КПКОНПИ: Делян Пеевски сигурно е един от най-големите данъкоплатци

В последните 14 години той е един от най-проверяваните хора в държавата, отчете шефът на антикорупционния орган Пламен Георгиев

Пламен Георгиев отчита работата на антикорупционната структура
Източник: Канал 3

Пламен Георгиев отчита работата на антикорупционната структура

Срещу Делян Пеевски са правени плътни данъчни ревизии от 1 януари 2003 до 2017, той сам е изпратил и 5 документа за доходи за последните 5 г., заяви Пламен Георгиев, председател Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

"От всички данъчни декларации се вижда, че през годините той е плащал огромни данъци. Този човек сигурно е един от най-големите данъкоплатци в тази държава - факт", отбеляза Пламен Георгиев, като  допълни, че няма право да огласява конкретните цифри.

Срещу депутата са правени и 2 проверки по сигнали - за конфликт на интереси и за имущество. 

По отношение на конфликта на интереси е установено, че такъв няма. Другият сигнал е от гражданското сдружение "Боец" и в него се твърдяло, че никой не проверява Пеевски.

Още новини от страната ще намерите тук

Комисията подробно проучила 5 проверки, 1 досъдебно призводство срещу неизвестен извършител, в които било засягано името на Пеевски. Също така те изисквали от данъчните 3 проверки и 3 ревизии. 

Ето какво отчете Пламен Георгиев по сигнала срещу Делян Пеевски за конфликт на интереси.

"Започваме на първо място с конфликта на интереси - има вече произнасяне на Комисията по сигнала за конфликт на интереси. За да има конфликт на интереси са необходими 3 обстоятелства: лице заемащо висша длъжност, това обстоятелство в случая е налице.

Изискали сме документите от НС, включително клетвения лист, Делян Славчев Пеевски е депутат, както всички знаем.

Второто обстоятелство е да има извършено действие по служба - има такова действие: господин Пеевски е един от вносителите на законопроект в НС.
 
И третото условие, за да има конфликт на интереси, е да има частен интерес, който означава възможна облага - имуществена или неимуществена облага от това действие. 
Констатацията на Комисията е, че в конкретния случай няма частен интерес, защото законът, който е внесен, цели оповестявяне на публичната информация, а именно кои са собственици на медии. Това не може да доведе по никакъв начин до облага за проверяваното лице.
 
Поради това Комисията е излязла с решение, с което прекратява този сигнал поради липса на конфликт на интереси. Ние разгледахме всякакви възможности, но не виждам как оповестяването на това кой е собственик на медии може да доведе до някаква облага за лицето. Това е констатацията по този сигнал за конфликт на интереси.
 
Мисля, че е в обществен интерес да се знае в крайна сметка кой стои зад дадена медия, защото доста дълго вие ме осмивахте, че не съм знаел кои медии са на едно проверявано лице - аз наистина не знаех."
 
 
Пламен Георгиев прочете и решението на Комисията. "Чета ви от решенията за мотивите за законопроекта.
 
"В конкретния случай Комисията приема, че с внасянето на законопроекта за Делян Славчев Пеевски не би могъл да възникне частен интерес, тъй като направените от него, като част от група вносители, предложения във връзка със закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, са в подкрепа на по-голяма прозрачност във връзка със собствеността и финансирането на медии чрез предложения механизъм.
 
С предложените текстове не би  могло да бъде реализирано привилегировано предложение за която и да е медия и за който и да е собственик на такава, в това число и за медиите, собственост на Делян Славчев Пеевски", се казва в констатацията на експертите.
 
"Темата намира отражение в редица препоръки на институции на ЕС, което е изцяло в полза на обществения интерес, което и задължение има всеки един народен представител съгласно чл. 141 от правилника за организация и дейността на НС.
 
Предвид изложеното се налага изводът, че липсва облага, която да води до липсата на частен интерес за Делян Славчев Пеевски в упражняване правомощията му по служба в качеството му на народен представител и на лице, заемащо висша публична длъжност по реда на чл. 6, ал. 1, т. 2 от закона."
 
Пламен Георгиев добави, че горното решение на Комисията е взето единодушно.

Председателят на КПКОНПИ накрая обобщи петте сигнала срещу Пеевски, проверени от комисията.

"Като дръпнем чертата се оказва, че или господин Делян Славчев Пеевски е един от най-проверяваните и най-чистите хора в тази държава, или има много добри адвокати и много добри счетоводители.

Но фактът е факт: че документи и доказателства - никакви. Ние работим с документи и доказателства. Виждате какво е подадено от сигнала, няма никаква конкретика в него за конкретно извършено престъпление.

Ние направихме всичко възможно по този сигнал, дори нещо повече - едва ли не се усъмнихме в достоверността на  данъчните ревизии, за да поискаме и първичните документи от лицето. Повече от това ние не можем да направим: нито можем да отменим данъчно-ревизионен акт,  нито можем да отменим акт на прокуратурата.

Ние проверки можем да вършим при повдигнато обвинение срещу лицето, всичко друго е абсолютно незаконно. Ние нямаме право да вършим такива проверки.
 
Но ви казвам, че за 15 г. данъчните са ревизирали плътно периода на това лице до края на 2017 г. и във всички данъчни се вижда, че лицето има достатъчно доходи. Даже, нямам право да ви казвам, но това лице е плащало огромни данъци - нямам право да ви казвам цифрите, сумите, платени към държавата (нямам представа за другите), но този човек сигурно е един от най-големите данъкоплатци в тази държава. Факт! "
Ето ги арестуваните полицаи от 4 РПУ в София (Снимки)
14:45 | 24 Януари 2019 г.

Ето ги арестуваните полицаи от 4 РПУ в София (Сним...

14:45 | 24 Януари 2019 г.
Ясни са имената на служителите на реда от Четвърто Районно управление , задържани при акция на полицията и спецпрокуратурата в София. ...
УБИЕЦЪТ НА ВИОЛА към журналисти: \
16:16 | 23 Януари 2019 г.

Окончателно: Убиецът на Виола ще лежи 22 години и ...

16:16 | 23 Януари 2019 г.
Вече е окончателно ясно - убиецът на Виола ще лежи 22 години и 6 месеца в затвора. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) ост...
Съдебна зала
15:48 | 23 Януари 2019 г.

Обвиниха жената, ударила фелдшерка в Горна Оряхови...

15:48 | 23 Януари 2019 г.
Прокуратурата действа бързо и повдигна обвинение срещу жената, която нападна медик от спешната помощ в Горна Оряховица.  Жената ...
Елена Йончева
15:27 | 23 Януари 2019 г.

Близък на Цветан Василев е обвинен заедно с Елена ...

15:27 | 23 Януари 2019 г.
Човек близък до банкера беглец Цветан Василев е обвинен заедно с Елена Йончева. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на ...
Емилия Ковачева в съда
15:25 | 23 Януари 2019 г.

Нов адвокат на акушерката Ковачева, ще гледа запис...

15:25 | 23 Януари 2019 г.
Видеозаписите с побоя над малката Никол, за който акушерката Емилия Ковачева бе осъдена на първа инстанция на 18 г. затвор, ще бъде изиск...
14:43 | 23 Януари 2019 г.

Ананиев сезира Цацаров за агресията срещу медици, ...

14:43 | 23 Януари 2019 г.
Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на област Велико Търново, министърът на здрав...

гледай на живо

24.01.2019
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини