Пуснаха Бирмата от ареста, нямало никакви доказателства срещу него

Евлоги Станоев отрече да се е укривал

съд, съдебна зала
Източник: БГНЕС, архив

По делото няма абсолютно никакво доказателство, което да уличи Евлоги Станоев-Бирмата (или Голямата Бирма) за престъпленията, в които е обвинен - ръководител на престъпна група за производство, съхранение и разпространение на цигари и помагач в държане на безакцизни стоки.

Това обяви спецсъдия Виктор Чаушев, като веднага освободи от ареста Бирмата и не му взе мярка за неотклонение, съобщава "24 часа". Преди това прокуратурата бе внесла искане на Станоев да бъде наложен постоянен арест.

Бирмата се предаде сам на разследващите на 10 декември. Преди това на 23 ноември той пуснал молба чрез адвокатката си Ина Лулчева, че желае да се яви пред прокуратурата. От там му отговорили това да стане на 10 декември.

Съдът коментира, че това е необяснимо дълго време предвид усилията, които прокуратурата твърди, че е положила за издирването му и предвид издадената за Станоев европейска заповед за арест.

Вижте още новини от България!

По същество съдия Чаушев посочи, че името на Бирмата се споменава само в показанията на двама свидетели, които изказвали предположения с изразите "знам, че..." и "чух, че...", без да посочват откъде и откого.

"Едно обвинение не може да се гради на предположения", каза съдията и подчерта, че доказателственият дефицит не може да бъде запълнен дори и ако в тези предположения има и логически разсъждения.

За финал съдът посочи, че не приема да има опасност Бирмата да се укрие. Той ще бъде освободен веднага, освен ако прокуратурата или МВР не го задържат за друго.

Преди решението на съда Бирмата каза, че не познава никого от групата, за която е обвинен, че ръководи освен синовете му Антон и Георги.

"Не съм се укривал. Бях си у нас и ходех на работа", каза Бирмата за 3-те месеца, през които го издирваха. 

В деня на акцията на Специализираната прокуратура срещу фамилията му - 14 септември, Бирмата бил в Гърция.

Решението на спецсъда може да се оспори пред втората инстанция на 20 декември.

Евлоги Станоев, заедно с големия му син Антон, който се предаде на властите в средата на октомври и Георги, който е все още в неизвестност, са обвинени заради канала за цигари, разбит през лятото. Събраните до момента доказателства се предполагаше, че сочат, че Станоеви и останалите обвинени по делото лица са свързани с разкритите 4 фабрики за незаконни цигари - в с. Калугерово (област Пловдив), Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). Месечният оборот от нелегалното разпространение на цигари, произведени в тези фабрики, е бил приблизително 10 милиона лева. От цеховете им бяха иззети 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари.

съд
10:45 | 17 Юни 2019 г.

Спецсъдът призна за виновни 7 участници в престъпн...

10:45 | 17 Юни 2019 г.
Специализираният наказателен съд призна за виновни 7 лица за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, действала от 2008 ...
Спецакция Орландовци
10:18 | 17 Юни 2019 г.

Мащабна полицейска операция се провежда в Костенец...

10:18 | 17 Юни 2019 г.
Мащабна акция на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия се провежда в община Костенец. Разследването се води срещу кмета Радостин ...
Мафията за просяци от Видинско демонстрирала пачки и злато във Фейсбук, карали луксозни коли и живеели в палати
11:21 | 16 Юни 2019 г.

Спипаха жандармерист в схема с нелегална продажба ...

11:21 | 16 Юни 2019 г.
Служител на МВР от Дирекция "Жандармерия", участвал в организирана престъпна група за производство и разпространение на нелегал...
15:50 | 14 Юни 2019 г.

1000 лв. глоба за стопанка на питбул в Козлодуй сл...

15:50 | 14 Юни 2019 г.
След внесено предложение от районната прокуратура в Козлодуй, съдът наложи глоба 1000 лева на собственичката на питбула, който нападна сл...
Ето ги гривните за осъдените на домашен арест (Снимки)
14:08 | 14 Юни 2019 г.

Ето ги гривните за осъдените на домашен арест (Сни...

14:08 | 14 Юни 2019 г.
От Министерството на правосъдието показаха днес устройствата от пенитенциарната система, или т.н. затворнически гривни, чрез които у нас ...
МВР показа снимки и видео от акцията срещу кабелните оператори
13:45 | 14 Юни 2019 г.

МВР показа снимки и видео от акцията срещу кабелни...

13:45 | 14 Юни 2019 г.
В мащабната операция в Южна България са участвали съвместни екипи от МВР, НАП, КРС , прокуратурата, със съдействието на експерти по интел...