Разпитват в съда в Бургас граничарите ни, митинг в тяхна подкрепа започва от 9,30 ч.

Четиримата бяха оправдани от българския съд и от Европейския съд за правата на човека

Съдебна палата Бургас
Източник: Канал 3

Районният съд в Бургас ще призове четиримата наши граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер през пролетта на 2008 г. Заседанието, което е по изпълнение на съдебна поръчка от I-ви Тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, ще започне днес в 10.00 часа. 

Митинг в подкрепа на граничарите ни ще се проведе в Бургас от 9.30 часа. Той се организира от Организацията за закрила на българските граждани. Оттам призовават всеки, който е съпричастен със съдбата на граничарите, да присъства на събитието, което ще се проведе пред сградата на Съдебна палата. Българи от други градове също ще се организират и на същата дата в същия час пред Съдебните палати.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция.

Молбата на чуждия съд е да се призоват лицата, да бъдат запознати с обвинението, да им се даде право на защита, както и да бъдат разпитани по изложените в съдебната поръчка обстоятелства.

Още новини от страната ще намерите тук

На 16 юли 2018 г., Районен съд – Бургас проведе първо заседание по изпълнението на съдебната поръчка. Делото бе отложено, на основание чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, за да се запознаят обвиняемите лица с обвинението и имат възможност да изградят защитни тези. 

На 17 април 2008 година граничният полицай Михаил Цонков застреля турски бракониер, нарушил морската ни граница край Резово при улов на калкан. До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.

В България се води дело по този случай, което установи, че граничарите са действали законно. Казусът стигна дори до Европейския съд по правата на човека, който също констатира, че разследването в България е било всеобхватно, а граничарите не са извършили престъпление.

Разследването в Турция не беше спряно и през март 2017 година турските власти обвиниха четиримата за умишлено убийство с мотива, че инцидентът става на турски плавателен съд, т.е. на турска територия.. След това обвинителния акт бе изпратен до българския съд, за да бъде предаден на обвиняемите.

В средата на юни тази година четиримата български гранични полицаи, участници в случая, получиха призовки да се явят в турски съд. През юли тази година главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с граничните полицаи, които са разследвани в Турция.

Тогава стана ясно, че българските власти застават зад граничните полицаи, които са призовани в турски съд и няма да ги екстрадират. Българските власти вече са разследвали случая и са излезли със становище, че граничните полицаи не са действали неправомерно, категорични са от прокуратурата.

 

Етикети: Бургас
Александър Манолев и Анна Димитрова отказват да дадат обяснения пред прокуратурата
16:45 | 25 Април 2019 г.

Александър Манолев и Анна Димитрова отказват да да...

16:45 | 25 Април 2019 г.
Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, обвинен за престъпление, засягащо евросредства, е отказал да дава обяснения, да&...
Александър Манолев: Неподписаният указ може би е най-щастливата случайност за мен
15:46 | 25 Април 2019 г.

Привлякоха като обвиняем Александър Манолев за пре...

15:46 | 25 Април 2019 г.
Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняеми бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за...
13:10 | 25 Април 2019 г.

Румънски полицаи на работа в курорта Златни пясъци...

13:10 | 25 Април 2019 г.
От днес двама румънски полицаи са командировани в курорта Златни пясъци заради очаквания повишен поток от гости от Румъния за великденски...
10:37 | 25 Април 2019 г.

Обвиниха Румен Овчаров заради щети за 24 милиона л...

10:37 | 25 Април 2019 г.
Специализираната прокуратура внесе вчера (24 април) обвинителен акт срещу бившия министър Румен Овчаров, Пламен Стефанов - бивш изпълните...
Пешеходна пътека
10:13 | 25 Април 2019 г.

Акция "Пешеходец" срази Търново, почти 100 души из...

10:13 | 25 Април 2019 г.
Полицейска акция "Пешеходец" се проведе в рамките на два дни на територията на област Велико Търново. Тя засегна, както пеш...
Арестуваха бащата на изоставеното бебе, от майката няма следа
22:16 | 24 Април 2019 г.

Арестуваха бащата на изоставеното бебе, от майката...

22:16 | 24 Април 2019 г.
Полицията в Пловдив арестува бащата на изоставеното 6-месечно бебе. 28-годишният мъж е задържан за 24 часа, съобщи bTV. Майката все още с...

гледай на живо

26.04.2019
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини