Още един зам.-министър в земеделието, ще се занимава с био производство

Още днес Порожанов ще говори с Бойко Борисов, за да бъде променен нормативният правилник

Румен Порожанов
Източник: Канал 3

Заместник-министър ще отговаря за биологичното производство. Негова отговорност ще са и производителите на плодове, зеленчуци и картофи. Това обявиха земеделци, които по време на протеста си пред Министерство на земеделието, храните и горите бяха поканени на среща с министър Румен Порожанов. 

"Заместник-министърът ще бъде съгласуван с целия бранш. Още днес Порожанов ще говори с Бойко Борисов, за да бъде променен нормативният правилник. Същото ще се случи и с директорите на всички отдели и дирекции. Там ще бъдат назначени компетентни хора, които също ще бъдат съгласувани с бранша”, каза Веселина Ралчева, която е член на Управителния съвет на асоциация "Биопродукти” и добави, че Порожанов е готов утре в 11 часа да подпише споразумение за изготвяне на екшън план за развитие на биологичното земеделие и възраждане на българските плодове и зеленчуци и картофи.

Четете още новини от България и света!

Документите ще бъдат разписани с всички заинтересовани страни.

Изпълнителният директор на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци Чавдар Маринов заяви, че Румен Порожанов приема всичките им искания с изключение на неговата оставка. Той изрази съмнение по отношение на това, че проблемите, които от години съществуват в сектора, ще бъдат решени.

Това раздели протестиращите, които отстъпиха от искането си за оставка на министъра, но поискаха срокове, а част от тях поставиха 10-дневен срок за предприемане на реални мерки, които ще доведат до оздравяване на сектора.

"Изразяваме общо недоволство поради липсата на политики, стратегия, визия за развитие и управление в аграрния сектор. Искаме оставката на министъра, след като 15 асоциации внесохме обща позиция преди 10 месеца. В нея сме посочили конкретни мерки, с които искаме да се реанимира българското производство на плодове, зеленчуци, картофи и биологични продукти. 30 юли е входящият номер на документа, който тук лежи и прашасва по папките“, заяви Маринов и подчерта, че "царят е гол“, а в търговската мрежа няма българска продукция.

Според него оставката на Порожанов ще реши проблема, защото няма конструктивен диалог и не се приемат предложенията на бранша.

"На протеста сме, защото искаме това, което ни се полага да ни бъде дадено. Ние сме производители само на биопродукция на ябълки, круши и вишни. Порожанов прави така, че ще принуди такива производители като нас да се откажат, защото няма средства. Не ни дават субсидиите. Правят наредби,които ги няма никъде в ЕС. Ако искат да накажат за 9 неща,които не изпълняваш при нас са 59. Държавата не иска биопроизводство, не иска нашите деца да ядат чиста продукция“, каза Виктория Божилова и добави, че биопродуктите трябва да са на първо място.

Тя поиска субсидии да бъдат получавани първо от биопроизводителите и те да не бъдат подкрепяни само с европейски средства, а този вид производство да се превърне в приоритет на държавата и тя да отделя средства за него.

"Искаме си парите за заплати, субсидии. Не сме получавали пари от миналата година. От министерството ни обясняват, че няма пари и ще ги дадат някога. Порожанов няма място в земеделието. Той може да раздава пари за разни къщички, за разни други неща, а не за земеделие. Той убива земеделието“, заяви Петко Антонов, който е дошъл от Ботевград, за да изрази недоволството си.

По време на протеста стана ясно още, че ако държавата не се намеси и не застане зад сектора до 10 години няма да има български плодове и зеленчуци на пазара ни. За спасяването и съживяването на земеделието е важно държавата да въведе различни стимули и подкрепа, за да може гибелта на сектора да се обърне.

15:42 | 16 Юли 2019 г.

Министерството на културата: Строителят на Ларгото...

15:42 | 16 Юли 2019 г.
Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата-изпълнител на строителните дейности по проект "Античен културно-ком...
За малки и големи! Какви прегледи по здравна каса ни дължи личният лекар
15:25 | 16 Юли 2019 г.

За малки и големи! Какви прегледи по здравна каса ...

15:25 | 16 Юли 2019 г.
Пациентът да бъде прегледан от главата до петите, е смисълът на профилактичния преглед при семейния лекар. Това твърди д-р Христина Цачев...
Жега! Животните във варненския зоопарк похапват ледени близалки (СНИМКИ)
14:59 | 16 Юли 2019 г.

Жега! Животните във варненския зоопарк похапват ле...

14:59 | 16 Юли 2019 г.
В началото на юлските Горещници, в зоопарка най-палавите и игриви животинки получиха замразени плодове и пюрета, с които да се разхладят ...
От днес се приемат документи за класиране на кандидат-студентите в СУ
14:53 | 16 Юли 2019 г.

Второ класиране в СУ на кандидат-студентите за 201...

14:53 | 16 Юли 2019 г.
Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ за учебната 2019/2020 г. беш...
Почитаме Св.Сава- покровителка на чумата или пастир на вълците
08:32 | 16 Юли 2019 г.

Юлия и Юлиан черпят на 16 юли

08:32 | 16 Юли 2019 г.
Православната църква чества Света мъченица Юлия на 16 юли. Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и христ...
Времето се разваля за уикенда, следобед започва да вали и гърми
07:22 | 16 Юли 2019 г.

Хладно остава времето и днес, очакват се и валежи

07:22 | 16 Юли 2019 г.
 До обяд ще преобладава разкъсана облачност, ще има превалявания от дъжд в Южна България. В Рило-Родопската област количествата на в...