Родители излязоха на протест срещу спряната Стратегия за детето

Според протестиращите текстове от Стратегията се приемат чрез други нормативни актове

протест срещу Стратегия за детето
Източник: БГНЕС

С викове "Долу ръцете от децата ни" родители излязоха на национален протест пред Министерски съвет и блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в София.

Протестите се състояха в общо 20 града и са насочени срещу Националната стратегия за детето 2019-2030. Работата по нея всъщност бе спряна лично от премиера Бойко Борисов, но протестиращите са уверени, че дейностите продължават - нещо, което социалният министър Бисер Петков нарече фалшива новина.

Протестиращите смятат, че зад гърба на обществеността вече са приети текстовете от стратегията чрез промени в Семейния кодекс и Закона за закрила на детето.

Не са съгласни с дефинициите за дете в риск от бедност, а тезата им е, че държавата трябва да дава помощи, за да изкара семейството от бедността, а не детето от семейството.

Голямото притеснение буди прилагането на т.нар."норвежки модел " у нас. 

Искането на родителите е отмяна на стратегията както и премахването на всички последващи планове, програми, наредби и промени в законите, които произлязоха от нея и бяха публикувани неотдавна в Държавен вестник.

"Притесненията са, че се наливат едни пари от Европейския съюз, които идват от държави, в които знаем какъв е моделът за гледане на деца и преди година-две се нашумя достатъчно със случаите в Норвегия. Не мисля, че европейските пари трябва да ни управляват как да се грижим за децата. Ние настояваме да има промени в закона, които да защитават децата, но не и с налагането на някакви закони, които ще нарушат правата ни като родители и ще позволят на някой да ни ги отнема без съд и наказания", заяви Олга Сулева, цитирана от БГНЕС.

"Стратегия не трябва да има по никакъв повод. Смятам, че връзката между родител и дете е нещо свещено и единственото право е родителите и тяхната намеса, тъй като те отговарят за тяхното здраве и развитие. Дотук сме се оправяли без стратегии. Тази стратегия наистина е брутална. Тя се подготвя повече от десетилетия, вече тя е влязла в сила и продължава да набира скорост. Аз като родител няма да допусна по никакъв начин някой да ми казва кое е добре за детето ми и семейството ми", беше категоричен Осман Алиев.

Вижте още новини от България!

Съпругата му Теодора каза, че Норвегия ни финансира от 2009 г. и средствата не идват само по линия на финансовия механизъм.

"Една от промените в Закона за детето, че едно дете може да се вземе от семейството още преди съда да се е произнесъл, е направена през 2009 г. Това е намеса във възпитанието на децата, идваща от външна страна. Аз искам пълно отхвърляне на стратегията. Ние сме първенци по изпълнение на това, което ни се диктува отвън, а то не е в наш интерес", каза тя и подчерта, че тел. 116 111 трябва да бъде закрит и децата да търсят помощ от Националния телефон 112.

Множеството родители превърнаха протеста в София в шествие към Народното събрание, където ще повторят исканията си. Те се заканиха, ако не бъдат чути, да излязат на втори национален протест, който обещаха да бъде още по-многолюден от сегашния.

Разписанието на БДЖ вече и в Google maps
12:30 | 19 Юли 2019 г.

Разписанието на БДЖ вече и в Google maps

12:30 | 19 Юли 2019 г.
За максимално удобство на всички пътуващи, разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google maps, съобщиха от държавната железница. При задав...
12:00 | 19 Юли 2019 г.

Хайде на морето! Очаква ни слънчев уикенд с темпер...

12:00 | 19 Юли 2019 г.
Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна - малко по-високо от средното за месеца. През нощта над страната ще бъде ясно и поч...
10:33 | 19 Юли 2019 г.

Монтираха рамка на тол системата на АМ Струма край...

10:33 | 19 Юли 2019 г.
В полунощ тази нощ на Автомагистрала "Струма" край Благоевград бе монтирана рамка на тол системата. Монтажът на рамката с камер...
НАП създава приложение, чрез което можем да проверим за злоупотреба с данните ни
09:51 | 19 Юли 2019 г.

НАП създава приложение, чрез което можем да провер...

09:51 | 19 Юли 2019 г.
"Най-важният въпрос в момента е какво могат да направят хората, които подозират, че личните им данни за изтекли. В момента правим пр...
Всеки шести кандидат за гимназия в столицата не е приет
09:24 | 19 Юли 2019 г.

Всеки шести кандидат за гимназия в столицата не е ...

09:24 | 19 Юли 2019 г.
4258 ученици са участвали във второто класиране за прием след 7-и клас в столицата, като 699 от тях не са приети, съобщи началникът на об...
Слънчев летен петък, температурите скачат до 34 градуса
07:24 | 19 Юли 2019 г.

Слънчев летен петък, температурите скачат до 34 гр...

07:24 | 19 Юли 2019 г.
В петък ще е предимно слънчево. Около и след обяд, главно над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна обл...