Пуснаха Бирмата от ареста, нямало никакви доказателства срещу него

Евлоги Станоев отрече да се е укривал

съд, съдебна зала
Източник: БГНЕС, архив

По делото няма абсолютно никакво доказателство, което да уличи Евлоги Станоев-Бирмата (или Голямата Бирма) за престъпленията, в които е обвинен - ръководител на престъпна група за производство, съхранение и разпространение на цигари и помагач в държане на безакцизни стоки.

Това обяви спецсъдия Виктор Чаушев, като веднага освободи от ареста Бирмата и не му взе мярка за неотклонение, съобщава "24 часа". Преди това прокуратурата бе внесла искане на Станоев да бъде наложен постоянен арест.

Бирмата се предаде сам на разследващите на 10 декември. Преди това на 23 ноември той пуснал молба чрез адвокатката си Ина Лулчева, че желае да се яви пред прокуратурата. От там му отговорили това да стане на 10 декември.

Съдът коментира, че това е необяснимо дълго време предвид усилията, които прокуратурата твърди, че е положила за издирването му и предвид издадената за Станоев европейска заповед за арест.

Вижте още новини от България!

По същество съдия Чаушев посочи, че името на Бирмата се споменава само в показанията на двама свидетели, които изказвали предположения с изразите "знам, че..." и "чух, че...", без да посочват откъде и откого.

"Едно обвинение не може да се гради на предположения", каза съдията и подчерта, че доказателственият дефицит не може да бъде запълнен дори и ако в тези предположения има и логически разсъждения.

За финал съдът посочи, че не приема да има опасност Бирмата да се укрие. Той ще бъде освободен веднага, освен ако прокуратурата или МВР не го задържат за друго.

Преди решението на съда Бирмата каза, че не познава никого от групата, за която е обвинен, че ръководи освен синовете му Антон и Георги.

"Не съм се укривал. Бях си у нас и ходех на работа", каза Бирмата за 3-те месеца, през които го издирваха. 

В деня на акцията на Специализираната прокуратура срещу фамилията му - 14 септември, Бирмата бил в Гърция.

Решението на спецсъда може да се оспори пред втората инстанция на 20 декември.

Евлоги Станоев, заедно с големия му син Антон, който се предаде на властите в средата на октомври и Георги, който е все още в неизвестност, са обвинени заради канала за цигари, разбит през лятото. Събраните до момента доказателства се предполагаше, че сочат, че Станоеви и останалите обвинени по делото лица са свързани с разкритите 4 фабрики за незаконни цигари - в с. Калугерово (област Пловдив), Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). Месечният оборот от нелегалното разпространение на цигари, произведени в тези фабрики, е бил приблизително 10 милиона лева. От цеховете им бяха иззети 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари.

Пак циркове в съда! Николай Банев обяви, че делото прилича на селска вечеринка
20:25 | 19 Януари 2019 г.

Банев с писмо от ареста, обвинява в лъжи зам.-глав...

20:25 | 19 Януари 2019 г.
Николай Банев написа писмо от следствения арест, съобщава bTV. Автентичността му e потвърдена от адвоката му - Христо Ботев. В писмот...
16:08 | 19 Януари 2019 г.

Оставиха в ареста обвинения за убийството в "Баниш...

16:08 | 19 Януари 2019 г.
Съдът остави за постоянно в ареста 23-годишния Васил Василев, обвинен за убийството на приятелката си – 25-годишната Калина, в стол...
И прокуратурата проверява сигнал срещу Димитър Гамишев
14:33 | 19 Януари 2019 г.

Шестима с обвинения след арестите за финансиране н...

14:33 | 19 Януари 2019 г.
Шестима от задържаните общо 43 души вчера за прехвърляне на пари към Сирия с цел финансиране на тероризъм, вече са с повдигнати обвинения...
19:51 | 18 Януари 2019 г.

Мегз се нагласи във фирмите на Рончев (ДОКУМЕНТ)

19:51 | 18 Януари 2019 г.
Мегз официално е съсобственик на фирмите на Румен Рончев. Документите около продажбата на акциите в „Ню Транс Груп“ и „...
14:21 | 18 Януари 2019 г.

Прокурор Гешев: Задържано е лице, финансирало орга...

14:21 | 18 Януари 2019 г.
Задържани са 43 лица - български и чужди граждани, предметът на делото е нерегламентирани преводи на парични суми, наречени в арабския св...
Емилиян Гебрев излезе от следствието с прецизирано обвинение
10:17 | 18 Януари 2019 г.

Емилиян Гебрев излезе от следствието с прецизирано...

10:17 | 18 Януари 2019 г.
Собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев излезе от следствието на Специализираната прокуратура с прецизирано обвинение след час...

гледай на живо

20.01.2019
 • в момента
  Имате думата
 • 16:00
  Новини
 • 16:15
  Седмицата с Канал 3
 • 17:00
  Беновска пита