Ето я прогнозата за цялото лято по месеци

Предстоящото лято ще бъде с умерено наднормени температури

Ето я прогнозата за цялото лято по месеци
Източник: Канал 3

Ето я прогнозата за цялото лято по месеци

Лятото вече започна. Климатично сезонът започва на 1 юни и приключва на 31 август. Не бива да го бъркате с астрономическото лято, което започва на 21 юни, пише dir.bg.

Според обновените преди дни карти на климатичния център в Пекин, предстоящото лято ще бъде с умерено наднормени температури. Трите летни месеци ще бъдат с температури от около 1, 1.5 до 2 градуса по-топли от обичайното.

Прогнозната карта за очакваните аномалии на средномесечната температура за юни:  

Аномалията за Балканите е положителна и е между 1 и 2 градуса, т.е с толкова средната температура за месеца ще е над обичайната. Това, което е любопитно е, че нашата страна е в периферията на едно гигантско "положително" петно с център над Източна Европа и Европейска Русия. Ако подобна картина се реализира, руснаците ще получат някакъв (дори частичен) аналог на горещото си лято през 2010 с температури в Москва, доближаващи 40 градуса (всъщност, тогава руската столица подобри абсолютния си рекорд с максимум от кръгло 38 градуса, а на прогнозираните 40 попречи само... димът от пълномащабните  торфени и горски пожари в големите им низини.

За нас подобен тип циркулация с повтарящи се "горещи" инжекции от изток и североизток означава или би означавало топъл изток на страната и топло море, с горещини понякога до около 35, 36 градуса, но без рекордни жеги или поне без масови такива, каквито бихме получили със сигурност при рекордно горещата Северна Африка и доминиращ югозападен поток към Балканите.  Без изненади, според пекинските климатолози, ще мине и средата и края на лятото. Юли и август ще бъдат съответно с около 2 и 1 градус над норма.  

Вижте още новини от България и света 

Редица световни метеоцентрали, издаващи сезонни прогнози, споделят малко или повече подобни сценарии с леки корекции и малки отклонения, може да се приеме, че прогнозата: горещо, но не рекордно горещо и с валежи около или над обичайните, към момента може да се приеме за достатъчно вероятна.  

Лято (юни-юли-август):  

Със средни сезонни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи специфична прогноза за сезонните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква лято 2019 да е подобно на лято 2018 по средни сезонни температури.  

Юни: 

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи и месечни количества валеж близки до нормалните или по-големи. Може да се очаква юни 2019 да е подобен на юни 2018.  

Юли:  

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи прогноза за месечните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква юли 2019 да е по-топъл от юли 2018.  

Август:  

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи прогноза за месечните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква август 2019 да е подобен на август 2018 по средни месечни температури.

 

Времето остава хладно и утре, пак ще вали и гърми
19:09 | 16 Юли 2019 г.

Времето остава хладно и утре, пак ще вали и гърми

19:09 | 16 Юли 2019 г.
През нощта облачността ще е разкъсана до предимно ясно, почти без валежи. Вятърът в повечето райони ще стихне. До сутринта на места ще се...
15:42 | 16 Юли 2019 г.

Министерството на културата: Строителят на Ларгото...

15:42 | 16 Юли 2019 г.
Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата-изпълнител на строителните дейности по проект "Античен културно-ком...
За малки и големи! Какви прегледи по здравна каса ни дължи личният лекар
15:25 | 16 Юли 2019 г.

За малки и големи! Какви прегледи по здравна каса ...

15:25 | 16 Юли 2019 г.
Пациентът да бъде прегледан от главата до петите, е смисълът на профилактичния преглед при семейния лекар. Това твърди д-р Христина Цачев...
Жега! Животните във варненския зоопарк похапват ледени близалки (СНИМКИ)
14:59 | 16 Юли 2019 г.

Жега! Животните във варненския зоопарк похапват ле...

14:59 | 16 Юли 2019 г.
В началото на юлските Горещници, в зоопарка най-палавите и игриви животинки получиха замразени плодове и пюрета, с които да се разхладят ...
От днес се приемат документи за класиране на кандидат-студентите в СУ
14:53 | 16 Юли 2019 г.

Второ класиране в СУ на кандидат-студентите за 201...

14:53 | 16 Юли 2019 г.
Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ за учебната 2019/2020 г. беш...
Почитаме Св.Сава- покровителка на чумата или пастир на вълците
08:32 | 16 Юли 2019 г.

Юлия и Юлиан черпят на 16 юли

08:32 | 16 Юли 2019 г.
Православната църква чества Света мъченица Юлия на 16 юли. Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и христ...