Общото събрание на САС отказа да се занимава с писмото на съдия

Самият магистрат Милен Василев обяви, че реакцията му била емоционална

Даниела Дончева
Източник: Дневник

Даниела Дончева

Общото събрание на Апелативен съд - София не обърна внимание на заявлението на съдия Милен Василев, в което бяха изложени съмнения за корупционни практики от страна на административния ръководител Даниела Дончева, съобщава "Правен свят". 

За казуса се разбра преди седмица от закачено на таблото в САС в Съдебната палата писмено изложение на съдия Милен Василев. Днес той отново е потвърдил, че няма доказателства за написаното, включително и за интереса на Даниела Дончева по дело с предмет на иск за 102 млн. лв. Василев е обяснил още, че действията му били плод на емоционална реакция.

По повод заявлението на съдията председателят на САС сезира инспектората към ВСС, самия кадрови орган, както и главния прокурор. Дончева поиска да й бъде извършена проверка по твърденията на своя колега. По-късно инспекция на управлението на САС разпореди и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. 

В момента в Апелативен съд - София продължават проверките по казуса, като избраната преди година и половина председателка Даниела Дончева обяви, че ще предприеме действия спрямо набедилия я колега, след приключването им.

А от общото събрание на САС съобщиха официално:

Общото събрание на Апелативен съд – София единодушно отказа да вземе становище по т.нар. "заявление" на съдията Милен Василев от Търговско отделение на съда, закачено в коридора преди седмица и пуснато в социалните мрежи 4 дни по-късно.  

В него се твърдеше, че имало "скандални действия на председателя на САС". Беше посочено още, че издадената от съдия Дончева заповед за влизане на съдия Василев в друг съдебен състав на ТО на САС е незаконна и освен това със "силен корупционен мирис", като целта й е да бъдат овладяни делата, по които той е бил докладчик и най-вече т.д. №2632/2017 г.  

Магистрати от Общото събрание изразиха мнения, че внушенията, които се правят чрез заявлението са недопустими, а начинът, по който то е разпространено в коридора и впоследствие в медиите – неприемлив. 

Съдия Милен Василев изрази съжаление, че е подписал въпросното заявление "с неуважение" и повтори, че не разполага с доказателства за "проява на корупция". 

Общото събрание на Апелативен съд – София отказа да вземе становище и по заповедта за влизане на съдия Василев в друг съдебен състав. 

Магистратите приеха, че това не е в тяхната компетентност, още повече че по въпроса вече са сезирани и правят проверки Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Р. България, както и Върховният касационен съд. 

Общото събрание на Апелативен съд – София прие и решение, според което е изцяло в правомощията на председателя на съда - следващо от Закона за съдебната власт – разпределянето на съдиите по състави.

Етикети: ВСС , САС , ВАС
Изслушването на Иван Гешев във ВСС
-5
07:26 | 14 Ноември 2019 г.

ВСС прегласува кандидатурата на Иван Гешев за глав...

07:26 | 14 Ноември 2019 г.
Висшият съдебен съвет ще прегласува днес кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Това се налага, след като президентът Румен Раде...
14:16 | 13 Ноември 2019 г.

Прокуратурата и Асоциацията на банките сключиха Ме...

14:16 | 13 Ноември 2019 г.
Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов сключиха ...
12:56 | 13 Ноември 2019 г.

Магдалинчев: Сотир Цацаров би бил добра кандидатур...

12:56 | 13 Ноември 2019 г.
Ако говорим хипотетично, бих казал, че Сотир Цацаров би бил добра кандидатура за председател на антикорупционната комисия. Това каза пред...
Калин Калпакчиев
11:25 | 13 Ноември 2019 г.

Калпакчиев в конфликт на интереси и по делото за д...

11:25 | 13 Ноември 2019 г.
Шефът на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев най-вероятно е бил в конфликт на интереси в процеса срещу бившия депу...
13:37 | 12 Ноември 2019 г.

Изборът на Гешев и на Панов – приликите и разликит...

13:37 | 12 Ноември 2019 г.
Когато преди пет години тогавашният съдия във Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов бе кандидат за председател на Върховния кас...
Магдалинчев разкри: Лозан Панов иска да определи бъдещия главен прокурор
19:00 | 11 Ноември 2019 г.

Магдалинчев: Няма законов срок, в който президентъ...

19:00 | 11 Ноември 2019 г.
"Позицията на президента Радев за избирането на нов главен прокурор не е обсъждана, официално събиране на ВСС по този въпрос не е им...