Цацаров: Опитват се да пришият Пеевски с мен или с премиера

Не съм във война с министър Христо Иванов, заяви още главният прокурор

Източник: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира свързването му с депутата от ДПС Делян Пеевски и намеренията обвинител номер едно да получи по-голяма власт чрез законодателни промени, в ефира на bTV:

"Името на Делян Пеевски никога не е потъвало, то винаги е на повърхността. Винаги стремежът е той да бъде ръка за ръка с премиера, с мен. Всеки от нас да бъде пришит към него. Да се каже – тук са добрите, там са лошите – тези с Пеевски", заяви Цацаров.

За Цветан Василев и затова, че ще съди държавата в Страсбург, Цацаров каза, че не могат да обвинят банкера, че е взел решение да има такава своя позиция на защита.

"Той така разбира нещата, така ги казва. Това, което прочетох от него са твърдения за оставени нотариално-заверени показания. Там някъде в сейфовете могат да присъстват всички тайни, които Василев е създал или не е, добави Цацаров.

Мястото, където трябва да бъдат проверени всички негови твърдения, се нарича протокол за разпит на обвиняемо лице. Всичко онова, което той би казал в този протокол, не би следвало да бъде тайна за обществото, уточни Цацаров. Той обяви, че по казуса с КТБ се очаква тази седмица да има още обвиняеми. Средството за връщане в България на Василев е молба за екстрадиция, припомни Цацаров.

"Няма война с правосъдния министър"

"Защо трябва да има война? Напускането на работната група на МП е резултат от ясното съзнание, че присъствието им е безсмислено там", каза Цацаров във връзка с това, че прокурори миналата седмица напуснаха работната група, която обсъжда стратегията за съдебна реформа.

Това не е война. Един проект за изменение на Закона за съдебната власт в един момент ще се представи на МП, разработен от работна група, очевидно, че колегите ми не желаят да се включват в това, добави Цацаров.

Той подчерта, че има разностранна оценка за Иванов. От една страна има воля и желание да извърши промени, той има ясно съзнание за това къде това трябва да се осъществи. Само, че това в много случаи се формулира абстрактно и общо. Отнасям се позитивно към тази му воля. Но тя трябва да се облече в конкретни стъпки и действия, много по-различни от общото понятие стратегия.

Бих желал да му кажа, че ако основната цел на стратегията е прокуратурата и главният прокурор - греши, те могат да са едни от целите. Това бе признато и от ЕК в последния доклад. Това е човек с воля за реформа. Но на негово място мисля, че тази позиция трябва да има конкретни измерения. Не бива съдебната власт, особено съдиите и магистратите да се разделят на добри и лоши, членуващи в добра или лоша съсловна организация. Това не съм го правил нито като съдия, нито сега, подчерта още Сотир Цацаров.

"Главният прокурор не иска повече власт. Ако искаше, може би щеше да бъде привърженик за спиране на сделките за 48 часа. Искам нормална процедура в наказателния процес. Затова бяха направени предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), радвам се, че депутатите ги приеха. Говорим за мерките за неотклонение, за бягството на осъдени лица, знаем братя Галеви, "Соло", каза Цацаров и отбеляза, че е категорично против прокуратурата да спира сделки.

Това, което съм предложил, са измененията в НПК. Не мисля, че е решение на Борисов за спирането на сделки, а депутатите имат право на инициатива, под законопроекта стоят имената на вносителите. Законодателят не е длъжен да се допитва до субектите, на които създава задължения, отговори Цацаров на въпрос дали са се допитали първо до него за промените в НПК. 

Арестуваха бащата на изоставеното бебе, от майката няма следа
22:16 | 24 Април 2019 г.

Арестуваха бащата на изоставеното бебе, от майката...

22:16 | 24 Април 2019 г.
Полицията в Пловдив арестува бащата на изоставеното 6-месечно бебе. 28-годишният мъж е задържан за 24 часа, съобщи bTV. Майката все още с...
Разследват Йончева за използване на къщи за гости не по предназначение
15:57 | 24 Април 2019 г.

Разследват Йончева за използване на къщи за гости ...

15:57 | 24 Април 2019 г.
Елена Йончева ще бъде разследвана за използване на къщи за гости не по предназначение, като всички останали, съобщи по време на брифинг г...
Прокуратурата проверява 746 къщи за гости, яхти и АТВ-та
15:50 | 24 Април 2019 г.

Прокуратурата проверява 746 къщи за гости, яхти и ...

15:50 | 24 Април 2019 г.
746 къщи за гости, построени с 202 милиона лева евросредства, и близо 100 моторни превозни средства, високопроходими джипове, АТВ-та и ях...
15:28 | 24 Април 2019 г.

Прокуратурата отново отне книжката на Лютви Местан

15:28 | 24 Април 2019 г.
Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, че Лютви Местан не е бил толкова изряден шофьор и затова повторно му отне книжката. Тов...
КПКОНПИ ще проверява министър Красимир Каракачанов
15:25 | 24 Април 2019 г.

КПКОНПИ проверява Каракачанов за недекларирани имо...

15:25 | 24 Април 2019 г.
В прокуратурата постъпи сигнал срещу Красимир Каракачанов, проверката е поверена на КПКОМПИ, съобщи по време на бифинг говорителят на гла...
Мистериозен човек оставил ключа от къщата за гости, свързана с Манолев в общината Сандански
15:15 | 24 Април 2019 г.

Мистериозен човек оставил ключа от къщата за гости...

15:15 | 24 Април 2019 г.
Александър Манолев е открит и разпитан, утре ще разберете и други неща, заяви по време на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна ...

гледай на живо

25.04.2019
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини