Висшите училища свиват приема по право, икономика, политология, обяви министър Вълчев

Искаме да насърчим педагогиката, енергетиката, математика, физически науки, религия и теология, каза Красимир Вълчев

Гостите в предаването
Източник: Канал 3

Гостите в предаването "Беновска пита" на 9.09.2018 33

Почти сме готови с промените в Закона за висшето образование. Те ще засегнат системата на управление на държавните висши училища, акредитацията, малки промени ще има и в системата на финансиране. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, преди началото на церемонията по връчване на наградите на висшите учебни заведения в България.

Вълчев припомни, че в няколко направление ще бъдат насърчени с направени промени в Постановление 64 за определяне на приема.

"В най-голяма степен искаме да насърчим педагогиката, енергетиката, физически науки, математика, религия и теология, където имаме драматично нисък брой студенти от гледна точка на бъдещите потребности. Насърчаваме приема по всички инженерно-технически професионални направления, останалите природни науки, аграрните направления.

В третата група, в която попадат професионалните направления по изкуствата, социологията, социалните грижи нито ще увеличаваме, нито ще намаляваме приема.

В четвъртата група попадат медицинските професионални направления, където нямаме недостиг и де очаква увеличаване на броя на студентите, обясни Вълчев и подчерта, че в петата група попадат професионалните направления като икономика, администрация и управление, право, политология, където ще продължи политиката по намаляване на приема.

"На някои професионални направления, които са с най-голям очакван бъдещ недостиг на пазара на труда от една страна, а от друга страна не малко студенти учат в момента в тях, ще дадем възможност за финансиране на таксите или безплатно обучение. Също така предвиждаме квоти в академичните органи на управление на младите преподаватели, тези които се очаква да бъдат най-дълго във висшето училище”, заяви Вълчев.

Той добави, че промените в акредитацията засягат тя да бъде по-ефективна и облекчена, защото сега се изискват много документи, а разликата между университетите е твърде малка.

"Ще настояваме институционалната акредитация да е първоначална. Последващите да бъдат средно претеглена оценка от оценките по професионални направления или оценките от програмната акредитация, която е по-важна. Тя е за всяко едно професионално направление, тъй като имаме множество ВУ, в които едно професионално направление е добро, а в друго не е толкова добро”, обясни министърът и добави, че най-късно до началото на следващия месец те ще бъдат подложени на обществено обсъждане, след което ще влязат в Народното събрание.

Още новини от страната ще намерите тук

На церемонията първото място в повече от 10 направления на базата на рейтинговата система взе Софийския университет. Красимир Вълчев връчи наградата на ректора на университета проф. Анастас Герджиков получи от образователния министър.

По думите на Вълчев системата помага на министерството да диференцира финансирането на ВУ, да преструктурират приема и същевременно да насърчават научната дейност и да отчитат реализацията на завършилите студенти на пазара на труда.

Техническият университет е отличник в 6 професионални направления, Американският университет е номер едно в 4 професионални направления, Медицинският университет също в четири, Университетът по архитектура, строителство и геодезия също е сред призьорите. 

 

Жега в София
-1
06:59 | 23 Август 2019 г.

Слънцето се усмихва през целия ден

06:59 | 23 Август 2019 г.
Ще бъде слънчево, след обяд, главно над планинските райони с незначителна купеста облачност. Максималните температури ще бъдат 32-37 градуса...
23:18 | 22 Август 2019 г.

Запорираха 620 000 лв. пенсии заради неплатен ток ...

23:18 | 22 Август 2019 г.
Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година. Пенси...
21:04 | 22 Август 2019 г.

Изграждат център за хора с деменция в Казанлък

21:04 | 22 Август 2019 г.
Дневен център за подкрепа на хора с деменция изграждат в Казанлък. Строителството се финансира с европейски средства, а проектът се реали...
19:16 | 22 Август 2019 г.

Пожар пламна край град Ветрен

19:16 | 22 Август 2019 г.
Екипи на пожарната гасят пожар в землището на град Ветрен, съобщи на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов, цитиран от Фокус. Той обясни...
18:57 | 22 Август 2019 г.

Операцията на Стеафан Данаилов успешна

18:57 | 22 Август 2019 г.
Успешно приключи операцията на Стефан Данаилов. В началото на седмицата актьорът пострада при падане в апартамента си в Приморско и счупи...
15:13 | 22 Август 2019 г.

Евростат: По 435 кг боклук годишно прави българинъ...

15:13 | 22 Август 2019 г.
Средно по 486 кг боклук се падат на жител на Европейския съюз за 2017 г., сочат данни на статистическата служба Евростат.   ...