Частни лотарии ощетили държавата с над 210 млн. лв. за 5 г ., установи проверка на АДФИ

Ако и останалите организатори на хазартни игри са плащали както Българския държавен тотализатор, сумата е щяла да бъде с около 210 млн. лв. повече

Източник: Канал 3

"Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Това е станало ясно по време на проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), разкри нейният директор Георги Начев пред журналисти. Вследствие на това 210 милиона лева не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри.
 
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) прави проверка за работата на Държавната комисия за хазарта за периода от 2014 до 2019 година, допълни Начев.
 
От направените проверки става ясно, че за периода 2014-2019 г. приходите от държавни такси са 500 млн. лева. Установено е, че за една и съща хазартна игра се събират такси на различна основа. Към момента има информация само за моментната лотария, уточни Георги Начев. Ако останалите оператори са плащали за моментната лотария по начина като държавното Тото, то сумата от такси е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече, подчерта той. Сумата ще се вдигне след получаване на информацията и за останалите видове хазартни игри.
 
Финансовата инспекция се прави от 16 декември по министерско разпореждане. С постановление на Специализираната прокуратура малко по-късно се прави проверка за законосъобразността на дължими сума от такси и вноските за социално отговорно поведение от хазартните оператори и осъществения контрол от 2014 до 2019 година, каза Начев.
 
 
"С цел установяване на приходите на държавата от хазартните игри за проверявания период финансовите инспектори са поискали от ДХК справки по месеци за броя и стойността на направените залози за всяка игра. Чакаме ги тези цифри. Всъщност краят на финансовата инспекция зависи от това какво ще ни предоставят колегите и в какъв срок. При условие, че информацията е налична при финансовите инспектори, предполагам че до около месец ще имаме окончателни резултати. Този срок е условен. Резултатите от финансовата инспекция от днес ще бъдат качени на страницата на АДФИ и ще имате възможност да се запознаете с тях", каза Начев.

Към момента от Комисията е предоставена информация само за моментната лотария – една от игрите. При условие, че таксите са били начислявани и плащани по реда, по който това е извършвано от държавното предприятие Български спортен тотализатор.

Съпоставката на числата сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало държавното предприятие, сумата е щяла да бъде с около 210 млн. лева повече", предположи Начев.

"Това е ориентировъчна сума – на този етап сме направили изчисленията на база данни, които са ни предоставени от ДКХ, с условието, че са прогнозни. Очакваме точни данни, надявам се да ги получим. Това е сумата за 5-годишния период 2014-2019 година. При условие, че базата, на която са определени дължимите такси, е по начина, по който са правени от държавното предприятие Български спортен тотализатор, сумата е повече от 210 млн. лева.

Това, което в момента изнасяме като информация, е съгласувано с органите на прокуратурата и наблюдаващия прокурор. Детайлите и основата, на която са направени изчисленията, умишлено не ги показваме, защото това е ориентировъчна информация. Очакванията ни са след приключване на финансовата инспекция тази сума да бъде да нарасне. Точно колко по-голяма ще бъде сумата, ще можете да видите, след като приключи финансовата инспекция, посочи Георги Начев.

През декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на едни от най-големите компании за залози у нас. Образувано беше досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София. Става въпрос за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

Финaнcoвият миниcтър Влaдиcлaв Гoрaнoв също рaзпoрeди нa АДФИ дa нaпрaви прoвeркa пo пoвoд cигнaл, cпoрeд кoйтo Държaвнaтa кoмиcия пo хaзaртa e прoпуcнaлa дa cъбeрe oкoлo 250 млн. лева тaкcи.

Твърде оскъдна е информацията на МВР относно акцията в Агенцията по хазарта, заяви днес вътрешният министър Младен Маринов и уточни, че единствената роля на министерството в случая е да обезпечи сигурността в района, където се е провела акцията.

съд
17:53 | 21 Февруари 2020 г.

Обвинителният акт срещу Явор Бахаров внесен в съда...

17:53 | 21 Февруари 2020 г.
Районната прокуратура в Разлог внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу актьора Явор Бахаров.   Около 12:50 ч. на ...
11:38 | 21 Февруари 2020 г.

Освободиха под гаранция от 30 000 лв. директора на...

11:38 | 21 Февруари 2020 г.
Определена е мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 30 000 лева на изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол&qu...
08:07 | 21 Февруари 2020 г.

Удължават ареста на директора на ТЕЦ "Бобов дол"

08:07 | 21 Февруари 2020 г.
Арестът на директора на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов се очаква да бъде удължен на 72 часа.   Христов беше задържан...
06:51 | 21 Февруари 2020 г.

Поредно заседание по дело срещу алкохолния бос Мин...

06:51 | 21 Февруари 2020 г.
Поредно заседание по дело срещу алкохолния бос Миню Стайков. Днес пред специализирания съд ще се разпитват свидетели по случая. Стайк...
Сградата убиец на ул. \
21:25 | 20 Февруари 2020 г.

Съдът: Няма виновни за рухналата сграда на ул. "Ал...

21:25 | 20 Февруари 2020 г.
Няма виновни за рухналата сграда на столичната ул. "Алабин", потвърди и Софийският апелативен съд, съобщиха от съда. През 2...
19:20 | 20 Февруари 2020 г.

По 5 и 2 г. затвор за двамата мъже, блудствали с д...

19:20 | 20 Февруари 2020 г.
Районният съд в Сливен постанови ефективни наказания спрямо двама мъже, подсъдими за блудство с малолетно момиче в сливенското село Сотир...