КПКОНПИ: Делян Пеевски сигурно е един от най-големите данъкоплатци

В последните 14 години той е един от най-проверяваните хора в държавата, отчете шефът на антикорупционния орган Пламен Георгиев

Пламен Георгиев отчита работата на антикорупционната структура
Източник: Канал 3

Пламен Георгиев отчита работата на антикорупционната структура

Срещу Делян Пеевски са правени плътни данъчни ревизии от 1 януари 2003 до 2017, той сам е изпратил и 5 документа за доходи за последните 5 г., заяви Пламен Георгиев, председател Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

"От всички данъчни декларации се вижда, че през годините той е плащал огромни данъци. Този човек сигурно е един от най-големите данъкоплатци в тази държава - факт", отбеляза Пламен Георгиев, като  допълни, че няма право да огласява конкретните цифри.

Срещу депутата са правени и 2 проверки по сигнали - за конфликт на интереси и за имущество. 

По отношение на конфликта на интереси е установено, че такъв няма. Другият сигнал е от гражданското сдружение "Боец" и в него се твърдяло, че никой не проверява Пеевски.

Още новини от страната ще намерите тук

Комисията подробно проучила 5 проверки, 1 досъдебно призводство срещу неизвестен извършител, в които било засягано името на Пеевски. Също така те изисквали от данъчните 3 проверки и 3 ревизии. 

Ето какво отчете Пламен Георгиев по сигнала срещу Делян Пеевски за конфликт на интереси.

"Започваме на първо място с конфликта на интереси - има вече произнасяне на Комисията по сигнала за конфликт на интереси. За да има конфликт на интереси са необходими 3 обстоятелства: лице заемащо висша длъжност, това обстоятелство в случая е налице.

Изискали сме документите от НС, включително клетвения лист, Делян Славчев Пеевски е депутат, както всички знаем.

Второто обстоятелство е да има извършено действие по служба - има такова действие: господин Пеевски е един от вносителите на законопроект в НС.
 
И третото условие, за да има конфликт на интереси, е да има частен интерес, който означава възможна облага - имуществена или неимуществена облага от това действие. 
Констатацията на Комисията е, че в конкретния случай няма частен интерес, защото законът, който е внесен, цели оповестявяне на публичната информация, а именно кои са собственици на медии. Това не може да доведе по никакъв начин до облага за проверяваното лице.
 
Поради това Комисията е излязла с решение, с което прекратява този сигнал поради липса на конфликт на интереси. Ние разгледахме всякакви възможности, но не виждам как оповестяването на това кой е собственик на медии може да доведе до някаква облага за лицето. Това е констатацията по този сигнал за конфликт на интереси.
 
Мисля, че е в обществен интерес да се знае в крайна сметка кой стои зад дадена медия, защото доста дълго вие ме осмивахте, че не съм знаел кои медии са на едно проверявано лице - аз наистина не знаех."
 
 
Пламен Георгиев прочете и решението на Комисията. "Чета ви от решенията за мотивите за законопроекта.
 
"В конкретния случай Комисията приема, че с внасянето на законопроекта за Делян Славчев Пеевски не би могъл да възникне частен интерес, тъй като направените от него, като част от група вносители, предложения във връзка със закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, са в подкрепа на по-голяма прозрачност във връзка със собствеността и финансирането на медии чрез предложения механизъм.
 
С предложените текстове не би  могло да бъде реализирано привилегировано предложение за която и да е медия и за който и да е собственик на такава, в това число и за медиите, собственост на Делян Славчев Пеевски", се казва в констатацията на експертите.
 
"Темата намира отражение в редица препоръки на институции на ЕС, което е изцяло в полза на обществения интерес, което и задължение има всеки един народен представител съгласно чл. 141 от правилника за организация и дейността на НС.
 
Предвид изложеното се налага изводът, че липсва облага, която да води до липсата на частен интерес за Делян Славчев Пеевски в упражняване правомощията му по служба в качеството му на народен представител и на лице, заемащо висша публична длъжност по реда на чл. 6, ал. 1, т. 2 от закона."
 
Пламен Георгиев добави, че горното решение на Комисията е взето единодушно.

Председателят на КПКОНПИ накрая обобщи петте сигнала срещу Пеевски, проверени от комисията.

"Като дръпнем чертата се оказва, че или господин Делян Славчев Пеевски е един от най-проверяваните и най-чистите хора в тази държава, или има много добри адвокати и много добри счетоводители.

Но фактът е факт: че документи и доказателства - никакви. Ние работим с документи и доказателства. Виждате какво е подадено от сигнала, няма никаква конкретика в него за конкретно извършено престъпление.

Ние направихме всичко възможно по този сигнал, дори нещо повече - едва ли не се усъмнихме в достоверността на  данъчните ревизии, за да поискаме и първичните документи от лицето. Повече от това ние не можем да направим: нито можем да отменим данъчно-ревизионен акт,  нито можем да отменим акт на прокуратурата.

Ние проверки можем да вършим при повдигнато обвинение срещу лицето, всичко друго е абсолютно незаконно. Ние нямаме право да вършим такива проверки.
 
Но ви казвам, че за 15 г. данъчните са ревизирали плътно периода на това лице до края на 2017 г. и във всички данъчни се вижда, че лицето има достатъчно доходи. Даже, нямам право да ви казвам, но това лице е плащало огромни данъци - нямам право да ви казвам цифрите, сумите, платени към държавата (нямам представа за другите), но този човек сигурно е един от най-големите данъкоплатци в тази държава. Факт! "
Родилката, оставила бебето си да умре от студ, влиза за 2 години в затвора
14:51 | 20 Август 2018 г.

Окончателно! Екстрадират в Германия 15-годишен бъл...

14:51 | 20 Август 2018 г.
Пловдивският апелативен съд e потвърдил допуснатата от Окръжен съд - Пловдив европейска заповед за арест спрямо 15-годишния И. М. Той е и...
Габриела Козарева 39
13:51 | 20 Август 2018 г.

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор н...

13:51 | 20 Август 2018 г.
Със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева, считано от днес на поста изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е назна...
Цацаров нареди проверка в КФН заради фалиралия Олимпик
11:02 | 20 Август 2018 г.

ДАНС и прокуратурата влизат в КФН заради фалиралия...

11:02 | 20 Август 2018 г.
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка по повод прекратяването на дейността на клона на ЗК „Олимпик&ldq...
Пожарникари спасиха двама мъже и шест деца, бедстващи в река Арда
08:26 | 20 Август 2018 г.

Пожарникари спасиха двама мъже и шест деца, бедств...

08:26 | 20 Август 2018 г.
Пожарникари спасиха двама мъже и шест деца, бедстващи в река Арда край град Маджарово, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера ма...
19:16 | 19 Август 2018 г.

Ето какво остави след себе си перничанин в спешнот...

19:16 | 19 Август 2018 г.
Агресивен пернишки пациент нанесе материални щети в един от кабинетите на спешното отделение в Перник, за щастие няма пострадали хора. ...
Открих труп на 20 годишен край Кърджали
13:57 | 19 Август 2018 г.

Почти 12 часа полицаите убеждавали убиеца от Лесно...

13:57 | 19 Август 2018 г.
Близо 12 часа полицаи и барети изчаквали, за да накарат заподозрения в убийството в село Лесново (община Елин Пелин) да се предаде. ...

гледай на живо

20.08.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 18:00
  Новини
 • 19:00
  „Патарински Live”- избрано
 • 19:30
  Новини