Дойде му времето: Зимните гуми задължителни от днес, иначе - 50 лв. глоба (ВИДЕО)

За неизправна спирачна система санкциите стигат до 500 лв.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Зимни гуми или 4 мм грайфер от 15 ноември до 1 март
Източник: БГНЕС

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Зимни гуми или 4 мм грайфер от 15 ноември до 1 март

Акция “Зима“ на МВР вече набира мощ, като след активните проверки от началото на месеца за смяната на летни гуми със зимни, от днес 15-и ноември, зимните грайфери стават задължителни за автомобилите.

От Пътна полиция ще глобяват с 50 лв. водачите, чиито гуми на превозни средства са под 4 мм. Толкова е и стойността на глобата за неизправни фарове и габарити. За неизправни спирачни системи, обаче, санкциите могат да достигнат до 500 лв.

Още новини от страната ще намерите тук

Важно е водачите да се подсигурят и с резервна гума, антифриз, незамръзваща течност за почистване на стъклата и лопатка. Пътни експерти и автомонтьори съветват зимните гуми да станат задължителни при лед и сняг. В момента единственото изискване е грайферът на гумата да е с дълбочина най-малко 1,6 мм, което е крайно недостатъчно, за да бъде автомобилът стабилен на мокър и заледен път.

Въпреки закона повечето шофьори знаят, че паднат ли температурите под 7 градуса, те трябва да свалят летните гуми и да сложат зимните. Причината – зимните гуми са по-меки и еластични при по-ниски температури и следователно имат по-добро сцепление.

Всесезонната гума се държи по-добре от лятната гума през зимата и по-добре от зимната гума през лятото, но не е достатъчно ефикасна нито спрямо едната, нито спрямо другата в съответния сезон.

През годините са правени хиляди тестове как се държи лятната гума на сняг, студ и хлъзгав път. Резултатите от тези демонстрации са категорични: при сняг спирачният път с летни гуми е два пъти по-дълъг, отколкото със зимни.

Специалистите съветват още шофьорите да сменят гумите си най-много през 5 г. Дори и да не са чак толкова износени, след този период каучукът се втвърдява и напуква и возилото става несигурно. Джантите също трябва да са здрави.

Зимата е най-неблагоприятният период за всяка една акумулаторна батерия. Затова сега е моментът да проверите състоянието й и ако е необходимо, да си купите нова. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от акумулатора, а капацитетът му значително намалява. Оставена продължително време разредена, батерията се поврежда, а при по-ниски температури електролитът може и да замръзне. Важно е също клемите да се поддържат чисти от окис и корозия.

Някои експерти препоръчват, ако не използвате колата с дни и седмици през зимата, да свалите акумулатора и да го приберете на място с по-високи температури. Дори и да е нов, той може да ви изиграе лоша шега, ако колата не се кара. За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Още - в репортажа на Канал 3 за акция "Зима":

 

Димитър Ганев
19:35 | 13 Декември 2018 г.

Социолог: Тежките месеци за властта ще дойдат в на...

19:35 | 13 Декември 2018 г.
По-тежките месеци за властта ще дойдат в началото на следващата година. Това коментира в предаването "Плюс-Минус" по Нова телев...
18:18 | 13 Декември 2018 г.

Пуснаха 120 фазана да летят из Борисовата градина

18:18 | 13 Декември 2018 г.
120 фазана бяха пуснати от ученици в Борисовата градина, съобщиха от Столична община. Инициативата е на Национално ловно-рибарско сд...
Ахмед Доган
16:52 | 13 Декември 2018 г.

Ахмед Доган стана дядо на момче

16:52 | 13 Декември 2018 г.
Точно в 13,30 ч днес Ахмед Доган стана дядо. Роди се внукът му Адмир - син на сина му Демир, съобщи Епицентър. бг. Почетният председ...
16:32 | 13 Декември 2018 г.

Изчезна шефът на КАТ-Казанлък, МВР го издирва

16:32 | 13 Декември 2018 г.
Началникът на КАТ - Казанлък Тодор Николов е обявен за издирване, предаде БГНЕС от града. Николов е в неизвестност от сряда, 12 декем...
16:24 | 13 Декември 2018 г.

Стоичков стана почетен старозагорец, дари 3000 лв....

16:24 | 13 Декември 2018 г.
Символите на званието "Почетен гражданин на Община Стара Загора” получи днес легендарният български футболист Христо Стоичков....
15:13 | 13 Декември 2018 г.

В "Социална мрежа": Какви са последиците, ако деца...

15:13 | 13 Декември 2018 г.
Защо децата не бива да бъдат настройвани срещу който и да било от родителите? Психотерапевтът Димитрина Митрева коментира отношеният...

гледай на живо

13.12.2018
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Денят на живо