Марковски: Дюлгеров не казва дали Иванчева е взела парите

Прокуратурата ще разследва и дали при ареста на кметицата е имало нередности

Десислава Иванчева
Източник: Канал 3

Понякога в мъглата се бият чудовища. Мога да коментирам само доказателства. Мога да гадая, но няма да е така отговорно и сериозно. Това заяви адвокат Марин Марковски, защитник на обвинената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева в отговор на въпрос дали властите са подведени или съзнателно натопяват един човек. В интервю пред Нова телевизия той отказа да прави оценка на този аспект от ситуацията.

Припомняме, на 17 април Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха показно арестувани в центъра на София. В служебния автомобил, с който са пътували, бяха открити пари, според прокуратурата - това е подкуп, който Иванчева сама си е поискала.

Според Марковски Десислава Иванчева не е "светнала като коледна елха" при ареста. Вещество има само на външната част на дясната ѝ длан, каза защитникът й. Според него веществото е там, защото Иванчева подписала протокола от обиска. Посредникът по сделката Дюлгеров казал, че пуснал плика с парите в кашонче зад шофьорската седалка. "Не казва дали тя е била в колата, дали е взела парите", каза Марковски.

Припомняме, автомобилът, в който са открити парите за подкупа, е на администрацията на столичния район "Младост". Заедно с кметицата е била и заместничката ѝ Биляна Петрова. Според защитника на кметицата, ръцете на Дюлгеров светели, защото си взел своя дял от цялата сума.

Пред bTV председателят на Специализираната прокуратура Иван Гешев обясни, че арестът бил по законовите изисквания. "Това е лош късмет - лош късмет за нас, разследващите, и ние имаме семейства, никой от нас не иска да стои пред цяла България и да извършва тези действия. Това е стрес и за обвиняемите и семействата им. Не сме виновни, че госпожата, заместникът й и посредника решиха да се срещнат в центъра на София, да извикат изнуденото лице, да вземат парите, да си ги разхвърлят в едно кафе и след това да тръгнат по този маршрут", заяви Гешев.

"За кметицата не светва. Тая елха ще им е много тъмна на прокурорите по това дело", закани се адвокат Марковски. Той поясни, че въпросният подкуп е в два пункта - поискала 500 000 и вторият - че е взела 70 000 евро.

Защитникът оспорва твърдението, че на 13 април 2018 г. в Ринг мол кметицата Иванчева е поискала тези пари. "На тази дата тя не е била там, този ден има програма като кметица. Тя там не е била. Това трябва да се докаже от прокуратурата", каза Марковски.

За искането на толкова голяма сума се иска от 10 до 30 години, каза адвокатът, позовавайки се на закона. Според него нямало много доказателства, "освен приказките на Дюлгеров (посредникът при подкупа - б.р.), че не през Иванчева, а чрез другата кметица...".

Бизнесменът Александър Ваклин, от когото Десислава Иванчева била поискала пари, само веднъж е бил в кабинета на Иванчева. Тогава тя се държала хладно и почти го изгонила от кабинета - цитира думите, казани от Ваклин пред прокуратурата адвокат Марковски.

"Аз никакви пари не съм искал, нищо не съм преговарял, нямам отношение към това", цитира Дюлгеров - посредникът по подкупа, адвокат Марковски.

Според адвоката парите, които са веществено доказателство по делото, били върнати. Има един протокол, че са върнати на Ваклинов. Ще е недоразумение, че ги няма парите - това е вещественото доказателство. Самите банкноти трябва да са на разположение, каза Марковски.

Той акцентира, че процедурата по самия арест на Десислава Иванчева, който продължи 10 часа е престъпление. В закона пише - задържаният трябва да получи заповед за задържане. Заповедта й е връчена в 13 часа. От 10:30 до 13 часа - противозаконно лишаване от свобода, обобщи Марковски.

Той нападна прокуратурата, която по думите му, извършва действия, които са престъпление и изземва веществени доказателства, които липсват. Явно мечтите на прокуратурата са доста разминаващи се със закона, каза адвокатът. Той обясни, че не бил чел специалните разузнавателни средства по делото, защото не са ни предадени.

На въпрос защо на Иванчева й се случва всичко това, адвокат Марковски обясни, че има оплакване от над 10 крупни строителни фирми, на които тя пречи. Тя е избрана като зелена кметица и искала да отговори на очакванията на своите избиратели да има градинки в района. Получава се разминаване между интереси и нейното поведение, опита да обясни адвокат Марковски.

По думите му бизнесменът Александър Ваклинов има закупен парцел, има разрешение от Столична община за строеж. Работата на кмета на "Младост" не е да дава разрешение, а да уведоми, да препрати преписката. При положение, че Иванчева бави преписката, има законово решение. Пуска се жалба до съда. Това не е престъпление. Съдът я глобява 5 хил. лева и тя е длъжна да му издаде преписката, обясни как е могло да протече ситуацията защитникът на кметицата Десислава Иванчева.

Припомняме, специализираната прокуратура поиска постоянен арест за кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Те бяха арестувани във вторник, 17 април, при показна акция в центъра на столицата - точно пред Спортната палата. Обвинени са за искане на подкуп от предприемач строител в "Младост". Според обявеното Иванчева и Петрова са заловени със 70 000 евро в кашон, който бил в колата, с която те са пътували. Подкупът е взет от посредника Петко Дюлгеров малко преди това.

Шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинга за подробности по случая заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора.

Междувременно от думите на Цецка Цачева стана ясно, че прокуратурата ще разследва и дали при ареста на кметицата е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът Десислава Иванчева.

12:23 | 16 Януари 2019 г.

Посякоха батка-самурай от Бургас с 1000 лв. глоба,...

12:23 | 16 Януари 2019 г.
Глоба в размер на 1000 лв. ще плати "последния самурай" от Бургас за това, че беснял със самурайски меч в общежитията на ВХТИ в...
Оръжейният търговец Емилиян Гебрев се представя за собственик на \
12:04 | 16 Януари 2019 г.

Парите от "Дунарит" текат към Сърбия и Русия

12:04 | 16 Януари 2019 г.
Оръжейният завод „Дунарит“ се източва от подставени лица на Цветан Василев, а отмъкнатите пари се разпределят по две направле...
11:58 | 16 Януари 2019 г.

Ромът, нападнал курсанти с брадва: Показваха средн...

11:58 | 16 Януари 2019 г.
Районният съд в Казанлък остави за постоянно в ареста Йордан Пенев, който преди два дни нападна с брадва курсанти от военния университет ...
Антикорупция с обвинение към бивш шеф на ОДМВР - Добрич за Суджукгейт
08:45 | 16 Януари 2019 г.

Ще тръгне ли делото за суджука срещу бившия депута...

08:45 | 16 Януари 2019 г.
Днес се очаква Специализираната прокуратура да внесе обвинителен акт срещу Живко Мартинов в Специализирания наказателен съд. Миналата сед...
17:28 | 15 Януари 2019 г.

Цирк - Мегз припадна в съдебната зала

17:28 | 15 Януари 2019 г.
Меглена Каканашева - Мегз припадна в залата, докато бе гледана мярката за неотклонение на бизнесмена Румен Рончев, с когото има връзка. ...
15:25 | 15 Януари 2019 г.

Супер джигити летят в Шуменско - рекордьор с "Ауди...

15:25 | 15 Януари 2019 г.
Шофьор преминал с превишена скорост от над 100 км/ч покрай камера на КАТ в Шуменско. Това стана ясно от годишния отчет за дейността на пъ...

гледай на живо

16.01.2019
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини