Одобриха сливането и приватизацията на болници

Промените предложени от здравния министър Петър Москов бяха подкрепени от 12 депутати от здравната комисия

Одобриха сливането и приватизацията на болници
Източник: БГНЕС

Одобриха сливането и приватизацията на болници

Промените в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), внесени от Петър Москов бяха приети на първо четене от Комисията по здравеопазване към НС. Фундаменталната промяна е свързана с възможността лечебните заведения да създават обединения, или т.нар. консорциуми, с цел сключване на договор за оказване на медицинска помощ с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Предвижда се лечебните заведения, които са включени в тези обединения да не могат да сключват самостоятелно договори с НЗОК. Законопроектът отваря и възможността държавни болници да бъдат приватизирани, тъй като се изваждат от забранителния списък.

Промените бяха подкрепени от 12 депутати от здравната комисия, 6 бяха против, а 1 се въздържа. За реформата на Москов бяха от управляващото мнозинство, а срещу тях гласуваха представителите на БСП и ДПС. Депутати от Патриотичния фронт и АБВ подкрепиха законопроекта с особено мнение по определени части от него - най-вече предвидената приватизация на държавни болници.

От Левицата смятат, че в закона има хубави неща като Националната здравна карта, но категорично няма как да го подкрепят заради идеята за приватизация. Срещу приватизацията са и синдикатите, които по време на заседанието се оплакаха, че биват неглижирани и тяхната позиция и мнение по същество не се търсят и не се вземат предвид.

С този закон Петър Москов настоява НЗОК да сключва договори и заплаща за медицинска помощ за заболяванията от основния пакет, или т.нар. "социалнозначими заболявания", само с такива лечебни заведения или с консорциуми от болници, които са осигурили комплексно лечение на тези заболявания.

Канал 3 припомня, че това предложение на здравния министър доведе до множество протести на лечебни заведения в цялата страна в последните месеци.

Според Москов и екипа му целта на това предложение е пациентите със социално значими заболявания да получават комплексна медицинска услуга (едновременно осигуряване на всяка една отделна част от цялостния процес на лечение), а НЗОК да заплаща за лекуване на заболяването, а не на отделни негови фрагменти.

С поправките на Петър Москов в ЗЛЗ се урежда отпадането на лечебните заведения или обособени части от тях от забранителния списък за приватизация. Предвижда се приватизацията на лечебните заведения чрез продажба на акции или дялове, които са собственост на държавата или общините. Решенията за приватизация ще могат да се вземат от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването след решение на общото събрание или общинския съвет. Предвидено е задължение за приватизираното търговско дружество да запази всички извършвани до момента на приватизацията лечебни дейности. Паричните постъпления от приватизацията на държавното участие в капитала на лечебни заведения да постъпват в централния или общинския бюджет и ще трябва да се разпределят изцяло за политики в областта на здравеопазването.

Според Петър Москов с предложението за приватизация на лечебните заведения се цели "привличане на частен капитал, който да бъде инвестиран в дейността, поддръжката и развитието на съществуващите в момента лечебни заведения, които са част от Националната здравна карта" и да се ограничи "тенденцията за създаване на паралелна мрежа от частни лечебни заведения за болнична помощ, които не съответстват на потребностите на населението".

17:43 | 25 Януари 2020 г.

Над 5000 българи пипнаха грип за една седмица

17:43 | 25 Януари 2020 г.
Общо 5085 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в страната за една седмица между 13 и 19 януари, срещу 3969 случая з...
д-р Ангел Кунчев
13:31 | 25 Януари 2020 г.

Д-р Ангел Кунчев: Българските лекари са готови да ...

13:31 | 25 Януари 2020 г.
Имаме готовност за диагностика, реакция и мерки за намаляване риска на заболеваемостта от коронавируса. В това увери пред bTV главният дъ...
Внимавайте: Грипът не е минал
11:29 | 24 Януари 2020 г.

Обявиха грипна епидемия и в Бургаска област

11:29 | 24 Януари 2020 г.
Грипна епидемия за цялата Бургаска област обяви Епидемиологичният щаб след свое заседание тази сутрин. Броят на заболелите е скочил ...
10:46 | 24 Януари 2020 г.

Ало, ало: 42-годишна подала фалшивия сигнал за бом...

10:46 | 24 Януари 2020 г.
42-годишна жена е задържана за подаване на фалшивия сигнал за поставена бомба в 11 ОУ "Христо Ботев“ – Благоевград, съоб...
15:23 | 23 Януари 2020 г.

Св. Синод дари 4600 лв. за лечението на онкоболни ...

15:23 | 23 Януари 2020 г.
За поредна година Св. Синод на БПЦ-БП дари консумативи за Клиниката по детска онкохематология към болница "ИСУЛ - Царица Йоанна"...
Медици: Грипът е опасен, не се лекувайте сами
13:00 | 23 Януари 2020 г.

От понеделник грипна ваканция и в Бургас

13:00 | 23 Януари 2020 г.
Кметът на Бургас Димитър Николов ще предложи на Областния епидемиологичен щаб да обяви грипна ваканция от понеделник до петък включително...