Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове

Главният прокурор успокои граничарите, че държавата няма да ги предаде

Сотир Цацаров
Източник: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров издаде подробности около разкриването на убиеца на журналистката Виктория Маринова. В интервю по Нова тв. Той разкри, че още с отиването му в Русе криминолозите вече са имали съставен профил на престъпника, на 90% съвпадащ впоследствие с извършителя, което означава професионализъм.

"Интересна подробност от разследването – когато отидохме в Русе заедно с  министъра на вътрешните работи и когато все още една голяма част от информацията за извършителя не беше събрана, там ни чакаше изготвен психопрофил от експертите от Института по криминалистика към МВР. Когато сега чета този профил, първо той отговаря на 90% на личността и мотивите на извършителя. И второ, освен това, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа", каза още Сотир Цацаров.

Нито една версия за убийството на Вероника Маринова не е изключена и до момента, още веднъж повтори Цацаров, след като това заявиха заедно с вътрешния министър и премиера миналата седмица.

"Хипотезата, че журналистката е нападната заради работата си, към момента не намира каквато и да е опора в доказателствата по делото.

Това, което се работи в момента, основно е свързано с версията за спонтанно нападение", обясни главният прокурор.

При разпита пред германските власти Северин Красимиров не отрича извършеното убийство.

Той го описва фрагментарно и отказва да говори за сексуалното посегателство, разказа още главният прокурор. Според Цацаров обаче тези обяснения не кореспондират със събраните доказателства.  Извършителят посочва, че няма информация, която да сочи предизвикване от страна на жертвата, нито пък, че се е познавал с нея.

"Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол, а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е била сексуално посегателство", заяви обвинител номер едно.

Цацаров отрече всички последвали внушения и обобщи: "Политически рейтинг не се прави върху трупове".

Главният прокурор коментира и казуса с българските граничари, които Турция съди за съучастие в убийство след инцидент на границата през 2008 г. В тяхна защита днес ще се състои митинг в Бургас пред Съдебната палата, след като по искане на турски наказателен съд българският трябва да се произнесе.

Цацаров се върна към хронологията и припомни, че на 17 април преди десет години по време на риболов турска лодка оказва бясна съпротива на наши граничари, дори прави опит да потопи плавателния съд, в който са българите. Съпротивата по задържането продължава и се произвежда неволен изстрел, в резултат на който е причинена смъртта на единия от бракониерите. Военната прокуратура в Сливен оневинява нашите граничари с решението, че те са действали правомерно. Наказателното производство е прекратено, но стартира турски процес, който обвинява нашите в съучастие в убийство.

Цацаров развенча днешните опасения на граничарите, като беше категоричен, че българската държава не предава своите граждани. "Тези хора са защитавали държавната граница - сега държавата им дължи защита", заяви Цацаров.

В същото интервю главният прокурор разкри подробности и около проверката на "Джи пи груп", като заяви, че става въпрос за пране на пари.

19:00 | 21 Януари 2019 г.

Кметът на Пловдив: Прокуратурата да провери, за да...

19:00 | 21 Януари 2019 г.
"Доволен съм, че още в началото ще има прокурорска проверка на средствата за откриването на Европейска столица на културата и след с...
17:13 | 21 Януари 2019 г.

Ще ти изтръгна гръкляна, ще те запаля, заканвал се...

17:13 | 21 Януари 2019 г.
Прокуратурата изнесе подробности за случая от циганския квартал на Сливен, при който местен жител опита да нападне двама полицаи с ръчно ...
17:00 | 21 Януари 2019 г.

Живко Мартинов се измъкна по терлици от Следствиет...

17:00 | 21 Януари 2019 г.
Обвиняемият по случая "Суджукгейт" Живко Мартинов прекара почти целия ден в Националната следствена служба. Бившият депутат...
Съдът вдигна запора върху имоти и сметки на Ветко Арабаджиев
14:37 | 21 Януари 2019 г.

Съдът вдигна запора върху имоти и сметки на Ветко ...

14:37 | 21 Януари 2019 г.
Административен съд- Пловдив вдигна със свое решение от 14.01. тази година наложените от ТД на НАП- Пловдив възбрани и запори върху имоти...
Прокурор Гешев: Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави
14:31 | 21 Януари 2019 г.

Прокурор Гешев: Половината от инвалидните пенсии о...

14:31 | 21 Януари 2019 г.
От министър-председателя Бойко Борисов беше възложено на МВР,  а на мен от главния прокурор да се извърши анализ и да се з...
Сотир Цацаров: Таен арест няма
13:44 | 21 Януари 2019 г.

Цацаров: Разпоредбите на Закона за адвокатурата да...

13:44 | 21 Януари 2019 г.
Главният прокурор излезе с позиция по повод Отворено писмо от 18.01.2019 г. на г-жа Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съ...

гледай на живо

21.01.2019
 • в момента
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини