Полицаите не отстъпват! Нови протести, ако през септември няма съгласие

Ситуацията е такава, че сме решили този път да не отстъпваме, заяви каза председателят на Управителния съвет на СФСМВР Валентин Попов

МВР с нов ултиматум към ръководството
Източник: БГНЕС

МВР с нов ултиматум към ръководството

Още по темата

След протеста на 5 юли практически отклик нямаше, доколкото преговори по трите искания, заради които и седемте синдиката в МВР са в състояние на протест, досега така и не са започнали.

Това каза председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, цитиран от novini.bg.

Стигнахме дотам, че изпратихме на министъра нотариална покана да изпълни задълженията си по Закона за МВР и да започне преговори по исканията. Такива преговори не са започнали и до ден днешен. Да, заседания на Съвета за социално партньорство се свикват, говори се по други теми, но по основните – не. Вчера имаме едно писмо от председателя на Съвета за социално партньорство в МВР, с което той насрочва заседание на 12 септември, на което ще се обсъждат две от основните три искания, заяви Попов.

Ситуацията до момента ни принуди да продължим с протестните действия. Започнахме серия от регионални протести, като с тях не търсим масовост, а идеята е да държим въпроса постоянно открит, добави синдикалистът.

Той уточни, че такива регионални протести вече са се провели в Благоевград, Бургас, Видин, Варна, Добрич, Гоце Делчев, Ямбол, като предстоят регионални протести в Разград, Кърджали, Перник, Пловдив. Това ще продължи най-малко до началото на септември. В зависимост от това как ще се развият нещата, ако това заседание на Съвета за социално партньорство на 12 септември може да се разглежда като старт на преговори и ако по време на тези преговори се стигне до някакъв задоволителен и за двете страни резултат, нормално е да прекратим протестите. И обратно, ако не постигнем задоволителен резултат, най-вероятно ще има нови национални протести и други форми, за които е още рано да се говори, посочи Валентин Попов.

Исканията ни остават такива, каквито бяха, когато започнаха протестите в началото на юли – ще настояваме за увеличение на заплатите на служителите в МВР още тази година. Убедени сме, че възможности за това съществуват и всичко е въпрос на воля. Не можем да приемем отлагане на увеличението за следващата година – началото на следващата година ще е по-скоро време за следващо увеличение на заплатите, което този път да е свързано с социално измерим променлив фактор, като например минималната или средната заплата за страната, заяви Попов.

Синдикалистът каза, че се надява вътрешният министър Валентин Радев да е разбрал исканията на полицейските синдикати. Още повече, че в началото той казваше, че не му стигали аргументи за увеличаването на запалтите ни. Смятам, че вече му бяха предостаевни повече от достатъчно аргументи, на база на които да може да защити това искане пред министъра на финансите и в Министерския съвет, посочи председателят на УС на СФСМВР.

По думите на Валентин Попов казусът с униформените служители в МВР, които не бяха получавали униформи от години, на практика засега е единственото искане на синдикатите, което е изпълнено до момента. Бяхме свидетели как могат да се внесат някои промени в Закона за МВР много бързо, което за нас е аргумент, че другите промени, които предлагаме, могат да бъдат решени също толкова бързо. Това е, най-просто казано, възстановяване на справедливостта - за да не отиват на работа във вид на клошари, колегите бяха принудени да заделят лични средства и да си купуват елементи от униформено облекло, където и както успеят да ги намерят, или нещо, наподобяващо униформено облекло. Надявам се това да продължи и с другите ни искания, заяви Попов.

Той още веднъж подчерта, че ако и през септември синдикатите не постигнат съгласие с ръководството на МВР и с управляващите държавата, следващите протести са неминуеми. Ситуацията е такава, че сме решили този път да не отстъпваме, и то не заради някакъв каприз или защото така ни е хрумнало, просто няма накъде да се отстъпва в случая, каза още Валентин Попов.

 

Етикети: полиция , полицаи
19:11 | 19 Юни 2018 г.

Мярка "подписка" за най-младия кмет, който бе хван...

19:11 | 19 Юни 2018 г.
Районна прокуратура-Карлово привлече като обвиняем Тодор Танковски, кмет на село Войнягово, по досъдебно производство за опит за лично ук...
13:06 | 19 Юни 2018 г.

Оправдаха и четиримата обвиняеми за взрива в Горни...

13:06 | 19 Юни 2018 г.
И четиримата обвиняеми по делото за взрива във фабрика "Миджур" – Горни Лом, при който загинаха 15 души, бяха оправдани о...
11:55 | 19 Юни 2018 г.

Прокуратурата разкри за какво е бил подкупът за мл...

11:55 | 19 Юни 2018 г.
Районна прокуратура – Карлово пусна прессъобщение, в което обясни как и защо е бил задържан най-младия кмет в общината – 24-г...
Плакатната защита на Иванчева продължи в съда
11:06 | 19 Юни 2018 г.

Държана ли е Иванчева с белезници пред съда? Всъщн...

11:06 | 19 Юни 2018 г.
Гражданските права на арестуваната кметица на "Младост" Десислава Иванчева не са били нарушавани. Това става ясно...
Завод Видекс, Горни Лом
08:19 | 19 Юни 2018 г.

Слагат край на делото за трагедията в Горни Лом

08:19 | 19 Юни 2018 г.
Край на делото за трагедията в Горни Лом. В Окръжния съд на Видин ще бъде прочетена присъдата за взрива във фабриката за боеприпаси, при ...
18:47 | 18 Юни 2018 г.

Отложиха решението за старта на делото срещу Петър...

18:47 | 18 Юни 2018 г.
Държавата търси над 1 млн. лева от Петър Москов и негови подчинени. Толкова са пропуснатите ползи при вноса на ваксини от Турция. Специал...

гледай на живо

20.06.2018
 • в момента
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин