Съдът отряза Цветан Василев в дело за обида, банкерът-беглец ще плаща 5000 лв. за разноските

Обвиняемият в 146 престъпления за над 2 млрд. лв. се обидил от сравнение с великия комбинатор Остап Бендер

Съдът отряза Цветан Василев в дело за обида, банкерът-беглец ще плаща 5000 лв. за разноските
Източник: youtube

Съдът отряза Цветан Василев в дело за обида, банкерът-беглец ще плаща 5000 лв. за разноските

Сравняването на шефа на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев с Остап Бендер не е унизително за честта и достойнството му. Това е решил Софийският районен съд по делото за обида и клевета, което беше заведено от Василев срещу Муравей Радев. 
 
Банкерът даде на съд бившия финансов министър заради интервю в столичен всекидневник от август 2015 г., препечатано от новинарски сайт под ново заглавие. Василев се почувствал обиден и с унизени чест и достойнство, когато прочел, че "великият комбинатор Остап Бендер е надминат многократно от българския банкер".
 
Освен това бил оклеветен от твърденията на Радев, че той и семейството му "вече са имали достъп до гарантирания размер на депозитите". По този повод Радев  казва: "Уникална е безочливата наглост на Цветан Василев". 
 
Съдът, който издаде оправдателната присъда, обаче се мотивира така:
 
"В романите на Илф и Петров литературният герой се стреми към натрупване на парични средства, което не би могло да се възприеме за позорно. Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой". 
 
За твърдението в интервюто, че Остап Бендер, който обичал да дели в съотношението "половината за мен, половината - за нас", е надминат от "българския банкер" съдът приема, че няма как да е обидно, тъй като е безадресно - не се споменава поименно никой. Дори да се приеме, че се подразбира, че става дума за Василев, сравнението не е проблем, освен това съдът не можел категорично да установи, че използваното сравнение е в негативен смисъл. 
 
Според магистратите изразът "уникална е безочливата наглост" пък изразява негативното мнение на Радев за точно определени действия на Василев. 
"Правото на свободно изразяване на мнение за нечия личност, в това число на негативно, е абсолютно гарантирано", пише съдията в мотивите си. 
Ограничението е единствено да не се отправят неприлични, вулгарни и нецензурни думи. Думата "наглост" не е обидна, само е натоварена с отрицателно значение. Не са клеветнически и думите "безочлив" и "уникален".
 
А и публичните личности следва да понасят и негативните критични коментари за своите действия, заключава съдът. След като Радев е оправдан, разноските му за адвокат - 5000 лева, остават за сметка на Василев.
 
Предстои Софийският градски съд да разгледа делото като втора инстанция. 
Бившият шеф на КТБ, който се крие от българското правосъдие в Белград, е обвиняем в 146 престъпления за над 2 милиарда лева. 
Етикети: Цветан Василев
Съдът остави в ареста 17-годишния ученик от Садово
14:35 | 23 Септември 2017 г.

Съдът остави в ареста 17-годишния ученик от Садово

14:35 | 23 Септември 2017 г.
Дванайсетокласникът, нападнал преди дни с дървен кол учител по английски в Професионалната селскостопанска гимназия в Садово, остава зад ...
СФСМВР: Има разминаване в твърденията на премиер, министър и зам.-министър
11:20 | 23 Септември 2017 г.

СФСМВР: Има разминаване в твърденията на премиер, ...

11:20 | 23 Септември 2017 г.
Словестната битка между полицейския синдикат, вътрешният минитър и премиера Бойко Борисов продължава. Днес от СФС на МВР разпространиха п...
18:17 | 21 Септември 2017 г.

Калоян Топалов пак не каза защо бяга от СГС (ВИДЕО...

18:17 | 21 Септември 2017 г.
Председателят на Софийския градски съд (СГС) в оставка Калоян Топалов отново не отговори, защо напуска поста си.   След дълг...
Татяна Дончева блъска Снежана Хитова
17:07 | 21 Септември 2017 г.

Екшън на делото на Гриша Ганчев! Татяна Дончева гр...

17:07 | 21 Септември 2017 г.
Екшън с участието на Татяна Дончева се разигра днес в коридорите на Специализирания съд. След поредното заседание по "Захарната ...
Калоян Топалов
15:16 | 21 Септември 2017 г.

Освобождават Калоян Топалов следващата седмица

15:16 | 21 Септември 2017 г.
Висшият съдебен съвет ще гласува оставката на Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд, на 26 септември. Той поиска...
16:37 | 20 Септември 2017 г.

Биячът Живко, който изрита стара жена в Бургас, е ...

16:37 | 20 Септември 2017 г.
26-годишният Живко Кючуков, който в началото на май преби възрастна жена на автобусна спирка в Бургас, е вменяем и е съзнавал какво върши...

гледай на живо

24.09.2017
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 09:00
  Пулс
 • 09:30
  Кухнята на Звездев