Бойко Борисов: В Божиите работи не се бъркам, Господ е назначил и папата, и патриарха

В негово лице мисля, че България има голям приятел, каза премиерът за Светия отец

Източник: Правителствен пресцентър

В Божиите работи аз не се бъркам, Господ Иисус Христос е назначил и папата, и патриарха - така е преценил, така е сторил. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти на летище София отсъствието на патриарх Неофит и на духовници на БПЦ на снощната молитва за мир на пл. "Независимост" в столицата, на която присъстваха представители на останалите традиционни вероизповедания в страната.
 
"На мен лично ми беше много приятно да видя как папата целува кръста на нашия патриарх. След това са решили друго да правят - тяхно решение. Правителството отиде на месата, хиляди хора дойдоха, мисля, че стана добре", обобщи Борисов.
 
На прощаване папа Франциск още веднъж му благодарил за поканата. "Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове - продължавайте да правите мостове и магистрали на Балканите, бяха последните му думи към България, добави Борисов.
 
 
Той, от своя страна, изрази благодарността си към "всички десетки, стотици служители - от МВР да започнем, от Бърза помощ, от местните власти". "И най-вече да се извиним на тези, които не харесват папата и на които сме им причинили неудобства с тежкия трафик. Благодаря на всички, взели участие", повтори Борисов.
 
По негова преценка тридневното посещение на папа Франциск е била добра реклама на България по света. "Виждате, че всички медии отразяват посещението му, призивите за мир той отправя от всички кътчета по света, и най-вече отношението му към децата, към хората. В негово лице мисля, че имаме голям приятел на България", добави министър-председателят.
 
Борисов припомни обвиненията от 80-те години на миналия век в разгара на Студената война за някакво участие на България в атентата на турския терорист Али Агджа срещу папа Йоан Павел II.
 
"Ние, българите, да знаем, че атентатът срещу папата е приписан на България", посочи Бойко Борисов. "Много съжалявам, че (набеденият в западните медии) Сергей Антонов изстрада толкова много от една световна конспирация, с която нямахме нищо общо. Но така или иначе този атентат се свързваше с България.
 
Затова сега с отправените литургии в София, където папата се разхождаше, с отправената молитва за мир, мисля, че резултатите са добри".
13:18 | 20 Февруари 2020 г.

"Спирка Европа": Очаквайте интервю с евродепутатит...

13:18 | 20 Февруари 2020 г.
В решаващите месеци за договаряне на бъдещия бюджет на Европейския съюз. Ще се окаже ли финансирането на “Зеления пакт” н...
13:17 | 20 Февруари 2020 г.

Притокът в язовир "Студена" надхвърли 1000 литра в...

13:17 | 20 Февруари 2020 г.
Притокът в пернишкия язовир „Студена” за първи път от началото на водната криза надхвърли 1000 л/сек.  Към днешната ...
терминал за винетки
11:48 | 20 Февруари 2020 г.

23 февруари е последният възможен ден за покупка н...

11:48 | 20 Февруари 2020 г.
На 23 февруари е последната възможност за покупка на седмична електронна винетка за камионите и автобусите над 3,5 тона. От 24 февруари 2...
11:33 | 20 Февруари 2020 г.

Газова бутилка на възрастна жена гръмна в Сливенск...

11:33 | 20 Февруари 2020 г.
87-годишна жена се разминала само с уплах, след като газовата бутилка в дома ѝ гръмнала, предаде пресцентъра на ОД на МВР-Сливен. Инц...
Под 120 моста са открити боклуци
11:04 | 20 Февруари 2020 г.

Георги Терзийски: 151 км около София ще са без вин...

11:04 | 20 Февруари 2020 г.
151 км са пътните участъци около София, за които Столична община предлага да бъдат освободени от винетна такса. Поддържането им за послед...
10:58 | 20 Февруари 2020 г.

Горя покривът на хотел в Пампорово, евакуирани са ...

10:58 | 20 Февруари 2020 г.
Над 400 души са евакуирани от горящ хотел в Пампорово. Огнената стихия се разразила малко след полунощ, предаде NOVA. Причината за по...