Родители излязоха на протест срещу спряната Стратегия за детето

Според протестиращите текстове от Стратегията се приемат чрез други нормативни актове

протест срещу Стратегия за детето
Източник: БГНЕС

С викове "Долу ръцете от децата ни" родители излязоха на национален протест пред Министерски съвет и блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в София.

Протестите се състояха в общо 20 града и са насочени срещу Националната стратегия за детето 2019-2030. Работата по нея всъщност бе спряна лично от премиера Бойко Борисов, но протестиращите са уверени, че дейностите продължават - нещо, което социалният министър Бисер Петков нарече фалшива новина.

Протестиращите смятат, че зад гърба на обществеността вече са приети текстовете от стратегията чрез промени в Семейния кодекс и Закона за закрила на детето.

Не са съгласни с дефинициите за дете в риск от бедност, а тезата им е, че държавата трябва да дава помощи, за да изкара семейството от бедността, а не детето от семейството.

Голямото притеснение буди прилагането на т.нар."норвежки модел " у нас. 

Искането на родителите е отмяна на стратегията както и премахването на всички последващи планове, програми, наредби и промени в законите, които произлязоха от нея и бяха публикувани неотдавна в Държавен вестник.

"Притесненията са, че се наливат едни пари от Европейския съюз, които идват от държави, в които знаем какъв е моделът за гледане на деца и преди година-две се нашумя достатъчно със случаите в Норвегия. Не мисля, че европейските пари трябва да ни управляват как да се грижим за децата. Ние настояваме да има промени в закона, които да защитават децата, но не и с налагането на някакви закони, които ще нарушат правата ни като родители и ще позволят на някой да ни ги отнема без съд и наказания", заяви Олга Сулева, цитирана от БГНЕС.

"Стратегия не трябва да има по никакъв повод. Смятам, че връзката между родител и дете е нещо свещено и единственото право е родителите и тяхната намеса, тъй като те отговарят за тяхното здраве и развитие. Дотук сме се оправяли без стратегии. Тази стратегия наистина е брутална. Тя се подготвя повече от десетилетия, вече тя е влязла в сила и продължава да набира скорост. Аз като родител няма да допусна по никакъв начин някой да ми казва кое е добре за детето ми и семейството ми", беше категоричен Осман Алиев.

Вижте още новини от България!

Съпругата му Теодора каза, че Норвегия ни финансира от 2009 г. и средствата не идват само по линия на финансовия механизъм.

"Една от промените в Закона за детето, че едно дете може да се вземе от семейството още преди съда да се е произнесъл, е направена през 2009 г. Това е намеса във възпитанието на децата, идваща от външна страна. Аз искам пълно отхвърляне на стратегията. Ние сме първенци по изпълнение на това, което ни се диктува отвън, а то не е в наш интерес", каза тя и подчерта, че тел. 116 111 трябва да бъде закрит и децата да търсят помощ от Националния телефон 112.

Множеството родители превърнаха протеста в София в шествие към Народното събрание, където ще повторят исканията си. Те се заканиха, ако не бъдат чути, да излязат на втори национален протест, който обещаха да бъде още по-многолюден от сегашния.

15:31 | 16 Септември 2019 г.

Мартин Минков е новият директор на "Хоризонт"

15:31 | 16 Септември 2019 г.
Програма "Хоризонт" има нов и.д. директор – досегашният програмен директор на БНР Мартин Минков, съобщи ръководителят на ...
15:24 | 16 Септември 2019 г.

Хаос с 1/4 от стволовите клетки на БГ бебетата

15:24 | 16 Септември 2019 г.
Хаос с една четвърт от стволовите клетки на българските бебета изправи на нокти родителите им. Става въпрос за забавени сер...
В Пирогов решават дали да изпишат една от пострадалите
14:23 | 16 Септември 2019 г.

Проф. Балтов: Караянчева има травма и на гръбначни...

14:23 | 16 Септември 2019 г.
Състоянието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е сравнително добро. Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛСМ &qu...
13:36 | 16 Септември 2019 г.

Мъж от Попово е с опасност за живота, заспал до за...

13:36 | 16 Септември 2019 г.
Млад мъж от Попово е с опасност за живота след неправилно боравене с открит огън. Той получил 70 процента изгаряне по тялото и е настанен...
България по-скъпа от чужбина за Деня на независимостта
13:06 | 16 Септември 2019 г.

България по-скъпа от чужбина за Деня на независимо...

13:06 | 16 Септември 2019 г.
Около 200 лв. ще ни струват 3 нощувки, за да отпразнуваме Деня на Независимостта у нас. Цената включва настаняване в тризвезден хотел при...
Генералният директор на БНР Светослав Костов: Никой не е спрял програмата
12:23 | 16 Септември 2019 г.

Генералният директор на БНР Светослав Костов: Нико...

12:23 | 16 Септември 2019 г.
Генералният директор на БНР Светослав Костов обяви пред Общо събрание на радиото, че никой не е спирал програмата и че има докладна от ди...