Цацаров: Опитват се да пришият Пеевски с мен или с премиера

Не съм във война с министър Христо Иванов, заяви още главният прокурор

Източник: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира свързването му с депутата от ДПС Делян Пеевски и намеренията обвинител номер едно да получи по-голяма власт чрез законодателни промени, в ефира на bTV:

"Името на Делян Пеевски никога не е потъвало, то винаги е на повърхността. Винаги стремежът е той да бъде ръка за ръка с премиера, с мен. Всеки от нас да бъде пришит към него. Да се каже – тук са добрите, там са лошите – тези с Пеевски", заяви Цацаров.

За Цветан Василев и затова, че ще съди държавата в Страсбург, Цацаров каза, че не могат да обвинят банкера, че е взел решение да има такава своя позиция на защита.

"Той така разбира нещата, така ги казва. Това, което прочетох от него са твърдения за оставени нотариално-заверени показания. Там някъде в сейфовете могат да присъстват всички тайни, които Василев е създал или не е, добави Цацаров.

Мястото, където трябва да бъдат проверени всички негови твърдения, се нарича протокол за разпит на обвиняемо лице. Всичко онова, което той би казал в този протокол, не би следвало да бъде тайна за обществото, уточни Цацаров. Той обяви, че по казуса с КТБ се очаква тази седмица да има още обвиняеми. Средството за връщане в България на Василев е молба за екстрадиция, припомни Цацаров.

"Няма война с правосъдния министър"

"Защо трябва да има война? Напускането на работната група на МП е резултат от ясното съзнание, че присъствието им е безсмислено там", каза Цацаров във връзка с това, че прокурори миналата седмица напуснаха работната група, която обсъжда стратегията за съдебна реформа.

Това не е война. Един проект за изменение на Закона за съдебната власт в един момент ще се представи на МП, разработен от работна група, очевидно, че колегите ми не желаят да се включват в това, добави Цацаров.

Той подчерта, че има разностранна оценка за Иванов. От една страна има воля и желание да извърши промени, той има ясно съзнание за това къде това трябва да се осъществи. Само, че това в много случаи се формулира абстрактно и общо. Отнасям се позитивно към тази му воля. Но тя трябва да се облече в конкретни стъпки и действия, много по-различни от общото понятие стратегия.

Бих желал да му кажа, че ако основната цел на стратегията е прокуратурата и главният прокурор - греши, те могат да са едни от целите. Това бе признато и от ЕК в последния доклад. Това е човек с воля за реформа. Но на негово място мисля, че тази позиция трябва да има конкретни измерения. Не бива съдебната власт, особено съдиите и магистратите да се разделят на добри и лоши, членуващи в добра или лоша съсловна организация. Това не съм го правил нито като съдия, нито сега, подчерта още Сотир Цацаров.

"Главният прокурор не иска повече власт. Ако искаше, може би щеше да бъде привърженик за спиране на сделките за 48 часа. Искам нормална процедура в наказателния процес. Затова бяха направени предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), радвам се, че депутатите ги приеха. Говорим за мерките за неотклонение, за бягството на осъдени лица, знаем братя Галеви, "Соло", каза Цацаров и отбеляза, че е категорично против прокуратурата да спира сделки.

Това, което съм предложил, са измененията в НПК. Не мисля, че е решение на Борисов за спирането на сделки, а депутатите имат право на инициатива, под законопроекта стоят имената на вносителите. Законодателят не е длъжен да се допитва до субектите, на които създава задължения, отговори Цацаров на въпрос дали са се допитали първо до него за промените в НПК. 

Пуснаха от ареста всички от аферата с ТЕЛК-ове във Варна
22:23 | 20 Февруари 2019 г.

Пуснаха от ареста всички от аферата с ТЕЛК-овете в...

22:23 | 20 Февруари 2019 г.
След няколко часа съдебно заседание, спецсъдът пусна от ареста всички задържани при акцията за ТЕЛК-ове във Варна. Петко Ников, Юлиян...
Граждани протестираха срещу ЧСИ, договориха се с Цачева за промени в ГПК
19:47 | 20 Февруари 2019 г.

Граждани протестираха срещу ЧСИ, договориха се с Ц...

19:47 | 20 Февруари 2019 г.
Граждани протестираха пред Министерството на правосъдието в София срещу дейността на частните съдебни изпълнители. Недоволните искат ...
17:13 | 20 Февруари 2019 г.

30 г. затвор получи четворен убиец с брадва от Кас...

17:13 | 20 Февруари 2019 г.
30 години в затвор при първоначален строг режим ще излежи Петър Петров, който през септември миналата година уби четирима свои роднини в ...
15:11 | 20 Февруари 2019 г.

Обвиненият за клането в Нови Искър намеси организа...

15:11 | 20 Февруари 2019 г.
Задържаният за четворното убийство в Нови Искър пристигна в съда с маска на лицето. Той страда от тежка форма на туберкулоза, което налаг...
Арестуваха побесняла майка във Велико Търново, потрошила детски център
14:56 | 20 Февруари 2019 г.

Искат арест за банковата служителка, обвинена в пр...

14:56 | 20 Февруари 2019 г.
Окръжна прокуратура – Сливен внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б...
14:53 | 20 Февруари 2019 г.

Задържаният за убийството в Кюстендил си е признал

14:53 | 20 Февруари 2019 г.
Съдът в Кюстендил остави в ареста 19-годишния Алекс Иванов, който е задържан и обвинен за убийството на 35-годишния Валери Дъбов в Кюстен...

гледай на живо

21.02.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини