Жената на Божков знаела за убийствата и изнасилванията, обяви прокурор

Тя е опасна с позицията, която има в групата – тя е най-близкият човек на г-н Божков, каза прокурор Тихомир Стоев

Елена Динева
Източник: БГНЕС

Елена Динева, съпругата на обвинения за ръководене на престъпна група Васил Божков, е знаела за убийствата и изнасилванията, за които се води второ разследване срещу бизнесмена, стана ясно от свидетелски показания на Цветомир Найденов. 
 
Преди началото на днешното заседание той е свидетелствал с конкретика за дейността на Елена Динева в престъпната група на Божков, научи Канал 3. 
 
 
Прокурор Тихомир Стоев потвърди, че Динева е запозната с изнасилванията и убийствата, за които са повдигнати обвинения на Васил Божков. "Това пише по делото", заяви обвинителят.
 
Според прокурор Тихомир Стоев има опасност тя да попречи на разследването, ако е на свобода.
 
"Ние се стремим да обезпечим разследването да се проведе обективно, всестранно и пълно. Ние не преминаваме към репресия, не считаме, че мярката "задържане под стража" трябва да бъде форма на предварително изпълнение на наказание "лишаване от свобода". Искаме да си обезпечим процеса, затова правим искането", заяви прокурор Стоев.
 
Той уточни, че разследването, започнало по повод подадения в прокуратурата сигнал от братята Цветомир и Боян Найденови, с всеки изминал ден "се насища с нови факти, нови обстоятелства, привличат се нови обвиняеми".
 
"Досега по делото има няколко разпита. От допълнителен разпит на г-н Цветомир Найденов, проведен днес, той е дал информация, свързана с обвиняемата Динева, на която се гледа мярката на втора инстанция", посочи прокурор Стоев.
 
"В този разпит се съдържат данни за нейната приближеност до ръководителя на групата г-н Божков и до други участници в групата, които са включени в нейното обвинение, до някаква степен за конкретния им принос в общата им дейност.
 
Подчертавам, че данните в разпита не касаят просто факта, че г-жа Динева е съпруга на г-н Божков. Данните сочат, че тя е запозната с дейността на групата, запозната е с фирмите, запозната е със закононарушенията, които са вършени от групата, включително и с участие на длъжностните лица от Комисията по хазарта", посочи обвинителят.
 
"Динева е опасна с позицията, която има в групата – тя е най-близкият човек на г-н Божков", продължи прокурорът. "Тя може да унищожи доказателства по делото, тъй като е запозната с абсолютно цялата информация и с абсолютно всички дейности, които са предмет на друго разследване срещу г-н Божков, включително и по отношение на инкриминирани и по това дело деяния, каза прокурор Стоев.
 
До момента над 40 човека са разпитани по разследването. 
 
Съпругата на Васил Божков - Елена Динева, бе арестувана на 30 януари тази година при акция на силите на реда. Тогава тя беше задържана за помагачество в престъпната група, ръководена от хазартния бос.
 
Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.
 

 

Етикети: Васил Божков
17:29 | 30 Март 2020 г.

Градската прокуратура пое разследването на катастр...

17:29 | 30 Март 2020 г.
Софийска градска прокуратура води разследване на пътния инцидент на автомагистрала „Хемус“ със загинал водач на товарен автом...
Темида
15:58 | 30 Март 2020 г.

Студент отива на съд за нарушаване на карантината ...

15:58 | 30 Март 2020 г.
Районната прокуратура в Благоевград внесе днес за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 19-годишния студент Г.С. з нарушаване на задъл...
15:47 | 30 Март 2020 г.

Съдът запорира акции и сметки на Прокопиев

15:47 | 30 Март 2020 г.
По искане на Антикорупционната комисия Софийският градски съд е наложил запор на имущество на бизнесмена Иво Прокопиев. Това потвърд...
14:58 | 30 Март 2020 г.

Досъдебно производство и 20 000 лв гаранция срещу ...

14:58 | 30 Март 2020 г.
Софийска районна прокуратура /СРП/ образува досъдебно производство за всяване на смут и безпокойство в обществото в условията на извънред...
11:50 | 30 Март 2020 г.

Прокуратурата пита Ананиев как се контролират "бър...

11:50 | 30 Март 2020 г.
По повод зачестилото предлагане на т.нар. "бързи тестове' за диагностициране за възможно заразяване с коронавирус, Върховната ад...
11:11 | 30 Март 2020 г.

Екоминистърът е привикан в Прокуратурата по повод ...

11:11 | 30 Март 2020 г.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро пристигна в Прокуратурата, за да разбере какво е открито в ТЕЦ “Бобов ...