ВСС сезиран за чистката на Калоян Топалов в съда

КУМОВЕТЕ ще трябва да обясняват, защо гонят неудобните

Калоян Топалов
Източник: БГНЕС

Калоян Топалов

Деветима съдебни помощници от Софийски градски съд сезираха Висшия съдебен съвет за неправомерните уволнения, извършвани от шефа им Калоян Топалов.

Сигналът, подписан от 8 уволнени и една отстранена от длъжност служителка на СГС поради защита от Кодекса на труда, е изпратено до Комисията по професионална етика и превенция на корупцията в съдебното правителство.

Вече бившите съдебни помощници заявяват, че ще търсят правата си в съда, където е сигурно, че уволненията им ще бъдат отменени, тъй като според нито един правилник за работа на съдилищата служителите, заемащи тези длъжности не подлежат на атестиране с такъв тип тестове, без предварително определени правила, критерии и начин за оценяване.

Те обаче настояват ВСС да разследва методите на работа на Калоян Топалов, както и мотивите му за предприетата атака срещу определени служители на съдебната администрация в СГС, която на свой ред ще затрудни изключително работата на съдиите и ще затлачи допълнително решаването на редица важни дела.

Сигналът е подписан от Йордан Колев, Галя Янева, Мария Рачкова, Величка Костадинова, Албена Йорданова, Чавдар Николов, Мариана Палазова, Радослав Вичев и Доника Лазарова, която пояснява, че все още не е уволнена, защото има дете под 3-годишна възраст и е защитена от Кодекса на труда, но подкрепя колегите си.

Ето и пълният текст на сигнала на уволнените съдебни помощници:

ДО
ВСС
КОМИСИЯ ПО ПРОФЕСИОНАЛНА
ЕТИКА И ПРЕВЕНЦИЯ НА
КОРУПЦИЯТА


СИГНАЛ


УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВСС,

С настоящия сигнал, ние долуподписаните съдебни помощници в СГС, чиито трудови договори бяха прекратени на различни основания, изразяваме несъгласие с решенията и действията на председателя на Софийски градски съд и на част от ръководството на същия като считаме, че те са в противоречие с изискванията за професионализъм, морал, етика и почтеност.

Длъжни сме да подчертаем, че в този сигнал няма да коментираме заповедите за прекратяване на трудовите ни договори и тяхната законосъобразност, което естествено ще сторим пред компетентния орган – съда.

Ноторно известнен факт е, че още в процеса на издигането на кандитатурата на г-н Топалов за председател на СГС в своите изявления, както и в концепцията за управление на градски съд, той изрази крайно негативно отношение към съдебните помощници, без да познава в детайли изпълнението на техните служебни задължения и без да има преки наблюдения върху работния процес, поради което намираме, че в случая не е налице обективност, а тенденциозно отношение, прераснало в отрковен реваншизъм.

След встъпване в длъжност на Калоян Топалов като председател със съдебните помощници бяха проведени две срещи – първата със съдия Татяна Костадинова, а втората с новия председател. И на двете срещи отношението към нас бе недопустимо и извън правилата за професионална етика и морал.

На първата среща по категоричен и недвусмислен начин ни бе заявено, че следва да напуснем работата си, като се търси начин това да стане принудително. Включително ни бе съобщено, че се търси и съвет от член на ВСС в тази връзка. По отношение на нашите качества бяха използвани обидни епитети, неподкрепени с аргументи и в тотален разрез с всеобщото мнение на съдиите, възползвали се от възможността да работят със съдебен помощник.

В същия дух протече и срещата с г-н Топалов, който, освен че продължи да отправя непристойни за един съдия квалификации, си позволи да коментира и качествата на съдии от различни по степен съдилища.

Естествено право на ръководството на съда е да оценява служителите и да взема решение за тяхното служебно положение, но това трябва да се извърши, съобразявайки се със законовите изисквания на базата на задълбочена и дългосрочна проверка за качеството на извършената работа. Категорично заявяваме, че по отношение на нас това не бе сторено. Не бе отчетено по никакъв начин, че повечето от нас са със стаж като съдебни помощници с повече от три години. Липсват каквито и да е констатации, че през този дълъг период е допуснато некачествено изпълнение на служебните задължение, нито пък са констатирани нарушения при изпълнението им, поради което липсват забележки и наказания.

Съдиите, с които сме работили в изпълнение на нашите служебни задължение по никакъв начин не са изразявали недоволство, а напротив - оценките им са положителни.

Не бе извършена дългосрочна и задълбочена преценка за нашите професионални качества, а изводът за тях бе направен на базата на инцидентно проведен тест, без предварително определени правила, критерии и начини за оценяване.

В подкрепа на убеждението, че е налице преднамереност от страна на председателя на СГС са и начините, по които бяха прекратени и трудовите правоотношения. По недопустим начин г-н Топалов лично е мотивирал част от нас да се съгласят да напуснат по взаимно съгласие, други са отстранени по реда на чл. 328 ал. 1, т.5- липса на качества, като на тях избор не е даден, а за трети се е наложило да търсят закрилата по Кодекса на труда.

Изложените дотук действия на г-н Топалов и част от ръководството на СГС в никакъв случай не могат да се приемат за етични, морални и почтени.

От всичко изложено намираме, че нашето отстраняване е планирано и изпълнено от г-н Топалов като категорично считаме, че това не е продиктувано от желание да се решат проблеми, свързани с нашата работа и като цяло подобряване на работата на СГС.
Считаме, че г-н Топалов е длъжен да отговори пред вас какво е целял с нашето отстраняване ,грубо нарушавайки изискванията за етика, морал и почтеност.

Убедени сме, че вие внимателно ще проверите изложеното от нас и ще вземете правилното решение.
Нашите права ние ще защитим в съда.

Целта на този сигнал е да проверите доколко г-н Топалов притежава необходимите професионални, морални и нравствени качества за заемане на длъжността административен ръководител на СГС и доколко се е съобразявал с тях при нашето отстраняване.

Другата ни цел е да предотвратим и да не се допуска по този недопустим начин да се действа спрямо други съдебни служители.

Убедени сме, че проверката на изложеното в сигнала ще бъде обективна и заявяваме готовност да съдействаме за провеждането й.

Както Канал 3 вече съобщи шефът на СГС Калоян Топлаво прави масова чистка в съда. И докато уволнява старите кадри, назначава нови, които се оказват негови кумци и кумове. Схемата беше разкрита от премиерския съветник Яне Янев, а след това подкрепена и от конкретните назначения, които Топалов е извършил. В кадруването в СГС активно участва и съпругата му Доника, която урежда в съда и приятелки. 

 

 

17:29 | 30 Март 2020 г.

Градската прокуратура пое разследването на катастр...

17:29 | 30 Март 2020 г.
Софийска градска прокуратура води разследване на пътния инцидент на автомагистрала „Хемус“ със загинал водач на товарен автом...
Темида
15:58 | 30 Март 2020 г.

Студент отива на съд за нарушаване на карантината ...

15:58 | 30 Март 2020 г.
Районната прокуратура в Благоевград внесе днес за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 19-годишния студент Г.С. з нарушаване на задъл...
15:47 | 30 Март 2020 г.

Съдът запорира акции и сметки на Прокопиев

15:47 | 30 Март 2020 г.
По искане на Антикорупционната комисия Софийският градски съд е наложил запор на имущество на бизнесмена Иво Прокопиев. Това потвърд...
14:58 | 30 Март 2020 г.

Досъдебно производство и 20 000 лв гаранция срещу ...

14:58 | 30 Март 2020 г.
Софийска районна прокуратура /СРП/ образува досъдебно производство за всяване на смут и безпокойство в обществото в условията на извънред...
11:50 | 30 Март 2020 г.

Прокуратурата пита Ананиев как се контролират "бър...

11:50 | 30 Март 2020 г.
По повод зачестилото предлагане на т.нар. "бързи тестове' за диагностициране за възможно заразяване с коронавирус, Върховната ад...
11:11 | 30 Март 2020 г.

Екоминистърът е привикан в Прокуратурата по повод ...

11:11 | 30 Март 2020 г.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро пристигна в Прокуратурата, за да разбере какво е открито в ТЕЦ “Бобов ...