Сотир Цацаров: Николай Малинов от Русофили е предавал класифицирана информация на руски организации

На руския гражданин Леонид Решетников се забранява да посещава страната за 10 години

Сотир Цацаров
Източник: БГНЕС

Констатирано е пряко участие на български гражданин, както в схемата за финансиране, така и за действия на българска територия за тези интереси, вкл. и за предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов, привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност. Това заяви на специален брифинг, излъчен на живо по Канал 3, главният прокурор Сотир Цацаров за разследването за шпионаж спрямо организацията "Русофили".
 
"Днес Николай Малинов е привлечен в качество на обвиняем за престъпление по чл. 105, ал. 1 от Българския наказателен кодекс. По отношение на господин Малинов прокуратурата взе мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 хиляди лева“. На Николай Малинов е наложена забрана да напуска територията на страната и към този момент той вече е освободен от следствения арест“, допълни още главният прокурор. 
 
"По отношение на един руски гражданин, а именно Леонид Решетников, е наложена забрана за влизане в пределите на Република България за срок от 10 години. Забраната е наложена от Държавна агенция "Национална сигурност“ по реда на Закона за чужденците в Република България“, добави Сотир Цацаров.
 
"Чуждите организации, на които Николай Малинов се е  поставил в услуга, са със седалище в Руската федерация: Двуглав орел и Руският институт за стратегически изследвания", каза още Сотир Цацаров.
 
 
Николай Малинов от "Русофили"
 
"В хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система е установена изградена и действаща схема за изпиране на пари. Веднага след установяването на тази схема, прокуратурата възложи на ДАНС изпълнението на множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване", продължи Сотир Цацаров.
 
"В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на РБ и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика", посочи Сотир Цацаров.
 
Заместник-главният прокурор Иван Гешев изнесе подробности около дейността на Николай Малинов. "Усилията на Малинов са в пет направления: дейност на НПО, създаване на интернет-сайтове, собствен телевизионен канал, както и създаване на партия, която да прерасне в политическа сила. Целта е била да се влияе на политическия живот “не явно”, а по таен начин, заяви Иван Гешев.
 
Той съобщи още, че Малинов е искал да участва в покупката на български телекомуникационен оператор чрез финансиране от руска банка, за да влияе на политическия и социалния живот у нас чрез “придобиване на доходоносни отрасли в България."

"Установено е, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените организации, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Заплащането е извършено под различни форми, в рамките на посочените схеми на финансиране, като е било предназначено от една страна за него и за притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга - за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика", добави Гешев.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на 3 юли 2019 година. На 9 септември 2019 година на територията на София, Перник и Брезник са извършени претърсвания на 11 адреса. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, множество документи, сред които и такива, имащи пряко отношение към дейността на обвиняемия Малинов и по-конкретно, свързани с престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност.

"Намерена е докладна записка на руски език, изготвена от Николай Малинов, относно "необходимата геополитическа преориентация на България“, или това, което ние наричаме "Проект България", изброи Иван Гешев.

"Докладната записка е изготвена с цел информиране на посочените вече организации каква е настоящата ситуация в България и какви мерки следва да бъдат взети, за да се промени из основи геополитическата ситуация в България, насочена към Западния свят, към такава, ориентирана към Руската федерация. Посочено е, че основна цел на тази работа е геополитическа преориентация въз основата на православието, славянската култура и традиции", заяви зам.-главният прокурор.

12:26 | 19 Септември 2019 г.

Двама от трафикантите на дрога и оръжие под арест,...

12:26 | 19 Септември 2019 г.
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд в сряда следобед искания за налагане на мерки за неотклонение на три...
Започва делото срещу двамата квестори от КТБ
08:36 | 19 Септември 2019 г.

Заседават по разследването срещу бившите квестори ...

08:36 | 19 Септември 2019 г.
Съдът ще заседава по разследването срещу бившите квестори на фалиралата банка КТБ. Елена Костадинова и Станислав Лютов са обвин...
БНР
08:32 | 19 Септември 2019 г.

СЕМ решава днес за БНР

08:32 | 19 Септември 2019 г.
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще вземе решение по повод събитията в БНР - около свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и спи...
23:13 | 18 Септември 2019 г.

Обвиниха 45-годишен свищовлия в измама и закана за...

23:13 | 18 Септември 2019 г.
45-годишен мъж от Свищов е обвинен в измама и закана за убийство, съобщават от ОД на МВР – Велико Търново. В хода на разсл...
18:16 | 18 Септември 2019 г.

8 години затвор за млад мъж, убил роднина в Дупниц...

18:16 | 18 Септември 2019 г.
Окръжният съд в Кюстендил постанови осем години затвор по дело за убийство в Дупница, съобщиха от пресцентъра на съда. Случаят ...
16:16 | 18 Септември 2019 г.

Заловиха престъпна група изпращала оръжие и хероин...

16:16 | 18 Септември 2019 г.
Разбита е престъпна група изпращала пистолети, автоматични оръжия, бронежилетки и хероин от София до Англия, съобщи зам.-главният пр...