Прокурор Гешев: Задържано е лице, финансирало организации с профил тероризъм извън България

В организираната престъпна група има български и чуждестранни граждани, каза зам.-главният прокурор

Източник: Канал 3

Задържани са 43 лица - български и чужди граждани, предметът на делото е нерегламентирани преводи на парични суми, наречени в арабския свят "хавала", вкл. и за организации в чужбина, занимаващи се с терористична дейност. Това каза пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.
 
"С това се е занимавало основното лице (сириец) в организираната престъпна група с лицата, които го подпомагат. Това лице е влязло в контакти, финансирало е лица, които се занимават с логистика на международни терористични организации и тяхното финансиране", уточни Иван Гешев.
 
Той изрично подчерта, че в случая не става дума за явни терористични действия или такава заплаха на територията на страната. "Накратко - един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности чрез системата "хавала", вкл. и на лица извън територията на страната, занимаващи се с терористична дейност.
 
Хавала се нарича в арабския свят една древна система, като не е ясно дали е възникнала в Индия през 8 век или в Европа от еврейски търговци. Тя се появява далеч преди съвременното банково дело.
 
Общо взето принципът й е един: при едно лице - хавалда, идват определени хора, които носят определена сума и които искат тя да пристигне в друга част на света, вместо да бъде преместена от тях там", обясни Иван Гешев.

"Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет, каза Гешев. Той добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира организацията на "хавала”.

Гешев уточни, че при акцията са претърсени над 50 адреса в 7 града, за които са издадени над 130 разрешения за различни претърсвания. "Предстои колегите да преценят дали и по отношение на колко ще бъде повдигнато обвинение", заяви Гешев.
 
Акцията е на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП по наказателно производство за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс (престъпления против Републиката) на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи.
 
Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.
 
Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.
 
Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни-членки на Европейския съюз.
 
Етикети: Иван Гешев
10:37 | 12 Ноември 2019 г.

Изборът на Гешев и на Панов – приликите и разликит...

10:37 | 12 Ноември 2019 г.
Когато преди пет години тогавашният съдия във Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов бе кандидат за председател на Върховния кас...
Магдалинчев разкри: Лозан Панов иска да определи бъдещия главен прокурор
19:00 | 11 Ноември 2019 г.

Магдалинчев: Няма законов срок, в който президентъ...

19:00 | 11 Ноември 2019 г.
"Позицията на президента Радев за избирането на нов главен прокурор не е обсъждана, официално събиране на ВСС по този въпрос не е им...
Темида
16:39 | 11 Ноември 2019 г.

Осъдиха мъж в Ловеч, закарал бременна в Гърция, за...

16:39 | 11 Ноември 2019 г.
Мъж е осъден за трафик на хора, след одобрено от съда споразумение, постигнато с Районната прокуратура в Ловеч. Наложеното му наказание е...
16:24 | 11 Ноември 2019 г.

Прокуратурата подхваща болницата в Пазарджик зарад...

16:24 | 11 Ноември 2019 г.
Окръжна прокуратура-Пазарджик се е самосезирала и е образувала преписка във връзка с излъчено на 10 ноември телевизионно предаване, в кое...
16:02 | 11 Ноември 2019 г.

Иван Гешев: Работата ми засегна икономически интер...

16:02 | 11 Ноември 2019 г.
В резултат на работата ми през последните години много хора се притесняват, че Прокуратурата активно осъществява правомощията си по проти...
Калин Калпакчиев
14:20 | 11 Ноември 2019 г.

Калин Калпакчиев оправда и бивш депутат от Реформа...

14:20 | 11 Ноември 2019 г.
Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев издаде пореден скандален съдебен акт. Този път ръководителят на п...