Жената на Божков знаела за убийствата и изнасилванията, обяви прокурор

Тя е опасна с позицията, която има в групата – тя е най-близкият човек на г-н Божков, каза прокурор Тихомир Стоев

Елена Динева
Източник: БГНЕС

Елена Динева, съпругата на обвинения за ръководене на престъпна група Васил Божков, е знаела за убийствата и изнасилванията, за които се води второ разследване срещу бизнесмена, стана ясно от свидетелски показания на Цветомир Найденов. 
 
Преди началото на днешното заседание той е свидетелствал с конкретика за дейността на Елена Динева в престъпната група на Божков, научи Канал 3. 
 
 
Прокурор Тихомир Стоев потвърди, че Динева е запозната с изнасилванията и убийствата, за които са повдигнати обвинения на Васил Божков. "Това пише по делото", заяви обвинителят.
 
Според прокурор Тихомир Стоев има опасност тя да попречи на разследването, ако е на свобода.
 
"Ние се стремим да обезпечим разследването да се проведе обективно, всестранно и пълно. Ние не преминаваме към репресия, не считаме, че мярката "задържане под стража" трябва да бъде форма на предварително изпълнение на наказание "лишаване от свобода". Искаме да си обезпечим процеса, затова правим искането", заяви прокурор Стоев.
 
Той уточни, че разследването, започнало по повод подадения в прокуратурата сигнал от братята Цветомир и Боян Найденови, с всеки изминал ден "се насища с нови факти, нови обстоятелства, привличат се нови обвиняеми".
 
"Досега по делото има няколко разпита. От допълнителен разпит на г-н Цветомир Найденов, проведен днес, той е дал информация, свързана с обвиняемата Динева, на която се гледа мярката на втора инстанция", посочи прокурор Стоев.
 
"В този разпит се съдържат данни за нейната приближеност до ръководителя на групата г-н Божков и до други участници в групата, които са включени в нейното обвинение, до някаква степен за конкретния им принос в общата им дейност.
 
Подчертавам, че данните в разпита не касаят просто факта, че г-жа Динева е съпруга на г-н Божков. Данните сочат, че тя е запозната с дейността на групата, запозната е с фирмите, запозната е със закононарушенията, които са вършени от групата, включително и с участие на длъжностните лица от Комисията по хазарта", посочи обвинителят.
 
"Динева е опасна с позицията, която има в групата – тя е най-близкият човек на г-н Божков", продължи прокурорът. "Тя може да унищожи доказателства по делото, тъй като е запозната с абсолютно цялата информация и с абсолютно всички дейности, които са предмет на друго разследване срещу г-н Божков, включително и по отношение на инкриминирани и по това дело деяния, каза прокурор Стоев.
 
До момента над 40 човека са разпитани по разследването. 
 
Съпругата на Васил Божков - Елена Динева, бе арестувана на 30 януари тази година при акция на силите на реда. Тогава тя беше задържана за помагачество в престъпната група, ръководена от хазартния бос.
 
Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.
 

 

Етикети: Васил Божков
11:00 | 28 Март 2020 г.

ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори RDF отпадъци - по 9...

11:00 | 28 Март 2020 г.
  ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци, след като забраната на министъра на околната среда и водите отпреди два мес...
17:46 | 26 Март 2020 г.

Иван Гешев се срещна с посланика на Китай Дун Сяод...

17:46 | 26 Март 2020 г.
Днес главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе работна среща с посланика на Китай у нас Дун Сяодзюн.   Двам...
14:25 | 26 Март 2020 г.

Иван Гешев дари 10 000 лева лични средства на "Пир...

14:25 | 26 Март 2020 г.
Прокурори, следователи и съдебни служители са дарили над 150 000 лв. в подкрепа на медиците от лечебните заведения, ангажирани с борбата ...
19:59 | 25 Март 2020 г.

Прокуратурата: Лицето Каролев е задържан за отказ ...

19:59 | 25 Март 2020 г.
  На 24.03.2020 г. Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че г...
16:25 | 25 Март 2020 г.

Служители на прокуратурата дариха 150 000 лв. за м...

16:25 | 25 Март 2020 г.
Прокурори, следователи и съдебни служители са дарили над 150 000 лв. в подкрепа на лекарите, медицинските специалисти и доброволците от л...
Владимир Каролев
11:35 | 25 Март 2020 г.

Образуваха досъдебно производство срещу Каролев за...

11:35 | 25 Март 2020 г.
В 11.15 часа икономистът Владимир Каролев беше освободен от ареста на Второ районно в Благоевград и конвоиран в столицата.   ...