Дойде му времето: Зимните гуми задължителни от днес, иначе - 50 лв. глоба (ВИДЕО)

За неизправна спирачна система санкциите стигат до 500 лв.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Зимни гуми или 4 мм грайфер от 15 ноември до 1 март
Източник: БГНЕС

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Зимни гуми или 4 мм грайфер от 15 ноември до 1 март

Акция “Зима“ на МВР вече набира мощ, като след активните проверки от началото на месеца за смяната на летни гуми със зимни, от днес 15-и ноември, зимните грайфери стават задължителни за автомобилите.

От Пътна полиция ще глобяват с 50 лв. водачите, чиито гуми на превозни средства са под 4 мм. Толкова е и стойността на глобата за неизправни фарове и габарити. За неизправни спирачни системи, обаче, санкциите могат да достигнат до 500 лв.

Още новини от страната ще намерите тук

Важно е водачите да се подсигурят и с резервна гума, антифриз, незамръзваща течност за почистване на стъклата и лопатка. Пътни експерти и автомонтьори съветват зимните гуми да станат задължителни при лед и сняг. В момента единственото изискване е грайферът на гумата да е с дълбочина най-малко 1,6 мм, което е крайно недостатъчно, за да бъде автомобилът стабилен на мокър и заледен път.

Въпреки закона повечето шофьори знаят, че паднат ли температурите под 7 градуса, те трябва да свалят летните гуми и да сложат зимните. Причината – зимните гуми са по-меки и еластични при по-ниски температури и следователно имат по-добро сцепление.

Всесезонната гума се държи по-добре от лятната гума през зимата и по-добре от зимната гума през лятото, но не е достатъчно ефикасна нито спрямо едната, нито спрямо другата в съответния сезон.

През годините са правени хиляди тестове как се държи лятната гума на сняг, студ и хлъзгав път. Резултатите от тези демонстрации са категорични: при сняг спирачният път с летни гуми е два пъти по-дълъг, отколкото със зимни.

Специалистите съветват още шофьорите да сменят гумите си най-много през 5 г. Дори и да не са чак толкова износени, след този период каучукът се втвърдява и напуква и возилото става несигурно. Джантите също трябва да са здрави.

Зимата е най-неблагоприятният период за всяка една акумулаторна батерия. Затова сега е моментът да проверите състоянието й и ако е необходимо, да си купите нова. При ниски температури двигателят пали по-трудно и черпи повече ток от акумулатора, а капацитетът му значително намалява. Оставена продължително време разредена, батерията се поврежда, а при по-ниски температури електролитът може и да замръзне. Важно е също клемите да се поддържат чисти от окис и корозия.

Някои експерти препоръчват, ако не използвате колата с дни и седмици през зимата, да свалите акумулатора и да го приберете на място с по-високи температури. Дори и да е нов, той може да ви изиграе лоша шега, ако колата не се кара. За всеки случай винаги дръжте в багажника на колата и комплект кабели за зареждане.

Още - в репортажа на Канал 3 за акция "Зима":

 

22:05 | 22 Май 2019 г.

Генералният директор на ЮНЕСКО идва за 24 май

22:05 | 22 Май 2019 г.
По покана на президента Румен Радев на 23 и 24 май на официално посещение в България ще бъде генералният директор на Организаци...
20:39 | 22 Май 2019 г.

Жълт код за обилни валежи с гръмотевици и градушки...

20:39 | 22 Май 2019 г.
Жълт код за обилни валежи с гръмотевици и градушки е обявен в 9 области на страната за 23 май, сочи справка на сайта на НИМХ. Предупр...
14:46 | 22 Май 2019 г.

Трагедия във Велинград: Теснолинейка смаза мъж изс...

14:46 | 22 Май 2019 г.
Мъж на 48 години се е хвърлил под колелата на теснолинейката във Велинград и е загинал. Трагедията е станала буквално за секунди, а машин...
14:19 | 22 Май 2019 г.

8 000 допълнителни места във влаковете за почивнит...

14:19 | 22 Май 2019 г.
„БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури над 8 000 допълнителни места във влаковете за почивните дни по повод Деня на славянс...
13:56 | 22 Май 2019 г.

Откъртено парче от фасада едва не уби софиянец

13:56 | 22 Май 2019 г.
Столичен адвокат се размина на косъм от най-страшното, когато огромно парче бетон рухва на сантиметри от него на улица в квартал "Кр...
Лято 2019: Мощни гръмотевични бури, порои и градушки
11:29 | 22 Май 2019 г.

Лято 2019: Мощни гръмотевични бури, порои и градуш...

11:29 | 22 Май 2019 г.
Прогнозата на сайта Акууедър, публикувана днес, предвижда екстремни горещини във вътрешността на континента, а за Балканите - горещо, но ...