Пуснаха Бирмата от ареста, нямало никакви доказателства срещу него

Евлоги Станоев отрече да се е укривал

съд, съдебна зала
Източник: БГНЕС, архив

По делото няма абсолютно никакво доказателство, което да уличи Евлоги Станоев-Бирмата (или Голямата Бирма) за престъпленията, в които е обвинен - ръководител на престъпна група за производство, съхранение и разпространение на цигари и помагач в държане на безакцизни стоки.

Това обяви спецсъдия Виктор Чаушев, като веднага освободи от ареста Бирмата и не му взе мярка за неотклонение, съобщава "24 часа". Преди това прокуратурата бе внесла искане на Станоев да бъде наложен постоянен арест.

Бирмата се предаде сам на разследващите на 10 декември. Преди това на 23 ноември той пуснал молба чрез адвокатката си Ина Лулчева, че желае да се яви пред прокуратурата. От там му отговорили това да стане на 10 декември.

Съдът коментира, че това е необяснимо дълго време предвид усилията, които прокуратурата твърди, че е положила за издирването му и предвид издадената за Станоев европейска заповед за арест.

Вижте още новини от България!

По същество съдия Чаушев посочи, че името на Бирмата се споменава само в показанията на двама свидетели, които изказвали предположения с изразите "знам, че..." и "чух, че...", без да посочват откъде и откого.

"Едно обвинение не може да се гради на предположения", каза съдията и подчерта, че доказателственият дефицит не може да бъде запълнен дори и ако в тези предположения има и логически разсъждения.

За финал съдът посочи, че не приема да има опасност Бирмата да се укрие. Той ще бъде освободен веднага, освен ако прокуратурата или МВР не го задържат за друго.

Преди решението на съда Бирмата каза, че не познава никого от групата, за която е обвинен, че ръководи освен синовете му Антон и Георги.

"Не съм се укривал. Бях си у нас и ходех на работа", каза Бирмата за 3-те месеца, през които го издирваха. 

В деня на акцията на Специализираната прокуратура срещу фамилията му - 14 септември, Бирмата бил в Гърция.

Решението на спецсъда може да се оспори пред втората инстанция на 20 декември.

Евлоги Станоев, заедно с големия му син Антон, който се предаде на властите в средата на октомври и Георги, който е все още в неизвестност, са обвинени заради канала за цигари, разбит през лятото. Събраните до момента доказателства се предполагаше, че сочат, че Станоеви и останалите обвинени по делото лица са свързани с разкритите 4 фабрики за незаконни цигари - в с. Калугерово (област Пловдив), Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). Месечният оборот от нелегалното разпространение на цигари, произведени в тези фабрики, е бил приблизително 10 милиона лева. От цеховете им бяха иззети 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари.

16:08 | 15 Септември 2019 г.

НСО: При удара с Караянчева шафьорът е реагирал бъ...

16:08 | 15 Септември 2019 г.
Благодарение на бързата и точна реакция на шофьора на НСО са ограничени щетите при удара, при който пострада шефката на парламента Цвета ...
18:41 | 13 Септември 2019 г.

59-годишен онанира до банята във Вършец посред бял...

18:41 | 13 Септември 2019 г.
59-годишен жител на с. Чемиш бе задържан от служители на РУ-Вършец заради непристойни действия на публично място в курортния град. &n...
14:13 | 13 Септември 2019 г.

Жена набута 60 000 евро в бельото си, сгащиха я!

14:13 | 13 Септември 2019 г.
Районна прокуратура – Сливница е постигнала споразумение със защитата на гражданката на Турция – К.Г., обвинена за извършено ...
Четирима от трафикантите на органи подведени под наказателна отговорност
14:06 | 13 Септември 2019 г.

Между 2 и 3 хиляди евро за донор взимали трафикант...

14:06 | 13 Септември 2019 г.
Четири лица са подведени под наказателна отговорност след разбитата група за трафик на органи. Това каза ръководителят на Специализиранат...
12:11 | 13 Септември 2019 г.

Шефът на ВиК Добрич е отстранен от длъжност

12:11 | 13 Септември 2019 г.
Окръжният съд потвърди наложената на изпълнителния директор на ВиК – Добрич временна мярка „отстраняване от длъжност”. ...
10:21 | 13 Септември 2019 г.

Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров остава в а...

10:21 | 13 Септември 2019 г.
Апелативният спецсъд остави в ареста обвинения в подбудителство за кибертероризъм собственик на "ТАД Груп" Иван Тодоров. &n...