Иван Гешев: Колегите не се поддадоха на политически натиск, благодаря им

Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на ВСС, каза още той

Иван Гешев
Източник: Канал 3

Благодаря на пленума на Висшия съдебен съвет и на професионалната общност, която ме подкрепи. Това бяха първите думи на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев. След гласуването на кандидатурата му, той бе поканен в залата на ВСС, където правосъдният министър Данаил Кирилов го информира за резултата от гласуването.
 
"Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на ВСС и на професионалната общност. Благодаря им, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха чисто професионалния избор в рамките на Закона и Конституцията в името на България", каза Гешев.
 
 
"Има безпрецедентен натиск. Напълно споделям становищата на професионалната общност за описания от тях политически натиск. Политическият натиск е видим, не го ли виждате”, обърна се Гешев към журналистите. 
 
“Една партия прекъсна кампанията си, за да се насочи срещу кандидатурата ми. Ясно е, че това е безпрецедентна процедура в рамките на ЕС и България. Спокойно може да кандидатстваме за рекорд на “Гинес” за проведената процедура. Никой не се интересуваше от законовите норми, а само от това да бъде провалена процедурата. Защо е друг въпрос”, каза още той.
 
“Трима представители на ВСС - Олга Керелска, Атанаска Дишева и Лозан Панов говориха политически и с липса на правни доводи. За това и казах на Дишева, че пред нея вероятно седи блестяща кариера като общински съветник. Тя видя заплаха в тези думи. Ако бях казал и “добър ден”, пак щеше да го сметне за заплаха”, разкри Иван Гешев.
 
“Никога не съм коментирал медии, а само политически сили. Коментирал съм и имена на подсъдими”, отговори Гешев на журналистически въпрос.
 
“Оттук нататък потвърждаващото решение ще се изпрати на президента”, разкри още правосъдният министър Данаил Кирилов.
 
"Процедурата не е приключила. Президентът трябва да подпише указа за назначаването ми. Надявам се, че ще се спази Конституцията", коментира Гешев. 
 
"Ако имам какво да ви кажа, ще го направя", отговори Сотир Цацаров на въпрос дали ще оглави КПКОНПИ. 
 
"Конституцията е категорична - президентът няма право да не издаде указ. ВСС действа в условия на оперативна самостоятелност, независимо дали президентът харесва кандидата", завърши Иван Гешев. 

 

15:20 | 11 Декември 2019 г.

Зам.-главният прокурор Мария Шишкова подаде оставк...

15:20 | 11 Декември 2019 г.
Зам.-главният прокурор Мария Шишкова подаде оставка. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ...
съд
14:50 | 11 Декември 2019 г.

Съдят двама за кражба на телефон и побой във Варна

14:50 | 11 Декември 2019 г.
30-годишният Николай Ив. е предаден на съд от Районната прокуратура във Варна за противозаконно присвояване на чужда движима вещ – ...
14:45 | 11 Декември 2019 г.

Прокуратурата разследва безстопанственост във ВиК ...

14:45 | 11 Декември 2019 г.
След проверки на Окръжна прокуратура и Районна прокуратура в Перник за източването на язовир "Студена" и водния режим обвинител...
14:26 | 11 Декември 2019 г.

Прокуратурата разследва детска градина за насилие ...

14:26 | 11 Декември 2019 г.
Районната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда на двегодишно дете в детска ясла...
11:45 | 11 Декември 2019 г.

Цацаров: Ще депозирам оставката си като главен про...

11:45 | 11 Декември 2019 г.
Ще депозирам оставката си като главен прокурор днес след обяд - бъда ли освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност. Това каза...
11:01 | 11 Декември 2019 г.

Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

11:01 | 11 Декември 2019 г.
Народните представители избраха за нов шеф на КПКОМПИ Сотир Цацаров със 165 гласа "за",30  гласа "против&qu...