Маноил Манев: Премиерът възложи законова промяна за непълнолетни с убийство, изнасилване или блудство

Сега законът казва, че максималната присъда е 12 години, поясни депутатът

Източник: Канал 3

Премиерът възложи на мен като народен представител и на колегите от ПГ във възможно най-кратки срокове с дебат, с бързи комуникация с прокуратурата, да подготвим текст, който да махне всичко това - някой непълнолетен с тежко престъпление срещу личността да знае, че по определение ще му се размине или ще му бъде намалена присъдата и т. н. Това заяви народният депутат от ГЕРБ Маноил Манев в МС след срещата на премиера Борисов с бащата на убитата в Галиче Андреа.
 
"Говорим за следното - да бъде направена промяна, която да казва, че при извършване на престъпления срещу личността - убийства, изнасилвания, блудства, да не е задължителна редукцията за непълнолетни, т. е. сега законът казва, че максималната присъда е 12 години. 
 
Ние ще се обърнем към опита, за да създадем такъв текст, съвместно с прокуратурата и други специалисти в правото, който да казва, че ще се взема предвид състоянието на този извършител, дали разсъждава като възрастен, за да получи наказание като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим", поясни Маноил Манев.
 
"Идеята е да няма предварително гаранция за редукция за престъплението за непълнолетни с престъпления срещу личността. Това е законодателната мярка, която ще бъде изпълнена. Премиерът Борисов категорично застана зад позицията ми, че това не може да продължава така, защото мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки, трябва да се случи веднага.
 
 
На срещата бяха възложени и мерките, които прокуратурата започва да провежда по отношение на подобни деца, те ще получат подкрепата на ПГ, на политиците, на всички", добави Маноил Манев, който е експерт по национална сигурност.
 
Сийка Милева, говорителката на главния прокурор Иван Гешев, добави: "Срещата бе изключително тежка, от утре главният прокурор ще разпореди да се проверят всички лица с 2 или 3 висящи дела. Всички тези мерки се предприемат за намаляване на битовата престъпност, за да не се повтарят случаи като този в Галиче.
 
Асен Руменов, бащата на убитата Андреа изтъкна, че до жестокото престъпление е можело да не се стигне, ако 18-годишният убиец не се е отървал само с пробация за нападение по особено жесток начин. "Много ми е трудно да говоря, премиерът и главният прокурор обещаха да се прекъсне тази престъпност, това не може повече да продължава. Защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен. 
 
 
Асен Руменов след срещата в Министерския съвет с премиера Борисов
 
Това момче, аз дори не трябва да му казвам така, този изрод, извинявам се за думите, първо е извършил нападение над беззащитен човек по особено жесток начин, и след това е получил пробация. Ако беше наказан тогава, в този ден това нямаше да се случи. Това трябва да се спре и то още от самото начало", призова Асен Руменов.

 

19:18 | 23 Февруари 2020 г.

Прокуратурата задържа служители на МБАЛ Раднево за...

19:18 | 23 Февруари 2020 г.
Под ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора е водено  разследване от Сектор "БОП" – Стара Загора за извърш...
съд
17:53 | 21 Февруари 2020 г.

Обвинителният акт срещу Явор Бахаров внесен в съда...

17:53 | 21 Февруари 2020 г.
Районната прокуратура в Разлог внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу актьора Явор Бахаров.   Около 12:50 ч. на ...
11:38 | 21 Февруари 2020 г.

Освободиха под гаранция от 30 000 лв. директора на...

11:38 | 21 Февруари 2020 г.
Определена е мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 30 000 лева на изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол&qu...
08:07 | 21 Февруари 2020 г.

Удължават ареста на директора на ТЕЦ "Бобов дол"

08:07 | 21 Февруари 2020 г.
Арестът на директора на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов се очаква да бъде удължен на 72 часа.   Христов беше задържан...
06:51 | 21 Февруари 2020 г.

Поредно заседание по дело срещу алкохолния бос Мин...

06:51 | 21 Февруари 2020 г.
Поредно заседание по дело срещу алкохолния бос Миню Стайков. Днес пред специализирания съд ще се разпитват свидетели по случая. Стайк...
Сградата убиец на ул. \
21:25 | 20 Февруари 2020 г.

Съдът: Няма виновни за рухналата сграда на ул. "Ал...

21:25 | 20 Февруари 2020 г.
Няма виновни за рухналата сграда на столичната ул. "Алабин", потвърди и Софийският апелативен съд, съобщиха от съда. През 2...