Репортер към Лозан Панов: Къде можем да си купим вила на морето за 20 000?

Председателят на ВКС бяга за пореден ден от журналистическите въпроси

Лозан Панов
Източник: Канал 3

Два дни след като напусна демонстративно заседанието на съдийската колегия на ВСС, Лозан Панов отново отказа да отговаря на въпроса на медиите.

Председателят на ВКС, който се озова в епицентъра на "Апартаментгейт", е единственият, който все още не е обяснил, как семейството му се е сдобило с евтин имот от "Артекс". Днес беше и първото заседание на новия правосъден министър Данаил Кирилов.

Лозан Панов влезе забързан, в сградата на ВСС, отбягвайки въпросите. Той не отговори и на репортера на Канал 3, от къде може да си купи вила на морския бряг за 20 000.

Вижте още новини от България!

Във вторник Лозан Панов напусна демонстративно заседанието на съдийската колегия, след като останалите членове го попитаха, дали е съгласен с констатациите на съпругата си, че в България няма правосъдие, а държавата е като групировка на СИК, която се управлява от главатар. Преди това пък Панов не даде никакви отговори нито пред колегите си, нито пред медиите за луксозния "Артекс" на съпругата си, купен за рекордно ниски цени. Вчера Канал 3 разпространи и кадри от така нареченото му морско бунгало на Галата, край Варна. Оказа се, че това е кокетна двуетажна вила, купена за скромните 26 000 лева.

И още за морската вила на Панов. След като стана ясно, че през 2013 г. председателят на ВКС Лозан Панов си е закупил парцел и вила на морския бряг за „крупната“ сума от 26 хиляди лева и не се касае за едноетажна, а за двуетажна, луксозно изпълнена постройка, нови разкрития показват, че Панов е получавал доходи от отдаването й под наем, които обаче не е декларирал.

Вилата на Панов на морския бряг не е временна постройка, както се твърди в изданията на кръга „Капитал“, а луксозно довършена къща, съобщава БЛИЦ. През 2014 г. вилата е била ползвана от физическо лице, което е заплатило наем на Лозан Панов от над 2000 лева, и то по банков път.

Сумата обаче не е била декларирана от председателя на ВКС в годишната му декларация и съответно не е заплатен дължимия данък общ доход върху нея.

Ако това е така, то се поставя въпросът защо тези факти удобно бяха спестени от „Капитал“ през октомври 2018 г., когато в публикация в изданието на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, се направи опит за неглижиране на констатациите на НАП при извършената на Лозан Панов данъчна ревизия. Всъщност реакцията е обяснима, защото не може да има никакво оправдание за недекларирането на наема, получен за ползването на вилата, още повече, че заплащането му по банков път неминуемо оставя следи и не може да бъде прикрито.

Едно от възможните обяснения за „пропуска“ на Панов е, че просто е забравил за този свой доход дошъл по банковата му сметка, защото през следващите години е получавал сумите от наем „на ръка“.

Когато обаче си бил точно по това време съдия във Върховния административен съд, който съд е последната инстанция, произнасяща се по актовете на НАП и съответно много добре знаеш, че всеки лев доход трябва да се декларира, пропускът е малко вероятен. Другият вариант е Панов умишлено да е скрил този наем, което напълно кореспондира и с други негови укрити доходи, за които се признава в публикацията в „Капитал“ от миналата година – недекларирани хонорари, както и наеми от апартаментите му в София.

И при двата варианта обаче, оставането на Панов и минута повече на поста му, е директна обида не само към съдийското съсловие, към което принадлежи, но и към цялото общество. Не само защото председателя на ВКС вече е осъден с влязло в сила решение заради неподаването на декларация пред Сметната палата.

Не само защото политиканства и е приближен на подсъдими олигарси. Не само защото съпругата му Елисавета Панова е закупила по скандален начин жилище от „Артекс“. Не само защото същата смята, че българският съд „извращава правото“, докато мъжът й го оглавява.

А основно защото липсата на всякакъв морал в най-висшия съдия в държавата, възпрепятства по изключително брутален начин всеки опит съдебната ни система да се отърси от зависимостите и най-после да заработи в услуга на гражданите.

Днес Панов отново беше пожален от колегите си от Висшия съдебен съвет, които се концентрираха върху точки от дневния ред, вместо да изяснят казуса с председателя на ВКС. Новият правосъден министър Данаил Кирилов също реши да е дипломатичен.

"Оставката е личен акт и тя е резултат от преценката на съответната личност. Не искам да сравнявам стандарти. Това е стандартът в ГЕРБ. Ние подаваме оставки при съмнения", заяви Кирилов.

 

Етикети: Лозан Панов
Съдебна зала
19:24 | 21 Април 2019 г.

Оставиха в ареста петима от задържаните за грандио...

19:24 | 21 Април 2019 г.
Специализираният съд остави в ареста петима от задържаните в Горна Оряховица и София , заподозрени като "ало измамници". Съ...
Темида
15:21 | 21 Април 2019 г.

Поискаха задържане на петима от Горна Оряховица, у...

15:21 | 21 Април 2019 г.
Специализираната прокуратура внесе искане в Специализирания наказателен съд за задържане под стража на петима от участниците в организира...
14:00 | 21 Април 2019 г.

Оставиха в ареста антитерориста, задържан за искан...

14:00 | 21 Април 2019 г.
Съдът остави в ареста служителя от отряда за борба с тероризма, който беше задържан, защото предложил съдействие за връщане на откраднат ...
16:38 | 20 Април 2019 г.

Оставиха в ареста сина, убил жестоко майка си в Мл...

16:38 | 20 Април 2019 г.
Съдът остави в ареста 21-годишния Йордан Иванов, обвинен за убийството на майка си Стефка Младенова в столичния квартал Младост 1А, преда...
10:24 | 20 Април 2019 г.

По седем години затвор за полицаите, обвинени за с...

10:24 | 20 Април 2019 г.
Върховният касационен съд излезе с окончателно решение за присъдите по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Решението маги...
Първи кадри от акцията срещу телефонните измамници в Горна Оряховица и в Румъния (Видео)
16:54 | 19 Април 2019 г.

Първи кадри от арестите на телефонните измамници в...

16:54 | 19 Април 2019 г.
На национално съвещание на ръководството на МВР днес бяха представени резултатите от успешни акции срещу телефонните измам...

гледай на живо

22.04.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини