По 20 г. затвор за машинистите за катастрофата в Хитрино поиска прокурор

Почти 5 часа продължи пледоарията на Маргарига Георгиева в Окръжния съд в Шумен

Хитрино
Източник: БГНЕС

Хитрино

20 години лишаване от свобода, наказание, близко до максималния размер, поиска в почти 5-часова пледоария прокурор Маргарита Георгиева за двамата подсъдими машинисти по делото "Хитрино" в Окръжния съд в Шумен, съобщи "Фокус". 

"Прокурорът поиска 20 години лишаване от свобода и за двамата подсъдими, при еднородност на вината", каза след заседанието Ивайло Йорданов, адвокат на обвиняемите машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков.

Прокурор Маргарита Георгиева поиска от съда да ги признае за виновни в причиняване на влаковата катастрофа от 10 декември 2016 г. Тя призова още при определяне на присъдата да се вземат предвид редица утежняващи вината обстоятелства, сред които 7 души, починали при взрива, 14 с телесни повреди, други 21 леко пострадали.

Припомнена бе и почти двойно по-високата скорост на движение на подвижния влаков състав при навлизането на жп гара "Хитрино" спрямо нормативно определената. , широкия отзвук на деянието в страната и чужбина, 10-дневната евакуация на жителите на Хитрино и др.

Като смекчаващи вината обстоятелства Георгиева посочи чистото съдебно минало на машинистите, добрите им характеристични данни, трайната трудова заетост, като отбеляза, че Радослав Петков е бил пенсионер, но е продължавал да работи. Тя заяви, че в случая не е приложима условна присъда. Маргарита Георгиева поиска съдът да определи за двамата лишаване от правоуправление на жп състав за срок, по-голям от този за лишаване от свобода.

Близо пет часа продължи пледоарията на прокурор Маргарита Георгиева, като бяха дадени две 15-минутни почивки. Според държавното обвинение единствената причина за влаковата катастрофа е високата скорост на влака при влизане в гара "Хитрино", при стрелка №1 - с 81 км/час, при стрелка №5 - 78 км/час, при разрешаващо показание на входен и предупредителен светофар за до 40 км/час.

Взривът и пожарът се дължат на пробива на вагон-цистерната, който се е получил вследствие на дерайлирането на влака. Налице е пряка причинно-следствена връзка между нарушенията на правилата на движение по жп трасе от страна на двамата машинисти и вредоносния резултат. Маргарита Георгиева посочи, че не приема искра или печка да са източник на запалване на изтеклия газ, а единствената причина за настъпилия тежък инцидент е високата скорост - почти двойно над допустимата.

Според нея катастрофата не е предизвикана поради повреди и техническото състояние на жп инфраструктурата. Георгиева отбеляза, че влакът се скъсва след преминаване на стрелка 5 и ако тя е била неизправна не е било възможно преминаването на двата локомотива и петте вагона.

Делото ще продължи на 21 януари с пледоарии от частните обвинители и зашитата на двамата машинисти.

Етикети: Шумен , Хитрино
09:44 | 24 Февруари 2020 г.

Проверка на схемата за държавна помощ при замени н...

09:44 | 24 Февруари 2020 г.
Главният прокурор на Република България Иван Гешев възложи на Министерство на вътрешните работи (МВР) извършването на проверка във връзка...
09:38 | 24 Февруари 2020 г.

Екшън в Пловдив: Арестуваха шефката на Басейнова д...

09:38 | 24 Февруари 2020 г.
Прокуратурата и полицията влязоха в Басейнова дирекция-Пловдив, при акцията има задържани.  Извършват се обиски и изземвания в ...
19:18 | 23 Февруари 2020 г.

Прокуратурата задържа служители на МБАЛ Раднево за...

19:18 | 23 Февруари 2020 г.
Под ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора е водено  разследване от Сектор "БОП" – Стара Загора за извърш...
съд
17:53 | 21 Февруари 2020 г.

Обвинителният акт срещу Явор Бахаров внесен в съда...

17:53 | 21 Февруари 2020 г.
Районната прокуратура в Разлог внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу актьора Явор Бахаров.   Около 12:50 ч. на ...
11:38 | 21 Февруари 2020 г.

Освободиха под гаранция от 30 000 лв. директора на...

11:38 | 21 Февруари 2020 г.
Определена е мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 30 000 лева на изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол&qu...
08:07 | 21 Февруари 2020 г.

Удължават ареста на директора на ТЕЦ "Бобов дол"

08:07 | 21 Февруари 2020 г.
Арестът на директора на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов се очаква да бъде удължен на 72 часа.   Христов беше задържан...