БАХБ настоява за умъртвяване на стадо в Странджа

От Агенцията по безопасност на храните уверяват, че животните трябва да бъдат умъртвени заради националната сигурност на страната

БАБХ
Източник: БАБХ

Още по темата

Нови протести заради чумата в Странджа. Недоволните не искат да бъде убито последното живо стадо, за което властите са категорични, че е заразено с чума.

От Агенцията по безопасност на храните уверяват, че животните трябва да бъдат умъртвени заради националната сигурност на страната. Остава контролът на БАБХ за чумата по дребните преживни животни, въпреки че отпадат санкциите към фермерите. Това каза директорът на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Той увери, че контролът на заболяването чума по дребни преживни животни ще бъде засилен, каквито са ангажиментите на страната ни към международните ни партньори. Д-р Александра Митева, началник отдел "Хуманно отношение към животните" обясни, че всички южни области в България са под специален надзор за чумата по дребните преживни животни с определени цели.

"Ситуацията доста се облекчи за фермерите. Вече свободно могат да се движат от тези региони животни, предназначени за клане. Нещо, което бе абсолютно забранено до този момент и свободна реализация на продуктите от тези дребни преживни животни в страната", посочи д-р Митева.

За справянето с възникналите огнища на заболяването чума по дребните преживни животни в областите Хасково, Ямбол и Бургас са похарчени над 1,3 млн. лв. С 400 хиляди лева повече са средствата, отделени за дезинфекция. Д-р Митева отбеляза, че възстановяването на статута на страната ни като свободна от чума по дребните преживни е от огромно значение, тъй като гарантира безопасната търговия с животни и продукти от тях.

Все още статутът продължава да е на страна, инфектирана с чума по дребните преживни животни, заради огнището в село Болярово, където все още има ферма, в която мерките, предвидени по закон не са изпълнени. За да бъде променен статусът на страната ни са нужни шест месеца от ликвидирането на последното огнище. На практика огнището в Болярово остава. Служителите на БАБХ не са допуснати.

Въпреки огнището европейските страни са приели гаранциите на БАБХ и търговията с животни и продукти от тях е освободена на територията на ЕС. Проблем е търговията с трети страни. За да изнасят кози и овце към страни като Турция и Египет са необходими допълнителни изследвания на животните.
 

Въпреки обявеното огнище в Болярово защитници на животните от София, организирани във фейсбук, отново протестираха пред БАБХ.

Д-р Илиев бе категоричен, че това компрометира страната ни и пречи за отпадането на статута. Той обясни, че животните могат да са болни и да носят вирус, без да имат клинични признаци.

Новото бранене на стадото на Ана Петрова от Болярово започна с протест пред съда. Там животновъдката обжалва заповедта на властите стадото й да бъде умъртвено.

"Нашият Господ Исус Христос е казал: "Истината и само истината ще Ви направи свободни!" Разбрахте ли?", каза зам.-председател на "Приятели на Русия и православния свят" Атанас Стефанов.

До окончателно решение по делото не се стигна, защото съдията си направи отвод.

"Твърдим и към настоящия момент ние, защитата, че чума по дребни преживни животни няма", заяви адвокат Николина Чакърова.

Половин година властите не могат да убедят протестиращите в обратното, а и все още нямат достъп до стадото на Ана Петрова. Затова заличили юридически фермата й. Властите не са се отказали и от намерението си да убият стадото. Нямало да се откажат и защитниците му.

"Имаме готовност за самозапалване, това трябва да го знаете", каза Тихомир Томов, бивш зам.-кмет на Стара Загора.

Протест в подкрепа на стадото имаше и в София, докато от Агенцията по храните обясняваха, че ситуацията с чумата се е облекчила, но въпреки това и последното стадо трябва да бъде умъртвено. За да може половин година след това страната ни да е със статус "без чума".

"Аз трябва да докажа статуса на България, за да разреша търговията на страната. Разберете, това е национална сигурност, а не да споря с хора, които нямат компетенции", заяви Дамян Дамянов, директор на БАБХ.

Нови проби от животните по закон не може да се взимат, защото едни вече потвърдили чумата и възможният изход бил само един.

За борбата с чумата по козите и овцете страната ни похарчила над 1 млн. лева. Колко са загубили животновъдите, не стана ясно.

 

МВнР предупреди за риск от терористични атаки в Македония
13:17 | 16 Февруари 2019 г.

МВнР предупреди за риск от терористични атаки в Ма...

13:17 | 16 Февруари 2019 г.
Българските граждани, посещаващи Република Северна Македония в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични ата...
Слънцето се показва, градусите скачат
08:30 | 16 Февруари 2019 г.

Слънцето се показва, градусите скачат

08:30 | 16 Февруари 2019 г.
Тази сутрин на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена. Облачността ще продължи да се разкъсва и намалява и над по-гол...
19:04 | 15 Февруари 2019 г.

Близнаците са в интензивното в УМБАЛ-Бургас от твъ...

19:04 | 15 Февруари 2019 г.
19-годишните близнаци Стефан и Кирил Събеви, които днес бяха преведени в отделението за интензивно лечение и реанимация на УМБАЛ-Бургас, ...
17:00 | 15 Февруари 2019 г.

Нещо става в Бургас: Двама 19-годишни близнаци в б...

17:00 | 15 Февруари 2019 г.
В центъра на Бургас младеж е бил изнесен върху платнище от жилищна кооперация на ъгъла на ул. "Цар Симеон Първи" и "Гурко&...
15:32 | 15 Февруари 2019 г.

Върнаха бебето на младата майка от Смолянско, коет...

15:32 | 15 Февруари 2019 г.
Върнаха бебето на младата майка от Смолянско, което ѝ бе отнето от социалните веднага след неговото раждане през декември. Случаят на...
Пребиха зверски нашенец във Виена
13:53 | 15 Февруари 2019 г.

20-годишен шофьор е с опасност за живота, след кат...

13:53 | 15 Февруари 2019 г.
Млад мъж на 20 години е с опасност за живота след катастрофа на пътя между селата Голяновци и Драговищица (общ. Костинброд). Сигналът...

гледай на живо

16.02.2019
 • в момента
  Новини
 • 16:15
  Интервю с Наделина Анева
 • 17:00
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини