Разпитват в съда в Бургас граничарите ни, митинг в тяхна подкрепа започва от 9,30 ч.

Четиримата бяха оправдани от българския съд и от Европейския съд за правата на човека

Съдебна палата Бургас
Източник: Канал 3

Районният съд в Бургас ще призове четиримата наши граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер през пролетта на 2008 г. Заседанието, което е по изпълнение на съдебна поръчка от I-ви Тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, ще започне днес в 10.00 часа. 

Митинг в подкрепа на граничарите ни ще се проведе в Бургас от 9.30 часа. Той се организира от Организацията за закрила на българските граждани. Оттам призовават всеки, който е съпричастен със съдбата на граничарите, да присъства на събитието, което ще се проведе пред сградата на Съдебна палата. Българи от други градове също ще се организират и на същата дата в същия час пред Съдебните палати.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция.

Молбата на чуждия съд е да се призоват лицата, да бъдат запознати с обвинението, да им се даде право на защита, както и да бъдат разпитани по изложените в съдебната поръчка обстоятелства.

Още новини от страната ще намерите тук

На 16 юли 2018 г., Районен съд – Бургас проведе първо заседание по изпълнението на съдебната поръчка. Делото бе отложено, на основание чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, за да се запознаят обвиняемите лица с обвинението и имат възможност да изградят защитни тези. 

На 17 април 2008 година граничният полицай Михаил Цонков застреля турски бракониер, нарушил морската ни граница край Резово при улов на калкан. До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.

В България се води дело по този случай, което установи, че граничарите са действали законно. Казусът стигна дори до Европейския съд по правата на човека, който също констатира, че разследването в България е било всеобхватно, а граничарите не са извършили престъпление.

Разследването в Турция не беше спряно и през март 2017 година турските власти обвиниха четиримата за умишлено убийство с мотива, че инцидентът става на турски плавателен съд, т.е. на турска територия.. След това обвинителния акт бе изпратен до българския съд, за да бъде предаден на обвиняемите.

В средата на юни тази година четиримата български гранични полицаи, участници в случая, получиха призовки да се явят в турски съд. През юли тази година главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с граничните полицаи, които са разследвани в Турция.

Тогава стана ясно, че българските власти застават зад граничните полицаи, които са призовани в турски съд и няма да ги екстрадират. Българските власти вече са разследвали случая и са излезли със становище, че граничните полицаи не са действали неправомерно, категорични са от прокуратурата.

 

Етикети: Бургас
Новите конституционни съдии полагат клетва
08:09 | 13 Ноември 2018 г.

Новите конституционни съдии полагат клетва

08:09 | 13 Ноември 2018 г.
В Конституционния съд ще се състои церемонията по полагане на клетва от новоизбраните и новоназначените конституционни съдии – Атан...
17:32 | 12 Ноември 2018 г.

Оставиха в ареста шофьора, прегазил две жени в Кар...

17:32 | 12 Ноември 2018 г.
Апелативният съд в Бургас остави в ареста Алекс Димов. На 3 ноември младият мъж прегази и уби две жени на тротоар в Карнобат и оттог...
Съдът даде ход на делото срещу Мирослав Боршош
14:55 | 12 Ноември 2018 г.

Съдът даде ход на делото срещу Мирослав Боршош

14:55 | 12 Ноември 2018 г.
Софийски градски съд (СГС) проведе днес второ разпоредително заседание по делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и Валентин ...
Лозан Панов в парламента
14:19 | 12 Ноември 2018 г.

КПКОНПИ отвърна на Панов: Неприемливо е един магис...

14:19 | 12 Ноември 2018 г.
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) отвърна на председателя на Върховни...
13:17 | 12 Ноември 2018 г.

Капка правосъдие - 18 години затвор за малък извер...

13:17 | 12 Ноември 2018 г.
Младеж на 18 години получи присъда от 18 години затвор за грабеж и опит за убийство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокурату...
Съдът запорира имущество на Миню Стайков
11:18 | 12 Ноември 2018 г.

Съдът запорира имущество на Миню Стайков

11:18 | 12 Ноември 2018 г.
Апелативният специализиран наказателен съд наложи запор над дружествените дялове и банкови сметки на бизнесмена Миню Стайков, както и въз...

гледай на живо

13.11.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 09:45
  Телемаркет
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  „Беновска пита” - избрано