Разпитват в съда в Бургас граничарите ни, митинг в тяхна подкрепа започва от 9,30 ч.

Четиримата бяха оправдани от българския съд и от Европейския съд за правата на човека

Съдебна палата Бургас
Източник: Канал 3

Районният съд в Бургас ще призове четиримата наши граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер през пролетта на 2008 г. Заседанието, което е по изпълнение на съдебна поръчка от I-ви Тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция, ще започне днес в 10.00 часа. 

Митинг в подкрепа на граничарите ни ще се проведе в Бургас от 9.30 часа. Той се организира от Организацията за закрила на българските граждани. Оттам призовават всеки, който е съпричастен със съдбата на граничарите, да присъства на събитието, което ще се проведе пред сградата на Съдебна палата. Българи от други градове също ще се организират и на същата дата в същия час пред Съдебните палати.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция.

Молбата на чуждия съд е да се призоват лицата, да бъдат запознати с обвинението, да им се даде право на защита, както и да бъдат разпитани по изложените в съдебната поръчка обстоятелства.

Още новини от страната ще намерите тук

На 16 юли 2018 г., Районен съд – Бургас проведе първо заседание по изпълнението на съдебната поръчка. Делото бе отложено, на основание чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, за да се запознаят обвиняемите лица с обвинението и имат възможност да изградят защитни тези. 

На 17 април 2008 година граничният полицай Михаил Цонков застреля турски бракониер, нарушил морската ни граница край Резово при улов на калкан. До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.

В България се води дело по този случай, което установи, че граничарите са действали законно. Казусът стигна дори до Европейския съд по правата на човека, който също констатира, че разследването в България е било всеобхватно, а граничарите не са извършили престъпление.

Разследването в Турция не беше спряно и през март 2017 година турските власти обвиниха четиримата за умишлено убийство с мотива, че инцидентът става на турски плавателен съд, т.е. на турска територия.. След това обвинителния акт бе изпратен до българския съд, за да бъде предаден на обвиняемите.

В средата на юни тази година четиримата български гранични полицаи, участници в случая, получиха призовки да се явят в турски съд. През юли тази година главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с граничните полицаи, които са разследвани в Турция.

Тогава стана ясно, че българските власти застават зад граничните полицаи, които са призовани в турски съд и няма да ги екстрадират. Българските власти вече са разследвали случая и са излезли със становище, че граничните полицаи не са действали неправомерно, категорични са от прокуратурата.

 

Етикети: Бургас
Пак циркове в съда! Николай Банев обяви, че делото прилича на селска вечеринка
20:25 | 19 Януари 2019 г.

Банев с писмо от ареста, обвинява в лъжи зам.-глав...

20:25 | 19 Януари 2019 г.
Николай Банев написа писмо от следствения арест, съобщава bTV. Автентичността му e потвърдена от адвоката му - Христо Ботев. В писмот...
16:08 | 19 Януари 2019 г.

Оставиха в ареста обвинения за убийството в "Баниш...

16:08 | 19 Януари 2019 г.
Съдът остави за постоянно в ареста 23-годишния Васил Василев, обвинен за убийството на приятелката си – 25-годишната Калина, в стол...
И прокуратурата проверява сигнал срещу Димитър Гамишев
14:33 | 19 Януари 2019 г.

Шестима с обвинения след арестите за финансиране н...

14:33 | 19 Януари 2019 г.
Шестима от задържаните общо 43 души вчера за прехвърляне на пари към Сирия с цел финансиране на тероризъм, вече са с повдигнати обвинения...
19:51 | 18 Януари 2019 г.

Мегз се нагласи във фирмите на Рончев (ДОКУМЕНТ)

19:51 | 18 Януари 2019 г.
Мегз официално е съсобственик на фирмите на Румен Рончев. Документите около продажбата на акциите в „Ню Транс Груп“ и „...
14:21 | 18 Януари 2019 г.

Прокурор Гешев: Задържано е лице, финансирало орга...

14:21 | 18 Януари 2019 г.
Задържани са 43 лица - български и чужди граждани, предметът на делото е нерегламентирани преводи на парични суми, наречени в арабския св...
Емилиян Гебрев излезе от следствието с прецизирано обвинение
10:17 | 18 Януари 2019 г.

Емилиян Гебрев излезе от следствието с прецизирано...

10:17 | 18 Януари 2019 г.
Собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев излезе от следствието на Специализираната прокуратура с прецизирано обвинение след час...

гледай на живо

20.01.2019
 • в момента
  Имате думата
 • 08:00
  „Холивуд” с Ивелина Кунчева
 • 08:45
  Парчета от реалността
 • 09:00
  Пулс