Подновяват делото срещу обвинения в жестоко убийство Йоан Матев (ВИДЕО)

Брат му Марсел отказа да свидетелства в съда

Йоан Матев
Източник: БГНЕС

Йоан Матев

Още по темата

Днес продължава делото срещу Йоан Матев, подсъдим за жестокото убийство на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г. Процесът започна през февруари. Майката и бащата на Георги са частни обвинители. Съдът допусна гражданските им искове общо за 400 000 лв. обезщетение за причинени болка и страдание.

През април родителите на жертвата се появиха за първи път в залата. На процеса присъства и майката на обвиняемия Йоан Матев. Пред съда показания трябваше да даде и братът на Матев - Марсел. Той обаче отказа да даде показания пред съда.

Поискаха 400 000 обезщетение за убийството на Георги в Борисовата градина

Именно Марсел е ключов свидетел по делото. Преди време той уличи брат си като извършител на престъплението и заведе разследващите до мястото, където е изхвърлен ножът след убийството. 

Марсел Матев се възползва от законовата възможност да не дава показания срещу брат си. Така свидетелствата му за зверството останаха само в  кориците на досъдебното производство. Това предизвика полемика, дали те остават като доказателства в процеса, или не.

На последното заседание преди дни стана ясно още, че десетокласникът Марио Тодоров е бил първият заподозрян за убийството на Георги Игнатов. Той беше разпитан като свидетел. Повод за подозренията са обидни съобщения и закани, които с Георги си разменили във Фейсбук. А причината – ревност от страна на Георги към Лора, заради обща снимка с нейния съученик.

Така се стигнало до размяна на обиди между двете момчета в чата. Георги дори писал на Марио, че ще го бие. Приключили с думите, че ще се разберат, като се видят, но не уточнили кога. До среща така и не се стигнало, защото на следващия ден Георги беше убит.

В съда беше разпитан и съученик на Йоан Матев от училището "Езиков свят". Той разказа, че веднага е познал кое е момчето от клипа, разпространен от МВР. И не само той – много от съучениците му също го разпознали.

Делото продължава с разпити на други свидетели от обкръжението на Георги и Йоан. През ноември миналата година прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Йоан Матев за извършено от него убийство по особено мъчителен за убития начин.

Йоан Матев е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в град София, в парк Борисова градина, като непълнолетен, разбирайки постъпките си, умишлено е умъртвил непълнолетния Георги като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти. 

Етикети: убийство , дело
Десислава Иванчева
18:56 | 18 Октомври 2018 г.

Пуснаха под домашен арест Десислава Иванчева

18:56 | 18 Октомври 2018 г.
Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова излизат под домашен арест. Това р...
Северин Красимиров вече е в следствието в Русе
13:07 | 18 Октомври 2018 г.

Северин Красимиров вече е в следствието в Русе

13:07 | 18 Октомври 2018 г.
Северин Красимиров се намира в следствения арест в Русе, съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. На 17 ок...
Лозан Панов в съда
11:06 | 18 Октомври 2018 г.

Данъчните връчили ревизионен акт на Лозан Панов

11:06 | 18 Октомври 2018 г.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е бил информиран за резултатите от ревизията на доходите, имущество...
11 свидетели срещу Иванчева и сие, отложиха делото с час
10:29 | 18 Октомври 2018 г.

11 свидетели срещу Иванчева и сие отложиха делото ...

10:29 | 18 Октомври 2018 г.
Специализираният наказателен съд отложи с 1 час началото на делото срещу отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванче...
Нови камери за скорост на пътя - ето как да ги познаем
08:55 | 18 Октомври 2018 г.

Нови камери за скорост на пътя - как да ги познаем

08:55 | 18 Октомври 2018 г.
Нови супермодерни камери започват да следят от движение и на място за превишена скорост, липса на „Гражданска отговорност”, и...
Северин Красимиров е в България, прокуратурата ще му повдигне обвинение
07:57 | 18 Октомври 2018 г.

Северин Красимиров пренощувал в следствието в Софи...

07:57 | 18 Октомври 2018 г.
Очаква се прокуратурата да повдигне обвинение на 21-годишния Северин Красимиров за бруталното убийство на телевизионната водеща Виктория ...

гледай на живо

18.10.2018
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:00
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива