Нощни сблъсъци в Габрово: Мятат камъни по жандармерията, има арестувани и ранени (СНИМКИ)

Всички подстъпи - входове и изходи на града, са блокирани от полиция

Източник: БГНЕС

Напрежението в Габрово ескалира с настъпването на нощта. Мирният протест от центъра на града премина в сблъсък между протестиращи с качулки и жандармерията, която е заградила подстъпите към циганската махала. Чупят се стъкла, замерят жандармерията с камъни, има ранени, съобщи БГНЕС.

Към 21:30 ч. силите на реда овладяха положението, няколко души бяха арестувани, а пострадалите при сблъсъците са откарани в спешния център на града. Двама от ранените са журналисти от ямболското радио 999.

По-рано днес хиляди се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима цигани, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа. Пред протестиращите излязоха вицепремиерът Томислав Дончев, бивш кмет на града, и сегашният кмет Таня Христова.

Габрово е под полицейска блокада, всички подстъпи - входове и изходи на града, са блокирани от полиция. Пътуващите към града биват проверявани и ако нямат настоящ или постоянен адрес на територията на Габрово, биват отклонявани по обходни маршрути.

Днес през целия ден интернетът на всички доставчици в града беше спрян под претекст, че има профилактика на предавателните устройства, съобщи БГНЕС.

С настъпването на тъмнината младежи с качулки, шалове и фойерверки тръгнаха от центъра на града към циганското гето; специализирани полицейски сили охраняват и протестиращите, и къщите на циганите.

За разлика от вчера, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, днес има организация. Инициаторите на протеста се стремят да запазят спокойствието в града и да не се стига до ескалация на напрежението, въпреки че от протестиращите се чуват гневни възгласи срещу това тяхно намерение.

Още новини от страната ще намерите тук

След като днес съдът остави за постоянно в ареста тримата цигани, пребили продавач в неделя вечерта на работното му място, от съображения за сигурност те бяха отведени в Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

По-рано през деня кметът на Габрово Таня Христова разпореди да бъдат съборени необитаеми постройки, издигнати върху общински терени, за да се не самонастанят роми.

14:19 | 23 Август 2019 г.

Столичната община ще предупреждава за опасност от ...

14:19 | 23 Август 2019 г.
Столичната община ще ползва опита на Берлин в изграждането на система за предупреждение и оповестяване на гражданите по различн...
13:27 | 23 Август 2019 г.

Глоби грозят десетки собственици на прасета в Слив...

13:27 | 23 Август 2019 г.
Административни санкции грозят собствениците на 177 прасета в Сливенско. Те не са спазили издадени от ОБДХ предписания. Това съобщават от...
13:14 | 23 Август 2019 г.

Бъдете внимателни! Обявяват жълт код за вълнение н...

13:14 | 23 Август 2019 г.
Жълт код за вълнение на морето до 4 бала издава Националният институт по метеорология и хидрология, съобщиха от БТА.  В странат...
13:02 | 23 Август 2019 г.

Намериха украинеца, пострадал на Мальовица

13:02 | 23 Август 2019 г.
Екипите на Планинската спасителна служба, които от рано тази сутрин издирваха пострадал украински турист в района на хижа Мальовица, са г...
12:56 | 23 Август 2019 г.

Фандъкова: За 10 години изградихме над 200 километ...

12:56 | 23 Август 2019 г.
"За 10 години изградихме над 200 километра канализационна и водопроводна мрежа." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. ...
11:58 | 23 Август 2019 г.

Морско или планинско? Както решите, уикендът се оч...

11:58 | 23 Август 2019 г.
Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще е малко по-високо от средното за август. През нощта над по-голямата част от страната ще е...