Частните болници и шефът на НЗОК в остър спор за пари и обществени поръчки

В изявление на НСЧБ обявиха за "откровени лъжи" твърдения на д-р Дечо Дечев

Гостите на Беновска от 16 декември 2018 г. - Дечо Дечев 22
Източник: Канал 3

Гостите на Беновска от 16 декември 2018 г. - Дечо Дечев 22

В остър задочен спор влязоха Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в лицето на нейния шеф д-р Дечо Дечев и Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) по повод интервю, в което става дума за цени на лекарства и обществени поръчки. 
 
Управителят на здравната хазна обяви пред радио "Дарик", че касата е плащала лекарство на частна болница на цена 7 пъти по-висока от тази на държавна и общинска. Д-р Дечев отказа да съобщи кое е лекарството в дъното на скандала, както и коя е болницата. Той не обясни и защо прави разкритията в края на мандата си, който изтича през март, след като е отговарял за нея близо 4 години. Според НСЧБ изказването си д-р Дечев нарушава Конституцията и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност.
 
 
Д-р Дечев изтъкна, че според него частните болници не трябва да правят обществени поръчки, включително за лекарства, които се плащат с вноските на здравноосигурените. Което, според Дечев, води до фрапиращата разлика в цените, по които се плащат. От Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) твърдят, че не са били уведомени от управителя д-р Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.
 
"Ако бяхме уведомени на Надзорен съвет за подобни разлики в заплащането, щяхме да настояваме при приемането на бюджета на Касата, да се промени нормативната уредба“, каза пред БНР проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата от квотата на работодателите, като добави, че в интервюто имало "много интересни констатации". Той напомни, че надзорът още преди пет години е поискал да има равнопоставеност при плащането на лекарствата.
 
От Сдружението на частните болници са категорични, че това не отговаря на истината, защото лекарствата се заплащат по позитивния лекарствен списък на самата здравна каса и съответно по цена не по-висока от цената, определена в този списък.
 
"Откровени лъжи!", заявяват от сдружението.
 
В интервюто си доктор Дечев твърди и че е прокаран лобистки закон, който позволява на частните болници да не провеждат обществени поръчки.
 
От Националното сдружение на частните болници припомнят, че промяната в закона се е наложила заради решение на Европейската комисия от 2014 г., с което се задължават всички страни членки до 2016 г. да синхронизират своите законодателства с нова директива на Европейския съюз.
 
"За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения", се казва още в позицията и се допълва, че всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия - те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия, посочват от сдружението.
 
Национално сдружение на частните болници и Българска болнична асоциация ще внесат в Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса, декларация във връзка с интервюто на д-р Дечо Дечев.
 
От пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК, обаче, застанаха твърдо зад д-р Дечев. "За нас това решение на д-р Дечев беше изненада", коментира пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на пациентските организации. Той посочи, че д-р Дечо Дечев е показвал доста консервативно управление на Здравната каса и категорично заяви, че казаното от управителя на НЗОК е самата истина.

"В законодателството на България се съдържат възможности за т. нар. източване на Касата", коментира още адв. Дамянов и уточни, че още със замисъла на Касата са били заложени т. нар. бомби със закъснител, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването.

Адв. Андрей Дамянов определи д-р Дечев като принципен човек, който трудно прави компромиси с нередностите. Според него настоящият управител на НЗОК е направил сериозен опит и е успял да спре част от течовете в Касата. "Течове, които са насочени по-скоро към печалба, отколкото към лечение", уточни той.

"Едно от постиженията на д-р Дечев е да постигне балансиран бюджет на Здравната каса и в края на годината да не излезем на дефицит, а това се случва за първи път от създаването на Касата", коментира още адв. Дамянов.

14:11 | 27 Януари 2020 г.

Доц. Ангел Кунчев: Оперативна работна група към МЗ...

14:11 | 27 Януари 2020 г.
"Около 1/3 от общините са в грипна епидемия.  От последните 2 седмици превалира H2N2. Засегнати са най-вече децата от 5-14 годи...
11:08 | 27 Януари 2020 г.

Вижте интензивното отделение на Педиатрията след р...

11:08 | 27 Януари 2020 г.
Показаха ремонтираното интензивно отделение на детската педиатриатична болница в София.   Реновацията е отнела само 20 д...
10:02 | 27 Януари 2020 г.

Докторите с право да откажат лечение на агресивни ...

10:02 | 27 Януари 2020 г.
Лекарите и зъболекарите ще имат право да отказват преглед и лечение на агресивни пациенти, независимо дали те им налитат с юмруци, псуват...
17:43 | 25 Януари 2020 г.

Над 5000 българи пипнаха грип за една седмица

17:43 | 25 Януари 2020 г.
Общо 5085 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в страната за една седмица между 13 и 19 януари, срещу 3969 случая з...
д-р Ангел Кунчев
13:31 | 25 Януари 2020 г.

Д-р Ангел Кунчев: Българските лекари са готови да ...

13:31 | 25 Януари 2020 г.
Имаме готовност за диагностика, реакция и мерки за намаляване риска на заболеваемостта от коронавируса. В това увери пред bTV главният дъ...
Внимавайте: Грипът не е минал
11:29 | 24 Януари 2020 г.

Обявиха грипна епидемия и в Бургаска област

11:29 | 24 Януари 2020 г.
Грипна епидемия за цялата Бургаска област обяви Епидемиологичният щаб след свое заседание тази сутрин. Броят на заболелите е скочил ...