ПРОГНОЗА: Ще има отстрел на магистрати

Ясен Тодоров прогнозира компроматна война ако не минат конституционните промени

Правят се внушения, че сегашният ВСС е най-лошият
Източник: Канал 3

Правят се внушения, че сегашният ВСС е най-лошият

Компроматна война и отстрел на магистрати. Това прогнозира членът на ВСС Ясен Тодоров. Според него кръговете, които искат тотална подмяна на съвета са толкова амбицирани да сменят членовете му, че ако не успеят да прокарат конституционните промени, ще се концентрират изцяло върху компроматите. 

Висшият съдебен съвет (ВСС) е трудно податлив на влияние орган и затова е неудобен. Това каза още в редаването на Канал 3 "Денят на живо" Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия във ВСС. 

Той изрази сериозни резерви за част от промените, които се готвят в съдебната система. Така например, според него, отмяната на тайното гласуване във ВСС и преминаването към явно, цели някой да наложи по-голям контрол в системата. Ако ВСС се раздели на две колегии – прокурорска и съдийска, кой прокурор би гласувал срещу главния обвинител, попита риторично Тодоров.

Искането на смяната на ВСС означава едно – явно сме неудобни на някого, заключи Тодоров. Той прогнозира, че народните представители ще се вслушат в думите на специалистите по конституционно право. Ако те все пак ги приемат на сляпо, рискуват да се изложат, защото те ще бъдат върнати от Конституционния съд.

Тодоров каза, че в момента в определени медии се истеризира с темата и се внушава на обществото, че това е най-лошият Висш съдебен съвет, който сме имали, и че част от тези внушения идват от Съюза на съдиите. 

Тодоров отново напомни, че Съюзът на съдиите се финансира от фондация /б.р. "Америка за България"/, която дава пари за множество НПО-то и медии, които пък са най-активни в атаките срещу ВСС.

"Не казвам нищо за дейността на фондацията, и че оказва натиск, но тя финансира един съюз, който финансира определени медии, които са най-големите критици на ВСС", коментира Тодоров и така намекна, къде вижда сериозният проблем по темата. 

"Надявам се като цяло ВСС да не се поддава на медийния натиск", каза още Тодоров. Той обаче призна, че и в момента има опити да се влияе на личния живот на магистратите, и че те няма да спрат.

"Магистратите са хора и всеки има своите опасения. Очаквам, че ако планът този ВСС да се разпусне не успее, ще започна компроматна война и отстрел на най-неудобните членове", каза още Тодоров. 

12:59 | 18 Октомври 2019 г.

73 становища в подкрепа на кандидатурата на Иван Г...

12:59 | 18 Октомври 2019 г.
Общо 91 са писмата с представени становища, позиции и/или въпроси във връзка с процедурата за избор на главен прокурор на Република Бълга...
Антикорупционната комисия иска 1,1 млн. от ексшефа на разузнаването Кирчо Киров
09:15 | 18 Октомври 2019 г.

Антикорупционната комисия иска 1,1 млн. от ексшефа...

09:15 | 18 Октомври 2019 г.
Антикорупционната комисия поиска над един милион и сто хиляди от бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров и семейството му. Основание за т...
Софийски градски съд отмени промяната на режима на Бyдимиp Kyйoвич
18:34 | 17 Октомври 2019 г.

Софийски градски съд отмени промяната на режима на...

18:34 | 17 Октомври 2019 г.
Coфийcĸият гpaдcĸи cъд oтмeни зaпoвeдтa нa нaчaлниĸa нa Coфийcĸия зaтвop, c ĸoятo peжимът нa изтъpпявaнe нa нaĸaзaниeтo нa Бyдимиp Kyйoви...
Един обвинен и осем глобени след България-Англия
18:17 | 17 Октомври 2019 г.

Един обвинен и осем глобени след България - Англия

18:17 | 17 Октомври 2019 г.
Районната прокуратура в София е повдигнала обвинение на един от задържаните за непристойни действия на мача между България и Англия, съоб...
Цветан Василев по време на видео-чата
12:42 | 17 Октомври 2019 г.

Цветан Василев готвел фонд за повторно източване н...

12:42 | 17 Октомври 2019 г.
Банкерът-беглец Цветан Василев се е готвел да източи повторно КТБ две години преди избухването на аферата през юни 2014 г., пише Мони...
Форум за киберсигурност - 33
15:28 | 16 Октомври 2019 г.

Сотир Цацаров и Иван Гешев на посещение в САЩ

15:28 | 16 Октомври 2019 г.
Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са на посещение в САЩ. Визитата е по покана на американската страна за период...