Пуснаха Бирмата от ареста, нямало никакви доказателства срещу него

Евлоги Станоев отрече да се е укривал

съд, съдебна зала
Източник: БГНЕС, архив

По делото няма абсолютно никакво доказателство, което да уличи Евлоги Станоев-Бирмата (или Голямата Бирма) за престъпленията, в които е обвинен - ръководител на престъпна група за производство, съхранение и разпространение на цигари и помагач в държане на безакцизни стоки.

Това обяви спецсъдия Виктор Чаушев, като веднага освободи от ареста Бирмата и не му взе мярка за неотклонение, съобщава "24 часа". Преди това прокуратурата бе внесла искане на Станоев да бъде наложен постоянен арест.

Бирмата се предаде сам на разследващите на 10 декември. Преди това на 23 ноември той пуснал молба чрез адвокатката си Ина Лулчева, че желае да се яви пред прокуратурата. От там му отговорили това да стане на 10 декември.

Съдът коментира, че това е необяснимо дълго време предвид усилията, които прокуратурата твърди, че е положила за издирването му и предвид издадената за Станоев европейска заповед за арест.

Вижте още новини от България!

По същество съдия Чаушев посочи, че името на Бирмата се споменава само в показанията на двама свидетели, които изказвали предположения с изразите "знам, че..." и "чух, че...", без да посочват откъде и откого.

"Едно обвинение не може да се гради на предположения", каза съдията и подчерта, че доказателственият дефицит не може да бъде запълнен дори и ако в тези предположения има и логически разсъждения.

За финал съдът посочи, че не приема да има опасност Бирмата да се укрие. Той ще бъде освободен веднага, освен ако прокуратурата или МВР не го задържат за друго.

Преди решението на съда Бирмата каза, че не познава никого от групата, за която е обвинен, че ръководи освен синовете му Антон и Георги.

"Не съм се укривал. Бях си у нас и ходех на работа", каза Бирмата за 3-те месеца, през които го издирваха. 

В деня на акцията на Специализираната прокуратура срещу фамилията му - 14 септември, Бирмата бил в Гърция.

Решението на спецсъда може да се оспори пред втората инстанция на 20 декември.

Евлоги Станоев, заедно с големия му син Антон, който се предаде на властите в средата на октомври и Георги, който е все още в неизвестност, са обвинени заради канала за цигари, разбит през лятото. Събраните до момента доказателства се предполагаше, че сочат, че Станоеви и останалите обвинени по делото лица са свързани с разкритите 4 фабрики за незаконни цигари - в с. Калугерово (област Пловдив), Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). Месечният оборот от нелегалното разпространение на цигари, произведени в тези фабрики, е бил приблизително 10 милиона лева. От цеховете им бяха иззети 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари.

Радосвета Василева, дъщеря на Цветан Василев
17:20 | 21 Март 2019 г.

Интерпол спря издирването на жената и дъщерята на ...

17:20 | 21 Март 2019 г.
  Мотивите, вписани в решението на Комисията за контрол на данните на Интерпол да спре да издирва дъщерята и съпругата на Цветан...
16:18 | 21 Март 2019 г.

Спецпрокуратурата протестира паричната гаранция на...

16:18 | 21 Март 2019 г.
Специализираната прокуратура протестира определението на Специализирания наказателен съд от 18 март 2019 г., с което мярката за неотклоне...
Врана
15:21 | 21 Март 2019 г.

Върховният съд спря делото за Царските имоти

15:21 | 21 Март 2019 г.
За първи път Върховният съд спря дело по т.н. Царски имоти. Сега Конституционният съд трябва да отговори на въпроса на какво основание пр...
Пълен цирк на делото за стрелбата по Митьо Очите - грозни обиди и неприлични жестове
15:14 | 21 Март 2019 г.

Спецпрокуратурата предаде на съд Митьо Очите и още...

15:14 | 21 Март 2019 г.
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Димитър Желязков като ръководител на орга...
12:40 | 21 Март 2019 г.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Ст...

12:40 | 21 Март 2019 г.
Днес Стойно Чачов беше привлечен като обвиняем за това, че през 2016 г. в качеството си на кмет на Стрелча е принудил общински служи...
11:00 | 21 Март 2019 г.

Спецпрокуратурата повдигна обвинение на кмета на Ч...

11:00 | 21 Март 2019 г.
Специализираната прокуратура повдигна обвинение за длъжностно престъпление на кмета на Червен бряг Данаил Вълов. Специализиранат...

гледай на живо

21.03.2019
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:15
  Патарински LIVE
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива