Съдът отряза Цветан Василев в дело за обида, банкерът-беглец ще плаща 5000 лв. за разноските

Обвиняемият в 146 престъпления за над 2 млрд. лв. се обидил от сравнение с великия комбинатор Остап Бендер

Съдът отряза Цветан Василев в дело за обида, банкерът-беглец ще плаща 5000 лв. за разноските
Източник: youtube

Съдът отряза Цветан Василев в дело за обида, банкерът-беглец ще плаща 5000 лв. за разноските

Сравняването на шефа на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев с Остап Бендер не е унизително за честта и достойнството му. Това е решил Софийският районен съд по делото за обида и клевета, което беше заведено от Василев срещу Муравей Радев. 
 
Банкерът даде на съд бившия финансов министър заради интервю в столичен всекидневник от август 2015 г., препечатано от новинарски сайт под ново заглавие. Василев се почувствал обиден и с унизени чест и достойнство, когато прочел, че "великият комбинатор Остап Бендер е надминат многократно от българския банкер".
 
Освен това бил оклеветен от твърденията на Радев, че той и семейството му "вече са имали достъп до гарантирания размер на депозитите". По този повод Радев  казва: "Уникална е безочливата наглост на Цветан Василев". 
 
Съдът, който издаде оправдателната присъда, обаче се мотивира така:
 
"В романите на Илф и Петров литературният герой се стреми към натрупване на парични средства, което не би могло да се възприеме за позорно. Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой". 
 
За твърдението в интервюто, че Остап Бендер, който обичал да дели в съотношението "половината за мен, половината - за нас", е надминат от "българския банкер" съдът приема, че няма как да е обидно, тъй като е безадресно - не се споменава поименно никой. Дори да се приеме, че се подразбира, че става дума за Василев, сравнението не е проблем, освен това съдът не можел категорично да установи, че използваното сравнение е в негативен смисъл. 
 
Според магистратите изразът "уникална е безочливата наглост" пък изразява негативното мнение на Радев за точно определени действия на Василев. 
"Правото на свободно изразяване на мнение за нечия личност, в това число на негативно, е абсолютно гарантирано", пише съдията в мотивите си. 
Ограничението е единствено да не се отправят неприлични, вулгарни и нецензурни думи. Думата "наглост" не е обидна, само е натоварена с отрицателно значение. Не са клеветнически и думите "безочлив" и "уникален".
 
А и публичните личности следва да понасят и негативните критични коментари за своите действия, заключава съдът. След като Радев е оправдан, разноските му за адвокат - 5000 лева, остават за сметка на Василев.
 
Предстои Софийският градски съд да разгледа делото като втора инстанция. 
Бившият шеф на КТБ, който се крие от българското правосъдие в Белград, е обвиняем в 146 престъпления за над 2 милиарда лева. 
Етикети: Цветан Василев
Задържаха мъж, барикадирал се в дома си и стрелял по полицаи
19:27 | 20 Февруари 2018 г.

Задържаха мъж, барикадирал се в дома си и стрелял ...

19:27 | 20 Февруари 2018 г.
Полицията задържа 35-годишен мъж, барикадирал се в дома си в тополовградското село Орешник и стрелял по униформените, съобщиха от пресцен...
Районният прокурор на Пловдив: Рано е да се говори за обвинение на майката на близнаците
16:56 | 20 Февруари 2018 г.

Районният прокурор на Пловдив: Рано е да се говори...

16:56 | 20 Февруари 2018 г.
Рано е да се говори дали на майката на близнаците от Пловдив ще бъде повдигнато обвинение. Това каза на пресконференция районният прокуро...
Поискаха 400 000 обезщетение за убийството на Георги в Борисовата градина
16:29 | 20 Февруари 2018 г.

Поискаха 400 000 обезщетение за убийството на Геор...

16:29 | 20 Февруари 2018 г.
Обезщетение от общо 400 000 лева поискаха родителите на 15-годишния Георги Борисов от подсъдимия за смъртта му Йоан Матев. Георги Бор...
Висшият съдебен съвет избира председател на Софийски градски съд
07:32 | 20 Февруари 2018 г.

Висшият съдебен съвет избира председател на Софийс...

07:32 | 20 Февруари 2018 г.
Висшият съдебен съвет избира днес нов председател на Софийски градски съд. За ръководния пост се борят двама магистрати - Светлин Михайло...
Съдът гледа делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина
07:08 | 20 Февруари 2018 г.

Съдът гледа делото срещу Йоан Матев за убийството ...

07:08 | 20 Февруари 2018 г.
Софийският градски съд ще заседава днес по делото срещу Йоан Матев. Той е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисова ...
Цацаров изиска делото за прегазената жена във врачанското село Търнава
17:09 | 19 Февруари 2018 г.

Цацаров изиска делото за прегазената жена във врач...

17:09 | 19 Февруари 2018 г.
След сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров за необосновано забавяне в действията на компетентната прокуратура по повод на производств...

гледай на живо

21.02.2018
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:30
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо