Работодателите и синдикати не подкрепиха Правилника на Закона за хората с увреждания

Квотите за хората с увреждания не бяха приети и от двете страни

Марияна Николова, Бисер Петков
Източник: Канал 3

Работодателите и социалните партньори не подкрепиха Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания и методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъди Законът за хората с увреждания.

В рамките на заседанието представителите на тристранката обсъдиха Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика; Проект на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за социално подпомагане, № 954-01-13, внесен от Искрен Веселинов и група народни представители. 

По първата точка социалните партньори се въздържаха от подкрепа. Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания беше подкрепена само от КТ "Подкрепа", Съюз за стопанска инициатива. Българската търговско-промишлена палата не изразиха възражения по предложението, а АИКБ, БСК, КРИБ и КНСБ се въздържаха от подкрепа. 

По отношение на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за социално подпомагане не беше постигнато единодушие. Социалното министерство принципно подкрепя идеята, но счита, че част от предложенията вече имат своята реализация в действащата нормативна уредба. АИКБ и БТПП подкрепиха предложението на Веселинов, БСК и КНСБ принципно подкрепят проекта, но имат забележки, а Съюза за стопанска инициатива и КРИБ се въздържаха. Конфедерацията на труда "Подкрепа" не подкрепи предложението.

Главната причина да не бъде приет Правилника от работодателите станаха задължителните квоти за назначаване на хора с увреждания. По думите на социалния министър обаче министерството дава алтернативи на онези, които поради специфика на дейността не могат да назначат такива хора. 

"В Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания са предвидени алтернативни мерки за изпълнение на задължението за осигуряване на работни места за хората с увреждания. Тези предложения бяха коментирани със социалните партньори. До голяма степен ние се съобразяваме с изказаните предложения и те вече са отразени в проекта на правилника", поясни министърът. 

Според председателя на АИКБ Васил Велев правилникът не може да излекува недъзите на самия закон. По думите му работодателите трябва да бъдат подкрепяни в наемането на хора с увреждания, а не да им бъдат налагани санкции. 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че не подкрепят Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, тъй като не са съгласни с чл. 32 на правилника, който дава възможност за прехвърляне на задълженията за изпълнението на квотите от един работодател на друг.

Вижте още новини от България! 

"За нас това е един изключително порочен подход, тъй като той крие рискове за своеобразно гетоизиране на хората с увреждания в определени предприятия и в определени сектори. Целта на Закона за хората с увреждания би следвало да е различна – пълноценна интеграция във всички сектори и предприятия", заяви Григорова. 

Васил Тодоров от БТПП обясни, че не са подкрепили Правилника, защото броят на алтернативните мерки са твърде малко. Според него те могат да бъдат разширени. 

"Несъгласни сме и с обвързването на размера на стоките, които работодателите могат да закупят, за да се освободят от санкции, с минималната работна заплата. Този подход от 2011 г. беше променен и смятаме, че това е един регрес. Считаме че размерът по отношение на тази стойност от две минимални работни заплати също е висок", обясни Тодоров и поиска да се акцентира върху стимулите за работодателите да наемат хора с увреждания, а не върху санкциите. 

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че до края на месеца работодателите трябва да заявят местата за хора с увреждания в предприятията си, а в тримесечен срок да ги назначат. А от 1 април хората с увреждания, които искат да получават финансова подкрепа трябва да минат през индивидуална оценка на трудоспособността. 

"По отношение на проекта на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания въздържането от подкрепа на част от социалните партньори беше обоснована с това, че тази методика стъпва на медицинската експертиза на степента на увреждане, респективно на работоспособността. Този въпрос не се решава с методиката, той е заложен в самия закон за хората с увреждания", каза Петков и добави, че в проекта на методиката са настъпили промени, основно в приложение 2, което е формулярът за оценка, който се допълва от социалния работник. 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" обясни, че са подкрепили методиката само в частта на това, че тя трябва да започне да действа. 

"Имаме множество забележки по начина, по който се очаква да работят социалните работници. Те нямат медицински познания, за да може да установят от какво точно имат нужда хората с увреждания. Кои са техните дефицити и с какви приспособления могат да бъдат компенсирани", заяви тя и добави, че този дефект е бил заложен още с отмяната на специализираните комисии към агенциите за социално подпомагане, които преди извършваха тази оценка. 

По отношение на внесения от Искрен Веселинов и група народни представители Законопроект за изменение и допълнение на Закона за социално подпомагане, Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че всяка година хората, които получават месечни помощи намаляват с 20% и това е заради непрекъснатото затягане на критериите за достъп. Тя подчерта, че разходите за месечните социални помощи са по-малки от някои апартаменти. 

В края на заседанието бяха избрани на ротационен принцип нови председатели на НСТС от квотата на синдикатите и работодателите за срок от една година. Това са президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и председателят на БТПП Цветан Симеонов. 

 

Слънчево и топло време на велика събота, вечерта започва да вали
15:29 | 26 Април 2019 г.

Слънчево и топло време на Велика събота, вечерта з...

15:29 | 26 Април 2019 г.
През нощта ще е предимно ясно, но от запад високата облачност ще се увеличава. Утре ще преобладава слънчево време.  Около и след...
Митрополит Киприян носи Благодатния огън за цяла България и Северна Македония
15:19 | 26 Април 2019 г.

Митрополит Киприян носи Благодатния огън за цяла Б...

15:19 | 26 Април 2019 г.
Рано сутринта на Велика събота, официална българска църковна делегация ще отпътува за светия град Йерусалим, където ще вземе участие в бо...
13:23 | 26 Април 2019 г.

На "Тракия" става страшно - 15-километрова тапа на...

13:23 | 26 Април 2019 г.
Трафикът в първия от серията почивни дни става все по-натоварен. Най-страшно вече е на магистрала "Тракия" на територията на об...
Капитан Андреево
13:05 | 26 Април 2019 г.

Кошмар за пътуващите към Турция - системата се сри...

13:05 | 26 Април 2019 г.
Два от най-натоварените гранични пунктове спряха работа за повече от час в пика на натоварения трафик и интензивно движение в първия от с...
10:51 | 26 Април 2019 г.

Патриарх Неофит: Православните християни да се вдъ...

10:51 | 26 Април 2019 г.
Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Иисус Христос и да го имат като пример. Това послание отправи Негово Светейш...
10:16 | 26 Април 2019 г.

Километрично задръстване на магистрала "Хемус"

10:16 | 26 Април 2019 г.
Първият от серията почивни дни предложи на шофьорите огромно задръстване на магистрала "Хемус". Колона с дължина над 7 километр...

гледай на живо

26.04.2019
 • в момента
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:15
  Патарински LIVE
 • 21:00
  Новини