Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове

Главният прокурор успокои граничарите, че държавата няма да ги предаде

Сотир Цацаров
Източник: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров издаде подробности около разкриването на убиеца на журналистката Виктория Маринова. В интервю по Нова тв. Той разкри, че още с отиването му в Русе криминолозите вече са имали съставен профил на престъпника, на 90% съвпадащ впоследствие с извършителя, което означава професионализъм.

"Интересна подробност от разследването – когато отидохме в Русе заедно с  министъра на вътрешните работи и когато все още една голяма част от информацията за извършителя не беше събрана, там ни чакаше изготвен психопрофил от експертите от Института по криминалистика към МВР. Когато сега чета този профил, първо той отговаря на 90% на личността и мотивите на извършителя. И второ, освен това, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа", каза още Сотир Цацаров.

Нито една версия за убийството на Вероника Маринова не е изключена и до момента, още веднъж повтори Цацаров, след като това заявиха заедно с вътрешния министър и премиера миналата седмица.

"Хипотезата, че журналистката е нападната заради работата си, към момента не намира каквато и да е опора в доказателствата по делото.

Това, което се работи в момента, основно е свързано с версията за спонтанно нападение", обясни главният прокурор.

При разпита пред германските власти Северин Красимиров не отрича извършеното убийство.

Той го описва фрагментарно и отказва да говори за сексуалното посегателство, разказа още главният прокурор. Според Цацаров обаче тези обяснения не кореспондират със събраните доказателства.  Извършителят посочва, че няма информация, която да сочи предизвикване от страна на жертвата, нито пък, че се е познавал с нея.

"Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол, а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е била сексуално посегателство", заяви обвинител номер едно.

Цацаров отрече всички последвали внушения и обобщи: "Политически рейтинг не се прави върху трупове".

Главният прокурор коментира и казуса с българските граничари, които Турция съди за съучастие в убийство след инцидент на границата през 2008 г. В тяхна защита днес ще се състои митинг в Бургас пред Съдебната палата, след като по искане на турски наказателен съд българският трябва да се произнесе.

Цацаров се върна към хронологията и припомни, че на 17 април преди десет години по време на риболов турска лодка оказва бясна съпротива на наши граничари, дори прави опит да потопи плавателния съд, в който са българите. Съпротивата по задържането продължава и се произвежда неволен изстрел, в резултат на който е причинена смъртта на единия от бракониерите. Военната прокуратура в Сливен оневинява нашите граничари с решението, че те са действали правомерно. Наказателното производство е прекратено, но стартира турски процес, който обвинява нашите в съучастие в убийство.

Цацаров развенча днешните опасения на граничарите, като беше категоричен, че българската държава не предава своите граждани. "Тези хора са защитавали държавната граница - сега държавата им дължи защита", заяви Цацаров.

В същото интервю главният прокурор разкри подробности и около проверката на "Джи пи груп", като заяви, че става въпрос за пране на пари.

Иванчева и Петрова със забрана да напускат страната
11:50 | 20 Ноември 2018 г.

Иванчева и Петрова със забрана да напускат странат...

11:50 | 20 Ноември 2018 г.
Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата отстраненият кмет на район Младост Десислава Иванчева и заместничката й ...
427 000 лева открити в банкова касета на главния секретар на ДАБЧ Красимир Томов
11:14 | 20 Ноември 2018 г.

427 000 лева открити в банкова касета на главния с...

11:14 | 20 Ноември 2018 г.
На 13 ноември 2018 г. Специализирана прокуратура извърши с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банко...
18:55 | 19 Ноември 2018 г.

Осъдиха Лозан Панов

18:55 | 19 Ноември 2018 г.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бе осъден заради неподадената му имуществена декларация пред Сметната палата....
Евелин Банев - Брендо
17:43 | 19 Ноември 2018 г.

КПКОНПИ иска да отнеме имоти за 23 милиона на Брен...

17:43 | 19 Ноември 2018 г.
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внесла в съда иск за отнемане на ...
11 свидетели срещу Иванчева и сие, отложиха делото с час
17:12 | 19 Ноември 2018 г.

Прокуратурата поиска забрана за напускане на стран...

17:12 | 19 Ноември 2018 г.
Прокуратурата е поискала от Специализирания наказателен съд да забрани на намиращите се в ареста Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa д...
16:02 | 19 Ноември 2018 г.

Заместник на Христо Иванов си приписва заслуги за ...

16:02 | 19 Ноември 2018 г.
259 399 молби на кандидати за българско гражданство са разгледани от Дирекция "Българско гражданство" за периода 1-ви януари 20...

гледай на живо

20.11.2018
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини