.

Още новини от страната ще намерите тук

Важно е водачите да се подсигурят и с резервна гума, антифриз, незамръзваща течност за почистване на стъклата и лопатка. Пътни експерти и автомонтьори съветват зимните гуми да станат задължителни при лед и сняг. В момента единственото изискване е грайферът на гумата да е с дълбочина най-малко 1,6 мм, което е крайно недостатъчно, за да бъде автомобилът стабилен на мокър и заледен път.

Въпреки закона повечето шофьори знаят, че паднат ли температурите под 7 градуса, те трябва да свалят летните гуми и да сложат зимните. Причината – зимните гуми са по-меки и еластични при по-ниски температури и следователно имат по-добро сцепление.

Всесезонната гума се държи по-добре от лятната гума през зимата и по-добре от зимната гума през лятото, но не е достатъчно ефикасна нито спрямо едната, нито спрямо другата в съответния сезон.

През годините са правени хиляди тестове как се държи лятната гума на сняг, студ и хлъзгав път. Резултатите от тези демонстрации са категорични: при сняг спирачният път с летни гуми е два пъти по-дълъг, отколкото със зимни.

Специалистите съветват още шофьорите да сменят гумите си най-много през 5 г. Дори и да не са чак толкова износени, след този период каучукът се втвърдява и напуква и возилото става несигурно. Джантите също трябва да са здрави.

Зимата е най-неблагоприятният период за всяка една акумулаторна батерия. Затова сега е моментът да проверите състоянието й и ако е необходимо, да си купите нова. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от акумулатора, а капацитетът му значително намалява. Оставена продължително време разредена, батерията се поврежда, а при по-ниски температури електролитът може и да замръзне. Важно е също клемите да се поддържат чисти от окис и корозия.

Някои експерти препоръчват, ако не използвате колата с дни и седмици през зимата, да свалите акумулатора и да го приберете на място с по-високи температури. Дори и да е нов, той може да ви изиграе лоша шега, ако колата не се кара. За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Още - в репортажа на Канал 3 за акция "Зима":

 

Главният прокурор разпореди разследване на инцидента с дерайлиралия влак в Пловдив
22:07 | 16 Февруари 2019 г.

Счупена стрелка е причината за дерайлирането на вл...

22:07 | 16 Февруари 2019 г.
Счупена стрелка е причината за дерайлирането на влаковата композиция тази сутрин на гара Пловдив. Това е категоричният извод на...
Три вагона от влак с пропан-бутан дерайлираха край гара Пловдив
19:36 | 16 Февруари 2019 г.

Борисов кацна директно в Пловдив, за да се запозна...

19:36 | 16 Февруари 2019 г.
Цистерните от дерайлиралата композиция в района на гара Пловдив вече са изтеглени на достатъчно разстояние от района на гарата. Дват...
МВнР предупреди за риск от терористични атаки в Македония
13:17 | 16 Февруари 2019 г.

МВнР предупреди за риск от терористични атаки в Ма...

13:17 | 16 Февруари 2019 г.
Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични ата...
Слънцето се показва, градусите скачат
08:30 | 16 Февруари 2019 г.

Слънцето се показва, градусите скачат

08:30 | 16 Февруари 2019 г.
Тази сутрин на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена. Облачността ще продължи да се разкъсва и намалява и над по-гол...
19:04 | 15 Февруари 2019 г.

Близнаците са в интензивното в УМБАЛ-Бургас от твъ...

19:04 | 15 Февруари 2019 г.
19-годишните близнаци Стефан и Кирил Събеви, които днес бяха преведени в отделението за интензивно лечение и реанимация на УМБАЛ-Бургас, ...
17:00 | 15 Февруари 2019 г.

Нещо става в Бургас: Двама 19-годишни близнаци в б...

17:00 | 15 Февруари 2019 г.
В центъра на Бургас младеж е бил изнесен върху платнище от жилищна кооперация на ъгъла на ул. "Цар Симеон Първи" и "Гурко&...

гледай на живо

17.02.2019
  • в момента