Ето кои са училищните директори с награди "Св. Иван Рилски" (СНИМКИ и ВИДЕО)

Връчването им се проведе по традиция в деня на Св. св. Кирил и Методий в Рилския манастир

Ето кои са училищните директори с награди
Източник: БГНЕС

Ето кои са училищните директори с награди "Св. Иван Рилски" (СНИМКИ)

Четирима директори на училища бяха отличени от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова с ежегодната награда на МОН "Св. Иван Рилски".

По традиция тя се връчва на 11 май – Деня на Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий, в Рилския манастир.

Още новини от страната ще намерите тук

Благодарствен молебен към Бога и Светите братя Кирил и Методий за успешното приключване на учебната година и молитва за здраве и за благословение на учащи се и учещи отслужи Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Светата рилска обител.

На молебена присъстваха ученици от областите Благоевград и Кюстендил, ръководството на МОН, учители, началници на РУО и наградените директори. След молебена заместник-министър Таня Михайлова и отличените директори бяха приети от епископ Евлогий, който получи дарение - мултифункционално устройство. "Благодаря за дарението, въпреки, че сме един от най-старите манастири, все пак живеем в 21-и век“, каза игуменът на манастира.

"Всички вие започнахте от традициите на училищата ви, смятам, че това е в основата на успеха ви, за мен е чест да ви връча наградите“, каза Таня Михайлова при връчването на наградите в Иконната галерия на Рилския манастир.

На четиримата - Георги Бакалов от Харманли, Васил Христов от Габрово, Златко Атанасов от Кърджали и Нина Чанева от 23-СОУ в София, бяха връчени грамота от МОН за наградата "Св. Иван Рилски”, придружени от икона на светеца и 1000 лв.

Директорът на ПТГ "Д-р Никола Василиади“ в град Габрово Васил Христов получи награда за това, че отдава голяма част от професионалния си живот като ръководи училище с дългогодишни традиции и успехи. Професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади” е първото техническо училище в България, в което днес се обучават 486 ученици в 22 паралелки. Специалностите са съобразени с актуалните нужди на пазара на труда. 

Друг носител на наградата е Златко Атанасов, директор на Средно училище "Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост в Кърджали. Училището е средищно и е второто по големина в област Кърджали. В училището са обновени всички кабинети, оборудвани са с компютри и мултимедии, изградена е съвременна спортна площадка с изкуствена настилка, модерен физкултурен салон.

Директорът Златко Атанасов работи целенасочено по създаване на среда и условия за повишаване на дигиталните компетентности на учителите и учениците. През учебната 2018/2019 по проект в пет компютърни зали и 36 класни стаи се създадени условия за ползване на модерно техническо оборудване (компютри, мултимедии, интерактивни дъски, 100% интернет свързаност). Изнасят се иновативни уроци.

Директорът на столичното 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри“ Нина Чанева е също с награда. Тя работи в системата на българското образование повече от 37 години. В училището се създава модерна образователна среда, изградени са 3 компютърни кабинета, смарт класна стая, мултимедии във всяка стая. Има 100 процентово покритие на училището с wi-fi. Екипът провежда занятия в различни музеи, библиотеки, "Музейко“, посещава дни на отворените врата в различни висши учебни заведения.

Четвъртият отличен директор е Георги Бакалов, който ръководи Център за специална образователна подкрепа "Петко Рачов Славейков“ в град Харманли. Центърът осигурява подходяща физическа, психологическа и социална среда за развитие на способностите и уменията на децата със специални образователни потребности и за включването и участието им в общността на детската градина и на училището. 

Ежегодно децата със специални образователни потребности участват в общински мероприятия, тържества и базари, както и в състезанията на Спешъл Олимпикс, откъдето получават стимулиращи награди, грамоти и медали. От 2011 г. ежегодно е осигуряван отдих за учениците със СОП във ваканционно селище в с. Равда и в ММЦ - Приморско за децата с множество увреждания. Два пъти в годината се провежда Ден на отворени врати, целящ популяризиране дейността в центъра, насочена към родители, институции и общество.

След VII клас се предоставя професионално обучение по част от професия на специалностите: "Работник в заведенията за хранене и развлечения“ и "Трайни насаждения“.

 

11:23 | 16 Септември 2019 г.

Караянчева е претърпяла успешна операция на раменн...

11:23 | 16 Септември 2019 г.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е претърпяла операция на раменната става. Това съобщиха от пресцентъра на лечеб...
Радев: Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място за децата
11:05 | 16 Септември 2019 г.

Радев: Българското училище не е само храм на знани...

11:05 | 16 Септември 2019 г.
Българското училище е не само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности. Това заяви п...
Фандъкова: Най-важните инвестиции в града са за децата и тяхното образование
10:07 | 16 Септември 2019 г.

Фандъкова: Най-важните инвестиции в града са за де...

10:07 | 16 Септември 2019 г.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха новата учебна година в Първа английска...
Земята се разлюля, трусове в Чили и край Сахалин
09:50 | 16 Септември 2019 г.

Трус от 2.5 по Рихтер край Смолян

09:50 | 16 Септември 2019 г.
Земетресение със сила 2.5 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в 3.05 в района на Смолян, съобщи Европейският сеизмичен център...
09:25 | 16 Септември 2019 г.

"По стъпките на Алеко с приятел" - състезание с ка...

09:25 | 16 Септември 2019 г.
На 5 октомври ще се проведе второто издание на планинското състезание "По стъпките на Алеко с приятел". То се провежда на Витош...
Борисов се похвали с растеж от 3,3% на БВП
08:56 | 16 Септември 2019 г.

Бойко Борисов: Честит първи учебен ден!

08:56 | 16 Септември 2019 г.
Честит първи учебен ден! Това написа премиерът Бойко Борисов в страницата си във "Фейсбук".   "Децата и учите...