Грипната епидемия идва в края на януари, ваксини няма

Тази есен са си сложили инжекцията не повече от 4 % хората в България

Мним ливански лекар опита да измами майка на болно дете с 3000 евро за лечение
Източник: Facebook

Мним ливански лекар опита да измами майка на болно дете с 3000 евро за лечение

Грипната епидемия закъснява заради топлата есен. Тя се очаква в края на януари – началото на февруари. Това съобщи пред "Монитор" главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. У нас все още не е изолиран щам. В Португалия, Финландия и Ирландия обаче вече се наблюдава ръст на инфекцията“, допълни той.
 
По думите му в момента противогрипни ваксини отново няма.
 
"Тази година има повишен интерес, почти двойно повече се имунизират спрямо предишни години. От заявени 160 000 дози за свободния пазар и 120 000 по програмата за възрастните хора, те свършиха", поясни главният здравен инспектор.
 
 
По данни на Министерството на здравеопазването до сезон 2018/2019 се ваксинираха срещу грип едва 2% от населението. Това означава, че тази есен са си сложили инжекцията не повече от 4 на сто от хората в България.
 
Според д-р Ангел Кунчев няма краен срок за поставяне на противогрипните ваксини. Той поясни, че имунитетът се развива за три седмици. "Дори при стартирала епидемия имунизацията може да предпази – всичко зависи от времето на заразяване", каза той.
 
По отношение на санитарните маски д-р Кунчев поясни, че те предпазват не повече от четвърт час, тъй като се овлажняват при дишане и стават безполезни.
 
Четири грипни щама и от двете групи – А и Б, ще ни ударят тази зима. На тези от група А много по-ефикасно действат антивирусните лекарства, отколкото вирусите от Б група, заявиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания.
 
"Бризбейн 2018 и Канзас (група А) удрят белите дробове, дихателната и централната нервна система. За разлика от тях, при Пукет и Виктория (група Б) заболяването е по-продължително. Основната причина е, че при тях антивирусните лекарства действат много по-слабо. От тези щамове много по-уязвими са хората с проблеми в дихателната система и диабетиците, те са и по-податливи към тях", каза директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология. Специалистът уточни, че независимо дали грипът е от група А или Б на първо място опасността е за бременните, възрастните хора и тези с хронични заболявания.
 
Според прогнозата на доц. Ангел Кунчев се очакват повече случаи на
заразени с Бризбейн и Виктория тъй като те са сравнително нови и хората нямат създаден по-силен имунитет към тях.
 
Проф. Кантарджиев пък поясни, че на 10 000 болни от грип един може да развие мозъчно възпаление. Сред 3000 заразени при един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да доведе до дихателна недостатъчност.
 
Грипът настъпва с различна степен всяка година. Този епидемиологичен модел отразява променящия се характер на антигенните свойства на грипните вируси и последващото им разпространение зависи от множество фактори, включително предаване на вируса и чувствителността на населението.
проф. Тодор Кантарджиев
12:10 | 22 Януари 2020 г.

Над 3100 с варицела от началото на годината

12:10 | 22 Януари 2020 г.
3159 случая на варицела са регистрирани в страната от началото на годината. Това каза директорът на Националния център по заразни и параз...
09:40 | 22 Януари 2020 г.

Чакат грипна ваканция в Пловдив, броят на болните ...

09:40 | 22 Януари 2020 г.
Острите респираторни заболявания в Пловдив са нараснали рязко през последната седмица. От РЗИ обясниха, че са препоръчали на Регионалния ...
08:30 | 22 Януари 2020 г.

Грипна епидемия в Дупница, Сапарева баня и област ...

08:30 | 22 Януари 2020 г.
Грипна епидемия има в общините Дупница и Сапарева баня. От днес епидемия е обявена и за Монтана и областта.   От няколко дни...
19:18 | 21 Януари 2020 г.

Грипът настъпва: 5 общини с грипна епидемия в стра...

19:18 | 21 Януари 2020 г.
Грипна епидемия е обявена в 5 общини в страната, но най-широко разпространение на болестта се очаква в средата на февруари, съобщи Канал ...
Старостта пречи на развитието на рака
13:38 | 21 Януари 2020 г.

Пробив в борбата с рака! Oткриха клетка, която уби...

13:38 | 21 Януари 2020 г.
Британски учени по случайност откриха нов вид клетка, която убива повечето ракови образувания. Новото откритие може да е се окаже огромен...
Световната здравна организация: Светът се сблъсква с нова епидемия от морбили
11:15 | 21 Януари 2020 г.

Обявиха предепидемични мерки в Пловдив

11:15 | 21 Януари 2020 г.
Предепидемични мерки обяви Регионалната здравна инспекция в Пловдив, съобщиха оттам. Мерките са в сила за общопрактикуващите лекари и за ...