Иван Гешев: Най-мащабен е случаят с ТЕЛК във Варна, сумите стигат до 2500 лв. (ВИДЕО)

Пари в държавата има, но се краде много или те се харчат за неща, за които не са предназначени, каза зам.-главният прокурор

Източник: Канал 3

Това е само началото на нашите действия, не става дума за кампанийност, а за сериозна организирана в цялата страна дейност на МВР под ръководството на Прокуратурата на Република България. Това заяви на пресконференция заместник-главният прокурор Иван Гешев за разследването на МВР за издаване на медицински удостоверения за нетрудоспособност на лица без сериозни медицински проблеми. 
 
"Към този момент се потвърждава, че не става въпрос за недофинансиране на този социален проблем, свързан и с лицата с различна степен нетрудоспособност, пари има, но голяма част от тях - предполагам, че никой не може да каже колко, но по-голямата част от тях отиват в лица, които не се нуждаят от тях, нямат никакви сериозни медицински проблеми и ако имат, те не са по-различни от който е да е български гражданин, вкл. и присъстващите в тази зала", обясни Иван Гешев.
 
По думите му като мащаб най-сериозното нарушение, което е констатирано, е случаят във Варна. "На много места това е превърнато в доходоносен бизнес, в "търговско предприятие". Дори хора в това престъпно сдружение, фирма, сами си търсят клиентите и си ги набират. Случаите в Силистра са предимно в циганските махали - говорим за 600 лева, за лица с по-малък капацитет за плащане, във Варна стигаме до 2500 лева", каза още зам.-главният прокурор.
 
От думите му стана ясно, че в две касети при двама от лекарите във Варна са намерени над 1,6 млн. лева. Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова допълни, че са събрани множество материали за функционирането на престъпната група. “Много поздрави от Р.” е била паролата, с която клиентите са ходели в експертните комисии. Сред арестуваните медици от Варна има рентгенолог, невролог, ортопед и дори шеф на ТЕЛК комисия.
 
За разкритата престъпна схема във Варна стана ясно, че в основата на доходоносното посредничество са двама братя от сирийски произход, с българско гражданство, които живеят със семействата си в морската столица. Групата била много здраво капсулирана.
 
Тя се състои от 6 члена, 5 са лекари. Лицата са набирали желаещи за ТЕЛК-решения. Има лица, които са напълно здрави. Те са заплащали 1500 лева. Лицата са изпращани от двамата посредника при лекарите-членове на престъпната група. "Пациентите“ са казвали парола на лекарите, след това се е уточнявала диагнозата. Лицата не са минавали на комисия, но са били освидетелствани.

Фрапиращото е, че лица, които никога не са работили, са се възползвали и са получавали облаги и пенсии по тази схема. Има и лица, които са имали вече ТЕЛК-решения, но с по-ниска степен на инвалидност, които също са се възползвали, каза Манолова.

При специализираната полицейска операция във Варна са задържани 45 лица, 6 са привлечени под наказателна отговорност. В двама от лекарите са открити 20 000 лева. В банкови касети пък са открити повече от 1,6 милиона лева.
 
Според Иван Гешев тези практики оказват негативен ефект в няколко насоки. "Първата, че тези пари не стигат реално до хората, които имат нужда от тях, инвалиди; вторият проблем е, че тези пари в крайна сметка стимулират определени части от населението да не работят, което рефлектира и върху трудовия пазар в страната, няма стимул да работят.
 
Друг проблем, който бе идентифициран, е че хора с инвалидни пенсии могат да работят допълнително - т. е. осигуряваш си такава пенсия и няма пречки да работиш и увеличаваш дохода си. Следващият проблем към този момент е, че НОИ почти не разполага с реални инструменти за контрол над издаване на определени медицински удостоверения, единственият механизъм е да атакува определени такива, в които се съмнява в тях, пред НЕЛК, пред самата структура, която издава тези удостоверения", продължи Иван Гешев.
 
"По мое мнение, а и на колегите, не е правилно и не води добри резултати НОИ да нямат контрол и на нея да й се казва, че няма изход, освен да отпусне пари. Според нас трябвя да се промени законовата регламентация в тази насока. Това, което правим с колегите, няма да реши проблемите. Освен социални, проблемите са и проблеми в законодателството, което допускат това да се случи", каза още зам.-главният прокурор.
 
Иван Гешев отчете, че за 2017 и 2018 г. в цялата страна са образувани 46 проверки и досъдебни производства, а само от началото на годината тези проверки са 44 в рамките на месец, месец и нещо. "Това, което можем ние да направим, е да хващаме проблема, когато се е развил, не разполагаме с никакви средства за т. нар. профилактика за недопускане на това. Само с комплексни действия този проблем може да бъде решен, но голяма част от отпусканите в тази насока милиарди, са нецелево изразходвани. Тоест пари в държавата има, но се краде много или се харчат за неща, за които не са предназначени", обобщи той.
 
 
Главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция", уточни, че към края на януари 2019 г. са разпитани 400 души в рамките на проверката.
 
Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов добави, че реалната работа е започнала от май миналата година от Варна. "Първоначалната информация, която получихме, гласеше, че на територията на Варна има лица, които осъществяват посредническа дейност при получаването на фалшиви ТЕЛК-решения", поясни главен комисар Спиридонов.
 
Етикети: Варна , Иван Гешев
21:23 | 21 Август 2019 г.

След зверския побой на директор в "Левски": Задърж...

21:23 | 21 Август 2019 г.
Петима скинари и футболни фенове бяха арестувани тази вечер на Орлов мост. Те са задържани след сигнал на граждани за хулигански действия...
Пак циркове в съда! Николай Банев обяви, че делото прилича на селска вечеринка
19:34 | 21 Август 2019 г.

Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт срещу Бан...

19:34 | 21 Август 2019 г.
Делото срещу семейство Баневи се очаква да тръгне в края на септември. Специализираната прокуратура е приключила разследването и обвините...
11:00 | 20 Август 2019 г.

Съдят майката за починало бебе в Благоевградско

11:00 | 20 Август 2019 г.
Повдигнаха обвинение на майката на починалото бебе в село Падеш. Това съобщиха от ОДМВР – Благоевград. В обособена стая за живеене,...
19:19 | 19 Август 2019 г.

Арбитражът във Вашингтон: Решенията на БНБ при каз...

19:19 | 19 Август 2019 г.
Арбитражът във Вашингтон потвърди законосъобразността на предприетите действия и решения на Централната банка при разрешаване на случая с...
17:46 | 19 Август 2019 г.

5 000 лв. "парична гаранция" наложиха на собствени...

17:46 | 19 Август 2019 г.
5000 лв. "парична гаранция" наложи Районен съд – Дупница, на собственика на депото, подпалило АМ "Струма". ...
Хванаха Мартин, който изнасили и уби 7-годишно момиченце в сливенското село Сотрия
15:36 | 19 Август 2019 г.

Убиецът на Кристин с постоянна мярка "задържане по...

15:36 | 19 Август 2019 г.
На 21-годишният Мартин Трифонов, обвинен в убийството на 7-годишната Кристин Георгиева от село Сотиря, е наложена постоянна мярка за неот...