Жената на Божков знаела за убийствата и изнасилванията, обяви прокурор

Тя е опасна с позицията, която има в групата – тя е най-близкият човек на г-н Божков, каза прокурор Тихомир Стоев

Елена Динева
Източник: БГНЕС

Елена Динева, съпругата на обвинения за ръководене на престъпна група Васил Божков, е знаела за убийствата и изнасилванията, за които се води второ разследване срещу бизнесмена, стана ясно от свидетелски показания на Цветомир Найденов. 
 
Преди началото на днешното заседание той е свидетелствал с конкретика за дейността на Елена Динева в престъпната група на Божков, научи Канал 3. 
 
 
Прокурор Тихомир Стоев потвърди, че Динева е запозната с изнасилванията и убийствата, за които са повдигнати обвинения на Васил Божков. "Това пише по делото", заяви обвинителят.
 
Според прокурор Тихомир Стоев има опасност тя да попречи на разследването, ако е на свобода.
 
"Ние се стремим да обезпечим разследването да се проведе обективно, всестранно и пълно. Ние не преминаваме към репресия, не считаме, че мярката "задържане под стража" трябва да бъде форма на предварително изпълнение на наказание "лишаване от свобода". Искаме да си обезпечим процеса, затова правим искането", заяви прокурор Стоев.
 
Той уточни, че разследването, започнало по повод подадения в прокуратурата сигнал от братята Цветомир и Боян Найденови, с всеки изминал ден "се насища с нови факти, нови обстоятелства, привличат се нови обвиняеми".
 
"Досега по делото има няколко разпита. От допълнителен разпит на г-н Цветомир Найденов, проведен днес, той е дал информация, свързана с обвиняемата Динева, на която се гледа мярката на втора инстанция", посочи прокурор Стоев.
 
"В този разпит се съдържат данни за нейната приближеност до ръководителя на групата г-н Божков и до други участници в групата, които са включени в нейното обвинение, до някаква степен за конкретния им принос в общата им дейност.
 
Подчертавам, че данните в разпита не касаят просто факта, че г-жа Динева е съпруга на г-н Божков. Данните сочат, че тя е запозната с дейността на групата, запозната е с фирмите, запозната е със закононарушенията, които са вършени от групата, включително и с участие на длъжностните лица от Комисията по хазарта", посочи обвинителят.
 
"Динева е опасна с позицията, която има в групата – тя е най-близкият човек на г-н Божков", продължи прокурорът. "Тя може да унищожи доказателства по делото, тъй като е запозната с абсолютно цялата информация и с абсолютно всички дейности, които са предмет на друго разследване срещу г-н Божков, включително и по отношение на инкриминирани и по това дело деяния, каза прокурор Стоев.
 
До момента над 40 човека са разпитани по разследването. 
 
Съпругата на Васил Божков - Елена Динева, бе арестувана на 30 януари тази година при акция на силите на реда. Тогава тя беше задържана за помагачество в престъпната група, ръководена от хазартния бос.
 
Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.
 

 

Етикети: Васил Божков
10:14 | 08 Април 2020 г.

Елиминирали експерти на ТУ през 2014 г. от работна...

10:14 | 08 Април 2020 г.
  Експерти от Техническия университет в София са били на практика отстранени от работната група във Висшия съдебен съвет, която ...
16:10 | 07 Април 2020 г.

Младеж уби брутално мъж в Ямбол - надупчи го с нож...

16:10 | 07 Април 2020 г.
По искане на Окръжна прокуратура – Ямбол бе взета мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Стоян Б., обвинен в...
13:31 | 07 Април 2020 г.

Дядо маниак-пушач се запаси с 30 кг нелегален тютю...

13:31 | 07 Април 2020 г.
Районната прокуратура във Варна предаде на съд пенсионер за държане на 30 кг тютюн без бандерол девет дни, след като е бил осъден за също...
12:32 | 07 Април 2020 г.

Всеки програмист има достъп до файловете на съдият...

12:32 | 07 Април 2020 г.
Манипулирането при случайното разпределение на делата е само един от проблемите на единната система, която използват съдилищата". То...
12:02 | 07 Април 2020 г.

Иззеха тютюн и дрога и задържаха 28 души в ромскат...

12:02 | 07 Април 2020 г.
Акция на полицията започна рано тази сутрин в ромската махала на Благоевград, за да се проследи спазването на мерките по време на социалн...
11:45 | 07 Април 2020 г.

Фондация "Антикорупционен фонд" иска копия на дого...

11:45 | 07 Април 2020 г.
В края на март месец стана ясно, че българското правителство ще сключи договори за доставка на лични предпазни средства и медицинска апар...