Пуснаха от ареста пияния и дрогиран шофьор, който бе тръгнал да вози деца на екскурзия

Варненската прокуратура не видя основание да се увеличава мярката за неотклонение

Спипаха употребил алкохол шофьор във Велико Търново да кара автобус с деца
Източник: БГНЕС

Спипаха употребил алкохол шофьор във Велико Търново да кара автобус с деца

Пуснаха от ареста задържания за 24 часа 41-годишен пиян и дрогиран шофьор от Варна, който беше подкарал автобус с 35 деца от първи до трети клас от ОУ „ Васил Априлов“ за Лясковец, съобщава "Монитор".

Там децата трябвало да изкарат една седмица на лагер. Според варненската прокуратура няма основание за увеличаване на времето на задържането на провинилия се шофьор до 72 часа.

Въпреки инцидента, децата тръгнаха с друг шофьор и автобус, като продължават своята програма и трябва да се приберат в края на седмицата.

По време на разследването стана ясно, че провинилият се шофьор имал 14 постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата, 2 от които за шофиране в нетрезво състояние, наложени през 1999 година и 2006 година. След като възстановил правоспособността си, той обаче не се отказал от лошите си навици и след купонджийска нощ, отново се явил неадекватен в неделя сутринта на работа. Организатор на ваканцията е туроператорската фирма „Алина тур”, която е наела автобуса за превоза на децата.

Вижте още новини от България!

"Училището организира екскурзии по наредба, като изисква представянето на документи. Това означава, че ние можем да контролираме единствено документално нещата. Имаме лиценза на туроператора, както и лиценза на транспортната фирма. Знаем документално годините на автобуса, който превозва децата, дали е преминал технически преглед и правоспособен ли е шофьора. Дотук се свеждат нашите компетенции“, обясни директорът на училище "Васил Априлов" във Варна, Албена Комитова.

"Преди Регионалното управление по образованието да даде разрешение за пътуване на ученически автобус, трябва да се съобразят изискванията на 4 закона и 2 наредби, коментира шефката на Регионалното управление по образованието във Варна, Венцислава Генова. От 2016 година съществува отработен механизъм за информиране между Регионалното управление по образованието и Областната дирекция на МВР, където в онлайн формат се изпраща подробна информация за всяко предстоящо пътуване на ученици в страната, като се посочва дата място и начален час на тръгване, номера на автобуса, името на шофьора, броя на децата, възраст, ръководител на групата и други придружители.

Този механизъм на взаимодействие между институциите е в изпълнение на наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места. По силата на този механизъм Регионалното управление на образованието на своя сайт има рубрика "Охрана и сигурност", където има формуляр за попълване на информация при организирано пътуване на ученици, извън училище, обясни тя и добави, че във формуляра са и онези посочени преди това задължителни полета, които се попълват.

Тази изпреварваща информация дава възможност на полицията да упражни своя контрол върху шофьора, оторизиран по силата на своите служебни задължения да изпълнява, както Закона за автомобилните превози, така Закона за движение по пътищата. Благодарение на това наше добро взаимодействие, се стигна и до установяването на този пиян шофьор, което предотврати евентуален инцидент с непредвидими последици, за което сме благодарни на полицията“, посочи още просветната шефка.

Според Генова обаче, проблемът не е в документите и разрешението, а в поведението на шофьора, което е негов личен избор.

"Той е правоспособен шофьор, автобусът е изправен. Това са най-общите изисквания, другото е личен избор на човека", коментира още тя и отбеляза, че директорите не могат да упражняват контрол по отношение на фирмите, които предоставят подобен тип услуги.

"Директорите сключват договор с фирма, която е регистрирана по търговския закон. Документите, които директорите събират и изпращат в Регионалното управление на образованието са инструктаж на родители и ученици, застрахователната полица на учениците, информация за последния технически преглед на автобуса, правоспособността на шофьора, офертата, която предлага хотелът, където децата ще бъдат настанени, както и маршрутът.

В наредбата има ред и условия, по които се организира пътуването на учениците. Този ред и условия, заедно с критериите, са в удовлетворяване на изискванията, които са разписани в Закона за туризма към онези институции, които са оторизирани да предоставят туристически услуги на деца и ученици“, обясни още Генова.

 

Етикети: Варна , пиян шофьор
Бивш кмет в Свищовско удря, рита и троши в кметството, вече е в ареста
17:02 | 19 Октомври 2018 г.

Четирима роми от Сливен ще карат уикенда в ареста ...

17:02 | 19 Октомври 2018 г.
Районната прокуратура задържа за 72 часа четирима души за нападението над полицейски служители в кв. "Надежда". Това съобщиха о...
15:22 | 19 Октомври 2018 г.

Повдигнаха обвинение срещу мъжа, опитал да изнасил...

15:22 | 19 Октомври 2018 г.
Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на мъжа, опитал да изнасили столична адвокатка. Това съобщиха от пресцентъра на Прокурату...
14:29 | 19 Октомври 2018 г.

Красимиров не e имал съучастник, стана ясно защо е...

14:29 | 19 Октомври 2018 г.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев внесе малко повече яснота около показанията на задържания за убийството на журналистката Викто...
12:20 | 19 Октомври 2018 г.

Оставиха за постоянно в ареста Северин Красимиров

12:20 | 19 Октомври 2018 г.
Северин Красимиров остава за постоянно в ареста. Това реши Русенският съд и така уважи искането на прокуратурата да наложи най-тежката мя...
Прокуратурата прати на съд генералния директор на БТА
12:18 | 19 Октомври 2018 г.

Прокуратурата прати на съд генералния директор на ...

12:18 | 19 Октомври 2018 г.
Дългогодишният генерален директор на БТА Максим Минчев е обвинен за сключването на неизгодна сделка, довела до вреди за близо 100 000 лв....
11:45 | 19 Октомври 2018 г.

Прокуратурата обжалва пускането под домашен арест ...

11:45 | 19 Октомври 2018 г.
Специализираната прокуратура ще протестира определението на Специализирания наказателен съд от 18 октомври 2018 г. за изменение на меркит...

гледай на живо

21.10.2018
 • в момента
  Новини
 • 01:30
  Повторения
 • 06:15
  Седмицата с Канал 3
 • 07:00
  Имате думата