Родители излязоха на протест срещу спряната Стратегия за детето

Според протестиращите текстове от Стратегията се приемат чрез други нормативни актове

протест срещу Стратегия за детето
Източник: БГНЕС

С викове "Долу ръцете от децата ни" родители излязоха на национален протест пред Министерски съвет и блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в София.

Протестите се състояха в общо 20 града и са насочени срещу Националната стратегия за детето 2019-2030. Работата по нея всъщност бе спряна лично от премиера Бойко Борисов, но протестиращите са уверени, че дейностите продължават - нещо, което социалният министър Бисер Петков нарече фалшива новина.

Протестиращите смятат, че зад гърба на обществеността вече са приети текстовете от стратегията чрез промени в Семейния кодекс и Закона за закрила на детето.

Не са съгласни с дефинициите за дете в риск от бедност, а тезата им е, че държавата трябва да дава помощи, за да изкара семейството от бедността, а не детето от семейството.

Голямото притеснение буди прилагането на т.нар."норвежки модел " у нас. 

Искането на родителите е отмяна на стратегията както и премахването на всички последващи планове, програми, наредби и промени в законите, които произлязоха от нея и бяха публикувани неотдавна в Държавен вестник.

"Притесненията са, че се наливат едни пари от Европейския съюз, които идват от държави, в които знаем какъв е моделът за гледане на деца и преди година-две се нашумя достатъчно със случаите в Норвегия. Не мисля, че европейските пари трябва да ни управляват как да се грижим за децата. Ние настояваме да има промени в закона, които да защитават децата, но не и с налагането на някакви закони, които ще нарушат правата ни като родители и ще позволят на някой да ни ги отнема без съд и наказания", заяви Олга Сулева, цитирана от БГНЕС.

"Стратегия не трябва да има по никакъв повод. Смятам, че връзката между родител и дете е нещо свещено и единственото право е родителите и тяхната намеса, тъй като те отговарят за тяхното здраве и развитие. Дотук сме се оправяли без стратегии. Тази стратегия наистина е брутална. Тя се подготвя повече от десетилетия, вече тя е влязла в сила и продължава да набира скорост. Аз като родител няма да допусна по никакъв начин някой да ми казва кое е добре за детето ми и семейството ми", беше категоричен Осман Алиев.

Вижте още новини от България!

Съпругата му Теодора каза, че Норвегия ни финансира от 2009 г. и средствата не идват само по линия на финансовия механизъм.

"Една от промените в Закона за детето, че едно дете може да се вземе от семейството още преди съда да се е произнесъл, е направена през 2009 г. Това е намеса във възпитанието на децата, идваща от външна страна. Аз искам пълно отхвърляне на стратегията. Ние сме първенци по изпълнение на това, което ни се диктува отвън, а то не е в наш интерес", каза тя и подчерта, че тел. 116 111 трябва да бъде закрит и децата да търсят помощ от Националния телефон 112.

Множеството родители превърнаха протеста в София в шествие към Народното събрание, където ще повторят исканията си. Те се заканиха, ако не бъдат чути, да излязат на втори национален протест, който обещаха да бъде още по-многолюден от сегашния.

18:34 | 27 Януари 2020 г.

Пореден пожар в обитаван от клошари дом в Благоевг...

18:34 | 27 Януари 2020 г.
Изоставена къща, обитавана от клошари, горя тази вечер на ул. "Славянска"-29 в Благоевград, няма пострадали, предаде кореспонде...
16:17 | 27 Януари 2020 г.

РИОСВ-Перник с извънредни проверки на ТЕЦ "Бобов д...

16:17 | 27 Януари 2020 г.
Извънредни проверки на ТЕЦ "Бобов дол" са извършени от РИОСВ - Перник през почивните дни, във връзка със сигнали на граждани, с...
16:01 | 27 Януари 2020 г.

Уволниха две болногледачки от дома за хора с демен...

16:01 | 27 Януари 2020 г.
Две от болногледачките в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция към КСУ "Св. Георги" са дисциплинар...
15:57 | 27 Януари 2020 г.

Борисов: Да не допускаме паметта за Холокоста да б...

15:57 | 27 Януари 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Полша, където ще участва в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването н...
От 2018 г. първите 3 дни болничен ще покриват само 50% от заплатата
15:49 | 27 Януари 2020 г.

До 31 януари самоосигуряващите се могат да променя...

15:49 | 27 Януари 2020 г.
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигу...
15:20 | 27 Януари 2020 г.

Грипна епидемия е обявена от утре и в Перник

15:20 | 27 Януари 2020 г.
Грипна епидемия е обявена в Перник от утре (28 февруари) до сряда (5 февруари), съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Мярката...